su 10.7.2022 klo 12.00
Kesto 2 h
 • Puheohjelma
 • Vapaa pääsy
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä

Kriisit, muuttoliikkeet ja rajat

Vapaa pääsy

Avaa lähetys erilliseen ikkunaan osallistuaksesi keskusteluun:
https://live.virtualeventstudio.fi/jklkesa22-kriisit-muuttoliikkeet-rajat

 

Mikä saa ihmisen tekemään päätöksen kotinsa jättämisestä ja muuttomatkalle lähtemisestä?

Ihmisiä pakottavat joka hetki liikkeelle erilaiset kriisit, kuten sodat, ilmastonmuutos ja luontokato. Osa kriiseistä on luonteiltaan nopeita, osa taas hitaita. Myös niiden aikaansaamat muuttoliikkeet ovat erilaisia. Kriisit, muuttoliikkeet ja rajat -paneelissa syvennytään monimutkaisiin syihin muuttoliikkeiden takana. Lisäksi panelistit käsittelevät valta-asetelmia ja rajojen politiikkaa, jotka liittyvät muuttoliikkeiden hallintaan. Keskustelussa kuullaan myös kokemuksia pakomatkoista ja rajojen ylittämisestä Eurooppaan.

Paneelissa käsitellään esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: Millaisia ja mihin suuntautuvia muuttoliikkeitä nykysodat saavat aikaan? Millaisia muuttoliikkeitä luonnontuhonta ja ilmastokriisi tuottavat? Millaisia valta-asetelmia ja rajojen politiikkaa näihin muuttoliikkeisiin liittyy? Ketkä saavat liikkua vapaasti, keiden liikkuvuutta rajoitetaan? Miten Suomi on varautunut globaaleihin muuttoliikkeisiin? Mitä tapahtuu paikallistasolla, kun pakolaisia ja turvapaikanhakijoita saapuu Suomeen?

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata myös Jyväskylän Kesän verkkosivuilla. Suoratoistolinkki päivittyy tälle sivulle ennen tapahtumaa.

 

Puhujat

 

 • Tomi Martikainen

  Tomi Martikainen on pitkän linjan maahanmuuttajatyöntekijä, jolla on kokemusta niin vastaanottojärjestelmän kuin kotoutumiskoulutuksen puolelta. Martikainen on 2015 syksystä lähtien työskennellyt vastaanottokeskuksen johtotehtävissä Jyväskylässä ja samalla sivunnut kansanopistomaailmaa.

 • Sari Pöyhönen

  Sari Pöyhönen on soveltavan kielitieteen professori Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimuksensa keskittyy maahanmuuton kielikysymyksiin ja maahanmuuttaneiden osallisuuteen. Hän kirjoittaa tietokirjaa turvapaikanhakijoiden kielellisestä arjesta Suomessa.

 • Marja Tiilikainen

  Marja Tiilikainen on uskontotieteen dosentti, joka toimii vastaavana tutkijana Siirtolaisuusinstituutissa. Hän on tutkinut erityisesti ylirajaisia perheitä, arjen turvallisuutta ja diasporisia yhteisöjä.

 • Sanna Sutter

  Maahanmuuttojohtaja Sanna Sutter toimii sisäministeriössä maahanmuutto-osaston ohjaus- ja kehittämisyksikön päällikkönä. Hän vastaa muun muassa valmiuteen ja varautumiseen sekä Maahanmuuttoviraston tulosohjaukseen liittyvistä asioista. Sutter on työskennellyt maahanmuuttoasioiden parissa myös Suomen EU-edustustossa Brysselissä.

 • Emmanuel Sibomana

  14 vuotta sitten Suomeen muuttanut Emmanuel Sibomana on joutunut itse jättämään kotimaansa sodan vuoksi ja auttanut elämänsä aikana lukuisia eri syistä kotimaastansa lähteneitä ihmisiä. Tällä hetkellä hän on toiminnanjohtajana sekä vaikuttamisen ja osallisuuden asiantuntijana Paremmin Yhdessä ry:llä, jossa tehdään maahanmuuttajien kotoutumista tukevaa ja yhteiskunnan vastaanottavaisuutta edistävää työtä.

 • Päivi Pirkkalainen

  Paneelin puheenjohtaja Päivi Pirkkalainen (YTT) on yliopistotutkija yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksella Jyväskylän yliopistossa. Hänen tutkimusaiheensa liittyvät maahanmuuttoon, erityisesti pakolaisuuteen, turvapaikanhakijoihin ja karkotuksiin, sekä kansalaisyhteiskuntaan osallistumiseen.