pe 7.7. klo 18.00
pe 7.7. klo 20.00
Kesto 1 h
  • Esittävät taiteet
Huoneteatteri, Jyväskylä

Koulun tila – osa 1

Ikäsuositus 15 v

Anna-Mari Laulumaa (konsepti, ohjaus ja esiintyjä), Japo Granlund (valot)

Jyväskyläläinen teatterintekijä Anna-Mari Laulumaa rakentaa esityksensä koulujen tilasta ja keskustelusta aiheen ympärillä. Koulussa on jotakin menossa outoon suuntaan. Jokin ei täsmää. Koulusta kuuluu häiritseviä ääniä kuin pyörän räpättimestä. Laulumaa on huolissaan ja katsoo taaksepäin. Olo on jopa toivoton.

Koulun tila on vakavaa stand upia ja osallistavaa performanssia, jossa henkilökohtaiset kokemukset, haastattelut, tekstit ja tutkimustieto muuttuvat yhdeksi suureksi kysymykseksi. Tai oikeastaan kysymysten ryppääksi. Miten tähän on tultu? Ja mihin tähän? Mihin ollaan menossa ja miksi?

Kansakoulun perintö, seminaarin henki, peruskoulun idea ja uudet virtaukset. Inkluusio, itseohjautuvuus, tiimiopettajuus, Pisa-tulokset. Auktoriteetti, yhteiskäyttötilat, digitalisaatio ja kiusaaminen. Kaikkea tätä Laulumaa pyörittää ja rusikoi esityksessään, joka yhdistää faktaa ja fiktiota.

Esitys on saanut vaikutteita Pasi Sahlbergin ja Yuval Noah Hararin kirjoista. Kesän 2023 esitys on ensimmäinen osa kahden esityksen kokonaisuutta. Seuraava osa nähdään kesällä 2024, jolloin uudet Pisa-tulokset on jo luettu ja analysoitu.

Anna-Mari Laulumaa vierailee Jyväskylän Kesässä nyt kolmatta kertaa. Hänen aikaisemmat ohjauksensa nähtiin Laukaan vankilassa ja Hitonhaudalla.