pe 8.7.2022 klo 14.00
Kesto 2 h
 • Puheohjelma
 • Vapaa pääsy
Ruusupuisto, Jyväskylän yliopisto, Jyväskylä

Kirjailijat ekokriisin äärellä

Vapaa pääsy

Avaa lähetys erilliseen ikkunaan osallistuaksesi keskusteluun:
https://live.virtualeventstudio.fi/jklkesa22-kirjailijat-ekokriisin-aarella

 

Me ihmiset vaikutamme ympäröivään luontoon monin tavoin. Vaikutuksemme on niin voimakas, että olemme käynnistäneet nopeasti etenevän luontokadon. Kun luontokato yhdistyy muihin planeettaamme uhkaaviin ympäristöongelmiin, voimme puhua ekokriisistä.

Voidaanko ekokriisi ratkaista? Ratkaisuun tarvitaan paitsi aihetta koskevan tiedon levittämistä, myös tunteiden herättämistä. Tätä työtä voidaan tehdä taiteen, tieteen ja niiden yhdistelmien keinoin.

Keskustelemassa aiheesta ovat tarkasta luontokuvauksestaan tunnettuja romaaneja kirjoittanut, Finlandia-palkittu Anni Kytömäki, useita luonnon monimuotoisuudesta ja luonnonsuojelun historiasta kertovia tietokirjoja julkaissut Juha Kauppinen sekä tieteen ja taiteen keinoja työssään yhdistävä luonnonsuojelubiologian yliopistonlehtori Panu Halme.

Tilaisuus on ilmainen, ja siihen voi osallistua myös etänä. Paikan päällä keskustelua seuraavia kehotetaan lähtemään paneelin jälkeen Jyväskylän kaupunginteatterille katsomaan luontokatoa käsittelevää Vähin äänin -teosta.

Ennen teosta voit pohjustaa keskustelua kuvataiteilija Pira Cousinin teoksella Katoavat kalliot, vuoret. 16-minuuttinen videoteos esitetään non-stopina Keski-Suomen museon auditoriossa kello 11–14 (vapaa pääsy).

 

Tilaisuuteen on vapaa pääsy, ja sitä voi seurata myös Jyväskylän Kesän verkkosivuilla. Suoratoistolinkki päivittyy tälle sivulle ennen tapahtumaa.

 

Tapahtuma on osa IYBSSD20200 – International Year of Basic Sciences for Sustainable Development -teemavuoden ohjelmaa.

Puhujat

 

 • Panu Halme

  Keskustelua isännöivä Panu Halme on Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin pääsihteeri ja luonnonsuojelubiologian yliopistonlehtori. Työssään planeetan lääkärinä hän etsii hoitokeinoja koko maailmaa vaivaavaan sairauteen nimeltä luontokato.
  Hän on etsinyt vaikuttavan toiminnan keinoja tieteen ja taiteen rajapinnoilta ja on paneelin jälkeen myöhemmin illalla lavalla Vähin äänin -teoksessa.

 • Juha Kauppinen

  Hämeenlinnalainen Juha Kauppinen on palkittu toimittajana Bonnierin Suurella journalistipalkinnolla ja kirjailijana Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnolla. Kaksi kirjaa, Monimuotoisuus – kertomuksia katoamisista (2019, Siltala) ja Heräämisiä – kuinka minusta tuli luonnonsuojelija (2021, Siltala), ovat edenneet lisäpainoksiin ja keränneet kiittäviä arvioita.

 • Anni Kytömäki

  Anni Kytömäki on hämeenkyröläinen kirjailija, jonka romaaneissa ihminen on osa luontoa, ei sen yläpuolella. Hänen kolmas romaaninsa Margarita voitti kaunokirjallisuuden Finlandia-palkinnon vuonna 2020. Kytömäki harrastaa jalankulkua kaikenlaisissa maastoissa sekä musisointia.