to 4.7. klo 10.00
Kesto 2 tuntia
 • Etäosallistuttava
 • Puheohjelma
 • Vapaa pääsy
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali, Jyväskylä

Monilajinen paneelikeskustelu: empatian siivin kohti planetaarista hyvinvointia

Katso tallenne
 
 

 

Voit seurata lähetystä myös Keskisuomalaisen verkkosivuilla

 

Toisiin lajeihin kohdistuvasta empatian tarpeesta ovat keskustelemassa filosofi Elisa Aaltola, tutkija Sami Keto, historioitsija Otto Latva sekä kestävyysasiantuntija Matleena Käppi. Paneelissa pohditaan, mitä merkityksellistä monilajinen empatia voisi mahdollistaa, ja miksi sen omaksuminen on ihmisille niin vaikeaa. Eläytymällä toisten lajien kokemuksiin ihmisten hallitsemassa ympäristössä voisimme ehkä löytää konkreettisia tapoja edistää aitoa planetaarista ja toisten lajien tarpeet huomioivaa hyvinvointia. Tämän ohella on kuitenkin pohdittava, mitkä ovat eläytymiskykymme rajat ja vaaranpaikat. Paneelin vetäjänä toimii Anna Lehtonen.

 • Elisa Aaltola

  Elisa Aaltola on eläin- ja ympäristöetiikan dosentti, tutkija ja aktivisti. Hän on julkaissut ihmisen suhteesta muihin eläimiin runsaasti tutkimusta, kuten kirjat ”Häpeä ja rakkaus: ihmiseläinluonto” (2019), ”Esseitä eläimistä” (2022) ja ”Puhe eläinten puolesta” (2023).

  ”Ihminen puhuu usein muiden eläinten haitoista huomaamatta, että hän itse on lajeista kirkkaasti haitallisin”.

 • Sami Keto

  Sami Keto tutkii ihmisen ja muun elämän välistä empatiaa kasvatuksen yhteydessä. Hän on kirjoittanut aiheeseen liittyen tietokirjoja “Enemmän kuin sapiens – kasvu elonkirjon jäseneksi (2022) sekä yhdessä filosofi Elisa Aaltolan kanssa “Empatia – Myötäelämisen tiede” (2017).

  ”Ekokriisi on paljastanut, että kuva ihmisestä muun elämän hallitsijana on kestämätön. Meidän tulisi tavoitella hallinnan sijaan hyvää jäsenyyttä elonkirjossa.”

  Kuva: Paula Virta

 • Otto Latva

  Otto Latva on kulttuuriseen eläin- ja kasvitutkimukseen sekä ympäristöhistoriaan erikoistunut historioitsija sekä monilajisen historian dosentti. Hän johtaa kolmea tutkimushanketta ja on kirjoittanut aiheesta tietokirjoja.

  ”Käsityksemme ihmisen ja luonnon suhteesta on tänä päivänä hyvin historiaton, ja se on suuri ongelma.”

 • Matleena Käppi

  Matleena Käppi on keskisuomalainen poliitikko ja sosio-ekologisen talouden ja politiikan opiskelija.

  ”Tulevat sukupolvet tulevat kauhistelemaan moraalisesti katastrofaalista eläin- ja luontosuhdettamme” 

 • Anna Lehtonen

  Anna Lehtonen on kestävyys- ja ilmastokasvatuksen tutkija Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselta. Hän on soveltanut luovia draamakasvatuksen menetelmiä työssään sekä opettajana että tutkijana.