28.3.2022

Esittävän taiteen ohjelmistossa maailmanluokan sanatonta teatteria ja kotimaisia huippuja

Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmistossa nähdään tämän hetken kansainvälisesti kiinnostavinta sanatonta teatteria, kotimaisen huippuryhmän Circo Aereon kiitelty teos Hetki, 55 sekä luonnon monimuotoisuuden kriisiä tieteen ja esittävän taiteen keinoilla käsittelevä Vähin äänin. Lipunmyynti esityksiin alkaa perjantaina 1.4. klo 14.

Jyväskylän Kesän 2022 suurin esittävän taiteen tapaus on ranskalaisen Compagnie D’autres Cordesin teos Forêt. Teos edustaa uudenlaista sanatonta teatteria, jossa tanssi, elektroninen livemusiikki, 3D-valot ja videoprojektio yhdistyvät kokonaistaideteokseksi. Forêt (suom. metsä) sukeltaa alitajuntaan ja marssittaa lavalle joukon ei-inhimillisiä olioita, kuten matoja ja mustan aukon. Teoksen synnyttämä kokemus on paitsi visuaalisesti vavahduttava, myös fyysinen, eräänlainen sensorinen ooppera.

– Festivaalillamme on merkittävä historia sanattoman teatterin maahantuojana. Kahden koronavuoden jälkeen olemme enemmän kuin innoissamme, kun saamme tuoda tuoreen, lajiaan uudistavan teoksen kaupunginteatterille. Ranskalainen vierailijaryhmämme edustaa tämän hetken kiinnostavimpia toimijoita koko teatterikentällä, festivaalijohtaja Kyösti Ylikulju kertoo.

Compagnie D’autres Cordes on erikoistunut digitaaliseen taiteeseen sekä audiovisuaalisiin ja liveperformansseihin. Kansainvälisesti arvostetuilla festivaaleilla kiertäneen ryhmän vierailu Jyväskylän Kesässä on samalla heidän ensimmäinen Suomen-esiintymisensä.

Teoksen ohjaaja Franck Vigroux on ranskalainen muusikko, säveltäjä ja mediataiteilija, joka on työskennellyt kansainvälisesti tunnustettujen muusikoiden, kuten Mika Vainion (Pan Sonic), Reinhold Friedlin, Elliott Sharpin, Joey Baronin, Zeena Parkinsin ja Ars Nova -instrumentaaliyhtyeen kanssa.

Viimeksi Jyväskylän Kesässä on nähty ulkomainen sanattoman teatterin vierailu vuonna 2017. Silloin festivaalilla esiintyi saksalainen naamioteatteriryhmä Familie Flöz.

 

Nykysirkuksen pioneeriryhmän kiitelty uutuusteos pohtii elämän hetkellisyyttä

Circo Aereo on Suomen ensimmäinen ja pisimpään toiminut nykysirkusryhmä, ja se on tehnyt suomalaista sirkustaidetta tunnetuksi maailmalla. Circo Aereon monitaiteellinen teos Hetki, 55 pohtii olemassaolon mysteeriä ja elämän hetkellisyyttä maalauksen, liikkeen ja fyysisen ilmaisun keinoin.

Sanna Silvennoisen ohjaamassa teoksessa toistensa työtä lavalla täydentävät ja kommentoivat koomikko-tanssija Johanna Keinänen, kuvataiteilija Eveliina Hämäläinen ja sirkustaiteilija Mika Kaski. Teos sai ensi-iltansa Ateneumissa marraskuussa 2021.

Circo Aereon taiteellisella työllä ja teoksilla on ollut keskeinen merkitys uuden sirkuksen kehityksessä itsenäiseksi taidemuodoksi Suomessa sekä suomalaisen sirkustaiteen kansainvälisessä läpimurrossa 2000-luvulla. Ryhmän monitaiteisia esityksiä on nähty tuhansia kertoja yli 40:ssä maassa viidellä eri mantereella, ja sille on myönnetty Suomi-palkinto vuonna 2009.

Rehellistä, ravistelevaa kerrontaa elonkirjon köyhtymisestä

Vähin äänin käsittelee luonnon monimuotoisuuskriisiä, maapallon historian kuudetta sukupuuttoaaltoa. Teoksessa esittävään taiteeseen yhdistyy akateeminen tieto, kun näyttämöllä kohtaavat luonnonsuojelubiologian dosentti, ammattitanssijat ja moderni kuoro. Laulu, liike ja luonnonsuojelubiologi Panu Halmeen puhe ravistavat, ilahduttavat, kauhistuttavat ja innoittavat.

Esitys on Jyväskylän yliopiston Katoava luonto -hankkeen, Tanssiryhmä Off/Balancen ja Jyväskylän kaupunginteatterin yhteistuotanto, joka toteutetaan yhteistyössä Ruamjai-kuoron kanssa. Konseptista ja koregrafiasta vastaa Satu Tuittila.

Missä ero tuntuu?

Irti Päästä Mistä on sirkustaiteilija Vesa Purokurun toinen fyysistä teatteria ja nukketeatteria yhdistelevä nonverbaalinen sooloteos. Teos käsittelee eroa: uudistumismatkaa syvän kehollisella tasolla, siellä missä rakkaus, suru, katkeruus ja pelko tuntuvat. Päähenkilö kohtaa teoksessa sekä muutoksessa olevan suhteen että itsensä. Matka on kivulias. Esityksen toinen päähenkilö on nukketaiteilija Elina Sarnon ilma-akrobatianukke.

Jyväskyläläisen sirkustailijan ja fyysisen teatterin moniosaajan Vesa Purokurun ensimmäinen monologi Veitsenterällä sai ensi-iltansa Jyväskylän Kesässä 2016. Teosta esitettiin yhteensä yli 40 kertaa, ja se vieraili mm. Uuden sirkuksen keskus Cirkon kausiohjelmassa.

Gotiikkaa ja komediaa La Kala -oopperan ohjelmistossa

Lisäksi Jyväskylän Kesän ohjelmistossa nähdään kaksi sumiaislaisen La Kalan oopperasovitusta: Gian Carlo Menottin komediallinen ooppera The Telephone – Puhelin sekä viime vuonna ensi-iltansa saanut goottinen rakkaustarina Herttua Siniparran Linna.

 

Aiemmin Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmistosta on julkaistu esittävän taiteen, konsertin ja juhlien välimaastoon asettuva Kuplat-Juhlat. Rituaalinomaisessa, maagisessa tapahtumassa astutaan uuteen aikaan sekä henkisesti että fyysisesti. Jyväskylän Kesässä 2022 Kuplat-Juhlat koostuu koko päivän jatkuvasta esityksestä, jossa eri kohtaukset vaihtuvat lomittain. Kuplat-Juhlat alkaa päivällä koko perheen perhejuhlaosiona ja jatkuu iltamyöhään saakka enemmän aikuisille suunnattuna juhlana. Tapahtuman kokonaissuunnittelijoina toimivat äänisuunnittelija Tuomas Norvio ja koreografi Sari Palmgren. Jyväskylän Kesässä Kuplat-Juhlat toteutetaan yhteistyössä tanssiryhmä Off/Balancen kanssa.

 

Esittävän taiteen ohjelmisto Jyväskylän Kesässä

Hetki, 55
To 7.7. klo 17 ja 20, Jyväskylän kaupunginteatteri, pieni näyttämö
Liput: 32/28/22 €

Vähin äänin
Pe 8.7. klo 17 ja 20, Jyväskylän kaupunginteatteri, pieni näyttämö
Liput: 32/28/22 €

Irti Päästä Mistä
La 9.7. klo 16, Jyväskylän kaupunginteatteri, pieni näyttämö
Liput 32/28/22 €

Forêt
Su 10.7. klo 16, Jyväskylän kaupunginteatteri, suuri näyttämö
Liput: 38/36/26 €

La Kala: Herttua Siniparran Linna
Ke 6.7. klo 17 ja pe 8.7. klo 17, Wanha Woimala
Liput 32/28/22 €

La Kala: The Telephone – Puhelin
La 9.7. klo 18 ja su 10.7. klo 18, Äänekosken valtuustosali
Liput 32/28/22 €

Lipunmyynti esityksiin alkaa perjantaina 1.4. klo 14 Lippupisteen kanavissa. Liput Kuplat-Juhlat -esitykseen tulevat myyntiin myöhemmin.