la 9.7.2022 klo 12.00
Kesto 2 h
  • Puheohjelma
  • Vapaa pääsy
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä

Luonnontuhonta rikokseksi

Vapaa pääsy

Avaa lähetys erilliseen ikkunaan osallistuaksesi keskusteluun:
https://live.virtualeventstudio.fi/jklkesa22-luonnontuhonta-rikokseksi

 

Mitä jos luonnon mielivaltaiset, tietoiset tuhoajat voitaisiin tuomita kansainvälisessä rikostuomioistuimessa?

Luonnontuhonnalla (ecocide) tarkoitetaan oikeudenvastaista tai mielivaltaista tekoa, joka tehdään tietäen kyseisen teon aiheuttavan todennäköisesti vakavia ja laajamittaisia tai pitkäaikaisia ympäristövahinkoja.

Kansainvälinen Stop Ecocide International -liike ajaa luonnontuhonnan kriminalisointia ja lisäämistä kansainvälisen tuomioistuimen rikoslakeihin kansanmurhan, sotarikosten ja rikosten ihmisyyttä rinnalle. Mitä lakipykälä kansainvälisessä rikostuomioistuimessa käytännössä tarkoittaisi? Millä tavalla Suomi voisi edistää asian toimeenpanoa?

Asiasta ovat keskustelemassa kampanjaa Suomessa ajava suurlähettiläs emeritus Mikko Pyhälä, nuorten luontodelegaatti Alli Pylkkö, WWF:n suojelujohtaja Jari Luukkonen ja rikosoikeuden professori, Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Kimmo Nuotio. Paneelissa kuulemme alustuksen myös ekologian professori Janne Kotiaholta. Paneelin puheenjohtana toimii Jyväskylän Kesän puheohjelman tuottaja Silja Tuunanen.

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata myös Jyväskylän Kesän verkkosivuilla. Linkki päivittyy tälle sivulle ennen tapahtumaa.

 

Tapahtuma on osa IYBSSD20200 – International Year of Basic Sciences for Sustainable Development -teemavuoden ohjelmaa.

 

Puhujat

 

  • Mikko Pyhälä

    Suurlähettiläs Mikko Pyhälä on ollut luontoharrastaja siitä saakka, kun oli koulupoika Lievestuoreella. Hän on toiminut myös YK:ssa maailman luonnon suojelemiseksi. Viime vuosina hän ollut luonnontuhonnan kriminalisointiin pyrkivän kansainvälisen kampanjan diplomaattinen neuvonantaja.

  • Alli Pylkkö

    Alli Pylkkö on 21-vuotias nuorten luontodelegaatti vuosina 2022–23 nuorisoalan kattojärjestön Allianssin nimittämänä. Pylkkö vie nuorten viestiä päättäjille sekä kansainvälisesti että kansallisesti. Delegaattipestin ohella hän opiskelee toista vuotta oikeustiedettä Helsingissä.

  • Janne Kotiaho

    Janne Kotiaho on Jyväskylän yliopiston ekologian professori, JYU.Wisdomin johtaja ja Suomen Luontopaneelin puheenjohtaja. Hän on osallisena kansainvälisissä ympäristöä koskevissa neuvotteluissa Suomen hallituksen tieteellisenä neuvonantajana.

  • Silja Tuunanen

    Paneelin puheenjohtaja Silja Tuunanen on ympäristöjohtamisen opiskelija, jonka tausta on ympäristötieteissä. Hän työskentelee kolmatta vuotta Jyväskylän Kesä -festivaalin puheohjelman tuottajana. Tuunanen on toiminut myös resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin koordinaattorina.

  • Jari Luukkonen

    Jari Luukkonen on Suomen WWF:n pitkäaikainen suojelujohtaja, joka johtaa WWF:n suojeluyksikköä. Hän on valmistunut aikoinaan Helsingin yliopiston ympäristönhoidon koulutusohjelmasta. Luukkonen on kasvattanut suojeluyksikön noin viiden hengen osastosta nykyiseksi kuuden suojeluohjelman ja lähes 40 asiantuntijan yksiköksi.

  • Kimmo Nuotio

    Kimmo Nuotio on rikosoikeuden professori ja Kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutin johtaja Helsingin yliopistosta. Hän on julkaissut laajasti rikosoikeuden sekä oikeus- ja yhteiskuntateorian kysymyksistä ja toiminut vierailevana professorina muiden muassa Toronton ja Leuvenin yliopistoissa.