ke 6.7.ti 12.7.
  • Näyttelyt
  • Vapaa pääsy
Suomen käsityön museo, Jyväskylä

Suomen käsityön museon näyttelyt

Vapaa pääsy

Avoinna ti–su klo 11–18

Jyväskylän Kesän kävijät pääsevät Suomen käsityön museon, Jyväskylän taidemuseon ja Keski-Suomen museon näyttelyihin veloituksetta tapahtumaviikon ajan 6.–12.7.2022. Edun saat näyttämällä museon lipunmyynnissä Jyväskylän Kesän pääsylippua tai kuvaa festivaalista.

 

Kirsti Rantanen – Tekstiilien avaruus 7.5.–28.8.2022

Vahvan naisen osaamista väläyttelevä Kirsti Rantanen – Tekstiilien avaruus kertoo tekstiilitaiteen pioneerin urasta ennakkoluulottomana uudistajana. Kirsti Rantanen (1930–2020) oli yksi 1900-luvun merkittävimmistä suomalaisista tekstiilitaiteilijoista. Hänen uransa heijastaa tekstiilitaiteen kentässä tapahtunutta murrosta, joka alkoi Suomessa 1970-luvulla, ja jonka yhtenä tärkeänä alullepanijana Rantanen toimi. Ryijyjen ja kuvakudosten rinnalle tulivat tilaa haltuunottavat tekstiiliteokset, joissa muoto ja materiaalien moninaisuus olivat yhtä tärkeitä kuin tekniikka. Rantasen eläviltä, liikkuvilta ja moderneilta tuntuvat teokset murtavat tekstiilitaiteen rajoja.

Tekstiilitaide oli jo ennen toista maailmansotaa taideteollisuuden eturintamassa Suomessa, ja sotien jälkeen taidemuoto menestyi vahvan ryijyperinteen uudistajana. Tästä huolimatta ala nähtiin edelleen vähempiarvoisena suhteessa kuvataiteeseen ja kuvanveistoon. Tekstiilikäsityöt ja tekstiilitaide ovat Suomessa olleet perinteisesti naisten alue, ja Kirsti Rantanen toi esiin alan arvostuksen puutteen monissa kantaaottavissa teoksissaan 1970-luvun alussa. Samoihin aikoihin hän kiinnittyi taiteilijana kuitutaiteeseen. Kuitutaide oli jo parin vuosikymmenen ajan uudistanut tekstiili-ilmaisua Yhdysvalloissa ja Euroopassa.

Näyttelyyn on koottu Kirsti Rantasen elämäntyö 1950-luvulta lähtien. Mukana on myös vähemmän tunnettua teollista tekstiilisuunnittelua ja mallisuunnittelua käsiteollisuudelle. Pääosassa on Rantasen taiteellinen työskentely 1970-luvulta lähtien.

 

Lanka(h)ine – Kehrätty Karjala 28.5.–11.9.2022

Neulo, virkkaa, kirjo, kudo, puno, nyplää, kehrää, ompele ja viitelöi. Taiteilija-muotoilija Sanna Vatasen näyttely saa inspiraationsa paitsi karjalaisesta käsityöperinteestä myös Vatasen omista karjalaisista juuristaan. Näyttelyn karjalan kielinen nimi, lanka(h)ine, tarkoittaa ’langasta tehtyä, tavallisimmin villalangasta kehrättyä’. Ikiaikaiset käsityötekniikat ja rikas karjalainen kuviomaailma toimivat yhä, mutta nyt uudella tavalla.

“Että perinteet säilyisivät, täytyy niiden aika ajoin uudistua. Tavoitteeni oli löytää tekniikoille ja kuvioille tapa käyttää niitä omaan aikaamme sopien. Miksi ommella neulakintaasta aina sitä paksua versiota, kun emme enää ajaa reellä töihin ja ilmastonmuutoksen keskellä pärjää ohuemmillakin käsineillä?”

Karjalassa käsillä tekeminen oli luontainen osa arkea ja siitä löytyy sekä eroja että yhtäläisyyksiä omaan aikaamme. Lukuisten tekstiilitekniikoiden taitaminen oli ennen vanhaan tytöille jopa naimisiin pääsyn mitta. Tänä päivänä käsillä tekeminen voi merkittävällä tavalla tukea ihmisen hyvinvointia. Osa vanhoista tekniikoista sopiikin hiljaiseen meditatiiviseen tekemiseen, osa taas iloiseen yhdessä olemiseen työpajoissa ja neulekerhoissa. Yhteistä vanhan ja uuden välillä on materiaalien ekologisuus: lähivillan ja luontaisesti ympäristöystävällisten kuitujen kuten pellavan ja nokkosen suosiminen sekä ’no waste’-ajattelu tekstiilimateriaalien kierrättämisen suhteen.

 

Löydöstä muinaispuvuksi 22.4.–18.9.2022

Muinaisina aikoina mahtava emäntä haudattiin peitettynä pronssispiraalikoristeista välkkyvään viittaansa, kupeillaan upea nauhavyö. Lähes tuhat vuotta myöhemmin arkeologien tutkimustyön ja käsityöläisten osaamisen yhteistyönä syntyvät muinaispuvut kertovat rautakauden upeista puvuista ja taidokkaista käsityöläisistä. Suomen kansallispukukeskuksen näyttelyssä liikutaan käsityötaidon matkassa vaivatta vuosituhannesta toiseen ja esitellään havainnollisesti muinaispukujen tutkimusmenetelmiä ja ennallistusten valmistamiseen tarvittavia käsityötekniikoita, kuten erityislaatuisia lautanauhoja.