ti 9.7. klo 10.00
Kesto 2 tuntia
 • Etäosallistuttava
 • Puheohjelma
 • Vapaa pääsy
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali, Jyväskylä

Empatiavajetta vai silkkaa typeryyttä – miksi jarrutamme välttämätöntä kestävyysmurrosta?

Katso tallenne
 
 

 

Voit seurata lähetystä myös Keskisuomalaisen verkkosivuilla

Kestävyyskriisin ratkaisut eivät ole enää tiedon vähyydestä kiinni ja mitä pidempään odottelemme, sitä kalliimmaksi tarvittavat muutokset tulevat. Tässä paneelikeskustelussa pureudumme empatian rooliin kestävyysmurroksessa.

Alustuspuheenvuoron pitää väitöskirjatutkija Otto Snellman ja mukana keskustelemassa ovat maatalouspolitiikan asiantuntija Tuuli Orasmaa, filosofi Markku Oksanen ja psykologi Julia Sangervo. Keskustelua johtaa projektitutkija Tanja Niemi. Tule mukaan pohtimaan, olisiko yhteiskunnassamme enemmän tilaa ylisukupolviselle, -lajiselle ja -kansalliselle empatialle, jotta emme jätä kestävyysmurroksen taakkaa tuleville sukupolville!

 • Otto Snellman

  Otto Snellman on filosofian väitöskirjatutkija Helsingin yliopistossa. Hän tutkii ekokriisien politiikkaa ja etiikkaa, erityisesti ristiriitoihin ja tekopyhyyteen liittyviä kysymyksiä.

  ”Kestävyysmurroksen jarruttamista on selitetty monin eri tavoin. Empatiavaje ja typeryys eivät kuulu uskottavimpien selitysten joukkoon.”

  Kuva: Annukka Pakarinen

 • Tuuli Orasmaa

  Tuuli Orasmaa työskentelee maatalouden ympäristöpolitiikan asiantuntijana ja hänen vanhempansa ovat 11. polven maanviljelijöitä. Orasmaan tietokirja ”Maaseudun tulevaisuus” (Vastapaino, 2023) käsittelee suomalaista ruoantuotantoa ja ilmastonmuutosta.

  ”Maailmaa on vaikea katsoa enää samalla tavalla, kun on jutellut maanviljelijöiden kanssa.”  

 • Markku Oksanen

  Markku Oksanen työskentelee filosofian yliopistonlehtorina Itä-Suomen yliopistossa ja on erikoistunut filosofiseen ympäristötutkimukseen.

  “Ylenpalttinen moralisointi ei kannata – ei edes kestävyysmurroksessa.”

 • Tanja Niemi

  Tanja Niemi on aikaisemmin omistautunut elämysten luomiselle merien syvyyksistä lumisten vuorien huipulle, ja toimii nyt sen puolesta, että näissä ekosysteemeissä olisi elämän edellytykset myös tulevaisuudessa.

  “Vaikka meillä olisi tietoa ja rahaa, muuttuuko se toiminnaksi ilman empatiaa?” 

 • Julia Sangervo

  Julia Sangervo on sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään yhteiskuntaan erikoistunut psykologi sekä yhteiskunnallinen vaikuttaja. Hän on tehnyt tieteellistä tutkimusta ilmastonmuutoksen herättämistä tunteista, ahdistuksesta ja toivosta, sekä niiden yhteydestä toimintaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

  ”Toivo ei synny ahdistuksen välttelystä, vaan sen kohtaamisesta.”