ke 3.7.ti 9.7.
  • Näyttelyt
  • Vapaa pääsy
Suomen käsityön museo, Jyväskylä

Suomen käsityön museon näyttelyt

Vapaa pääsy

Avoinna ti-su klo 11–18

Jyväskylän Kesän kävijät pääsevät Suomen käsityön museon ja Jyväskylän taidemuseon näyttelyihin veloituksetta festivaaliviikon ajan. Edun saat näyttämällä museon lipunmyynnissä jonkun Jyväskylän Kesän tapahtuman pääsylippua tai kuvaa festivaalista.

 

Jukka Rintala – Unelmien matkassa
15.6.–1.9.2024

Muotitaiteilija Jukka Rintalan mittavaa elämäntyötä juhlistava kutsunäyttely on kunnianosoitus taiteilijalle, jonka kädenjälki on näkynyt vuosikymmenien aikana upeissa uniikkipuvuissa, teollisissa mallistoissa sekä  maalauksissa. Näyttely on kunnianosoitus myös taitaville ompelijoille, jotka ovat toteuttaneet vaativat kaavoitukset ja ompelutyöt.

Vahva viiva ja toisaalla kepeys ovat tunnusomaisia piirteitä Jukka Rintalan taiteilijakuvassa. Hänen uniikkipukunsa ovat taideteoksia, joissa eri materiaalien yhdistelyillä syntyy ainutlaatuisia tunnelmia.

Näyttely rakentuu museossa kolmeen kerrokseen. Ensimmäisessä kerroksessa on useita tunnettujen ja arvostettujen naisten häikäisevän kauniita pukuja. Toisen kerroksen catwalkilla pukuloistoa ympäröivät seinillä olevat art deco-tyyliset maalaukset, jotka taiteilija on maalannut 80-luvulla. Ylimmässä kerroksessa on Jukka Rintalan ”luovuuden viiva”, joka kuvaa hänen työnsä kehityskaarta 80-luvulta tähän päivään sekä teatteripukuja, koruja ja fantasiakattauksia.

Lisätietoja näyttelystä päivittyy museon verkkosivuille

 

Naisen kansallispuku Kaukolasta – puvun vaiheita vuosien varrelta
5.4.–13.10.2024

Kaukolan naisen kansallispuku on julkaisemisestaan lähtien ollut suosittu ja rakastettu kansallispukumalli suomalaisille. Kun U.T. Sirelius vuonna 1921 julkaisi karjalaisen Kaukolan naisen kansallispukumallin, sen suosio on ollut vankkumaton siitä saakka.

Kaukolan puku on pitkän historiansa aikana elänyt ajan mukana ja sen ulkonäkö on vaihdellut. Tätä muutosta esitellään Kujan näyttelyssä, jossa on esillä Kaukolan kansallispukuja Suomen
kansallispukukeskuksen kokoelmista.

Lisätietoja näyttelystä päivittyy museon verkkosivuille

 

Taiteilijatapaaminen: Muotitaiteilija Jukka Rintala
ti 9.7. klo 16.30–17.45

Muotitaiteilija Jukka Rintala kertoo omasta työskentelystään ja tarinoista upeiden, uniikkien pukujen takaa. Tule tutustumaan suomalaisen muodin pioneerin uraan hänen itsensä kertomana.

Jukka Rintala valmistui vuonna 1976 Taideteollisesta korkeakoulusta vaatesuunnittelijaksi. Siitä lähtien hän on suunnitellut vaatteita useille suomalaisille yrityksille ja vuonna 2007 hän suunnitteli ainutlaatuisen design-korukokoelman jalokiviseppä A. Tillanderille. Rintala on  tehnyt yhteistyötä useiden suomalaisten tekstiiliyritysten ja sisustusalan yritysten kanssa. Hänen nimeään kantavan oman malliston tuotanto alkoi vuonna 2008.

Jukka Rintala on saanut ansioistaan useita huomattavia tunnustuksia. Vuonna 2012 hän sai Kultainen Vaatepuu 2012 Tunnustuspalkinnon ja Elle Style Awards Prize 2012 Muodin sanansaattaja -palkinnon, vuonna 2006 Tasavallan presidentin myöntämän Pro Finlandia mitalin ja vuonna 2008 Savonlinna-mitalin tunnustuksena kaupungin tunnetuksi tekemisestä.