Teema: ympäristö

Ympäristövuosi 2020

Jyväskylän Kesän teema on tänä vuonna ympäristö. Aikamme polttavimpiin ympäristökysymyksiin syvennytään festivaalin ohjelmassa sekä tieteen että taiteen keinoin.

Puhe- ja taideohjelman kokonaisuus tarkastelee ympäristöä monesta kulmasta: mitä ovat tämän ajan kriittisimmät ympäristökysymykset? Miltä ympäristöahdistus tuntuu? Kenen vastuulla on ympäristöhaittojen korvaaminen? Entä millainen on arkkitehtuurin ja ympäristön suhde tai miten luonto ympärillämme muokkaa mielemme maisemia?

Yksi merkittävimmistä aikakausista Jyväskylän Kesän historiassa ovat 1970-luvun alun ympäristöteemaiset tapahtumavuodet, jotka olivat aloittamassa laajaa keskustelua luonnon ja ympäristön tilasta. Nämä festivaalit toimivat pohjana monille merkittäville mullistuksille jopa kansainvälisesti. Ne uudistivat sekä asenteita että lainsäädäntöä.

50 vuoden takaisille Jyväskylän Kesän teemavuosille tehdään kunniaa tarttumalla nykyhetken polttavimpiin ympäristöongelmiin. Tarkoituksena on akateemiseen tutkimustietoon nojaten, alansa johtavien asiantuntijoiden johdolla hakea uusia avauksia ja ratkaisuja ympäristökysymyksiin. Puheohjelmiston pääyhteistyökumppanina toimii Jyväskylän yliopiston monitieteinen WISDOM-resurssiviisausyhteisö.

Laaja puheohjelma limittyy sulavasti taiteelliseen ohjelmistoon, ja ympäristöteemaan pääsee syventymään monipuolisesti sekä tieteen että taiteen keinoin.

Ympäristökeskustelun edelläkävijä

Vuoden 1970 Jyväskylän Kesä oli suuri ympäristövuosi, joka jatkui seuraavana vuonna tulevaisuuteen luotaavan futurologia-teeman yhteydessä. Nämä tapahtumat olivat kansainvälisesti merkittäviä kokoontumisia, joissa luotiin pohjaa nykyaikaiselle luonnonsuojelulle ja ympäristöajattelulle.

Lataa tästä ohjelmalehdet ja tutustu 50 vuoden takaisiin sisältöihin: