ke 6.7.ti 12.7.
  • Näyttelyt
  • Vapaa pääsy
Keski-Suomen museo, Jyväskylä

Keski-Suomen museon näyttelyt

Vapaa pääsy

Avoinna ti–su klo 11–18

Jyväskylän Kesän kävijät pääsevät Suomen käsityön museon, Jyväskylän taidemuseon ja Keski-Suomen museon näyttelyihin veloituksetta tapahtumaviikon ajan 6.–12.7.2022. Edun saat näyttämällä museon lipunmyynnissä Jyväskylän Kesän pääsylippua tai kuvaa festivaalista.

 

Rauhaa tulin täältä hakemaan. Arkkitehti Wivi Lönnin Jyväskylän aika.
21.5.–11.9.2022

Keski-Suomen museon kesänäyttelyssä tunnelmoidaan pikkukaupungin rauhallista liikettä. Näyttelyssä esitellään arkkitehti Wivi Lönnin Jyväskylän aikaa ja hänen paikallista arkkitehtuuriaan. Wivi Lönn muutti vuonna 1911 Tampereelta Jyväskylään omien sanojensa mukaan kiirettä ja puhelinta pakoon. ”Täällä ovat molemmat veljeni ja juuri sen vuoksi halusi äitini, että mekin siirtyisimme tänne. Enkä ole sitä hetkeäkään katunut, sillä pikkukaupungin hiljaisuudessa saa niin kokonaan antautua työlleen.”

Seitsemän Jyväskylässä viettämänsä vuoden aikana Lönn suunnitteli kaupunkialueelle ja lähiseuduille lukuisia yksityisasuntoja ja julkisia rakennuksia. Näyttelyssä esitellään näitä töitä valokuvien ja rakennuspiirustusten kautta sekä sivutaan Wivin yksityiselämää.
Näyttely on tuotettu yhteistyössä tietokirjailija Jussi Jäppisen kanssa ja se juhlistaa arkkitehti Wivi Lönnin (1872–1966) syntymän 150-vuotispäivää.

ARTapestry6
4.6.–4.9.2022

Keski-Suomen museon taidehalli täytyy kesän ajaksi kuvakudosten ja värien liikkeestä, kun kansainvälinen ARTapestry6 -näyttely tuo museoon nykyajan tekstiilitaidetta eri puolilta Eurooppaa. Kuvakudokset ovat näyttävimmillään kuin kolmiulotteisia maalauksia, taidokkaita piirroksia ja tilataideteoksia. Ne vangitsevat katseen ja kutsuvat tutkimaan kokonaisuuteen piiloutuvia yksityiskohtia.

Kuvakudosten eli gobeliinien historia ulottuu aina keskiajalle, jolloin ne toimivat lämpöä eristävänä materiaalina kylmyyttä hohkaavien kotien seinillä. Keskeisen näkyvyyden vuoksi niihin kudottiin tarinallisia kuvia ja uskonnollisia oppeja. Nykyään kuvakudostekniikan taitavien ammattilaisten määrä on harvenemaan päin. European Tapestry Forum perustettiin 2001 vahvistamaan kuvakudosten asemaa ja näkyvyyttä kuvataiteessa sekä kannustamaan uusia taiteilijoita tämän ilmaisutavan pariin.

Vuonna 2021 Tanskassa ja Ruotsissa esillä ollut ARTapestry6 esittelee teoksia 40 taiteilijalta 16 eri maasta. Näyttelyn on tuottanut European Tapestry Forum (ETF).