- Etäosallistuttava
- Puheohjelma
- Vapaa pääsy
Hoivan empatia
Voit seurata lähetystä myös Keskisuomalaisen verkkosivuilla
Mitä tapahtuu hoivan empatialle, kun hoivaan tulee yhä enemmän teknologiaa ja automatisaatiota?
Tässä paneelikeskustelussa tutkimme hoivan teknologisoitumisen vaikutuksia empatiaan. Ikääntyneiden palveluissa haasteet ovat moninaiset, heijastuen hoitajien työhyvinvointiin ja ikääntyneiden kokemaan sosiaaliseen osallisuuteen. Hyvän hoivan keskiössä on empatia eli kyky asettua toisen ihmisen asemaan. Keskustelemme siitä, miten empatiaa voidaan vahvistaa hoivatyössä ja miten se vaikuttaa hoidettavien elämänlaatuun. Keskustelemme myös teknologian roolista hoivatyössä ja sen vaikutuksista hoitajien mahdollisuuteen säilyttää empatia ikääntyneiden hoivassa. Liity mukaan pohtimaan inhimillisen ja empaattisen hoivan tulevaisuutta!
-
Eveliina Saari
Eveliina Saari FT, toimii johtavana tutkijana Työterveyslaitoksella ja aikuiskasvatuksen dosenttina Jyväskylän yliopistossa. Hän tutkii työssä tapahtuvaa digimurrosta. Viimevuosina Saari on tutkinut erityisesti empatiaa teknologisoituvassa vanhushoivatyössä.
”Arvostammeko tarpeeksi hoitajan ja ikääntyneen asiakkaan välistä empatiaa? Vai kiirehdimmekö tehostamaan hoivaa teknologioilla siten, että empatian mahdollisuus kuihtuu?”
-
Antti Hämäläinen
Antti Hämäläinen on tamperelainen hoivasuhteita ja niiden teknologisoitumista tutkiva yhteiskuntatieteilijä Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksiköstä, Jyväskylän yliopistosta. Hämäläinen pohtii hyvän hoivan perustaa sekä syitä perustan heikentymiselle.
”Ratkaistessaan haasteita teknologia luo aina uusia haavoittuvuuksia.”
-
Tiina Sihto
Tiina Sihto työskentelee tutkijatohtorina Helsingin yliopistossa Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittamassa konsortiossa Taloudellinen ja sosiaalinen kestävyys läpi ajan ja alueiden ikääntyvässä yhteiskunnassa (SustAgeable).
”Teknologisoitumiskeskustelu unohtaa liian usein työntekijät ja asiakkaat.”
-
Tea Mills
Tea Mills on Senior Sales Manager Terveysteknologian yksikössä Tamro Oyj´ssä. Hänellä on vahva osaaminen terveysteknologiassa sekä palvelumuotoilussa. Tärkeitä asioita Millsille työssään on pohtia, miten terveysteknologia ja empatia kohtaavat toisensa nykyisessä hoivatyössä. Milsiä kiinnostaa robotiikka ja sen hyödyntäminen hoivatyössä. Miten teknologiaa voidaan esimerkiksi hyödyntää kotihoidossa ja miten sen avulla voidaan järjestää ikäihmisille mahdollisuus asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään?
“Yhdistämällä teknologia ja empatiaa voimme luoda inhimillisempää ja ymmärtäväisempää ympäristöä niin verkossa kuin fyysisessä maailmassa.”
-
Vilja Levonius
Työterveyslaitoksella tutkijana työskentelevä Vilja Levonius tutkii empaattista vuorovaikutusta ikääntyvien palveluissa. Keskeisinä teemoina on sote-alan eettisen kuormituksen hallinta sekä vastuullinen työn muokkaus.
“Ihminen tulee aina ensin. Teknologian pitää sopeutua ja joustaa, eikä työntekijän.”