ke 3.7. klo 14.00
Kesto 1h 45min
 • Etäosallistuttava
 • Puheohjelma
 • Vapaa pääsy
Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali, Jyväskylä

Avajaisseminaari: Ihmisyys tekoälyn maailmassa – miten tekoäly muuttaa ihmistä?

Katso tallenne
 
 

 

Voit seurata lähetystä myös Keskisuomalaisen verkkosivuilla

 

Avajaisseminaarin aiheena on Ihmisyys tekoälyn maailmassa – miten tekoäly muuttaa ihmistä? Seminaarissa kuullaan kolme puheenvuoroa, jotka valottavat tekoälyn eri mahdollisuuksia, käyttötarkoituksia ja vaikutuksia meihin ihmisiin. Katri Saarikivi esittelee alustuksessaan teknologian vaikutuksia aivoihin, keskittymiseen ja empatiaan. Hannu Toivonen puhuu tekoälyn luovuudesta ja siitä, miten tekoälyä voisi käyttää luovan ajattelun kumppanina ja vauhdittajana – ei korvikkeena. Marko Siitonen pohtii tekoälyn vaikutuksia, joita ei suunnitteluvaiheessa osata ottaa huomioon, mutta jotka nousevat esille, kun ihmiset alkavat hyödyntämään tekoälyä sen eri muodoissa.

Esiintyjät jatkavat ajatustenvaihtoa Katri Saarikiven luotsaamassa keskustelussa, jossa yritetään selvittää meille ihmisille parasta mahdollista tekoälyn käyttöohjetta. Miten saisimme parhaat hyödyt irti tekoälystä, ja välttäisimme sen mahdolliset haittavaikutukset? Keskustelun aikana yleisö pääsee myös osallistumaan tunnistuskisaan – osaatko sinä bongata, mikä on tekoälyn ja mikä ihmismielen tuotosta?

Avajaisseminaarissa tehtiin tekoälyllä kappale, joka on kuunneltavissa tässä:

 

Avajaisseminaarin järjestivät yhteistyössä Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän yliopisto ja Mediatalo Keskisuomalainen.

 • Katri Saarikivi

  Psykologian tohtori ja aivotutkija Katri Saarikivi johtaa Helsingin yliopiston Kognitiivisen aivotutkimuksen yksikössä empatian ja laadukkaan vuorovaikutuksen mekanismeja selvittävää HUMEX-projektia.

 • Hannu Toivonen

  Hannu Toivonen toimii tietojenkäsittelytieteiden professorina Helsingin yliopistossa, ja hän on tutkinut tekoälyä vuodesta 1990 lähtien. Viimeiset 14 vuotta Toivonen on tutkinut erityisesti luovaa tekoälyä ja hän on myös kirjoittanut helppolukuisen tietokirjan ”Mitä tekoäly on? 100 kysymystä ja vastausta” (Teos). Vuonna 2023 Toivonen valittiin 100 suomalaisen IT-vaikuttajan joukkoon.

 • Marko Siitonen

  Marko Siitonen on kulttuurienvälisen ja digitaalisen viestinnän professori ja Jyväskylän yliopiston kieli- ja viestintätieteiden laitoksen johtaja. Hän vetää Jyväskylän osahanketta Suomen Akatemian rahoittamassa konsortiossa ”Tekoälyn ja ihmisen vuorovaikutuksen monitahoiset heijastusvaikutukset ja rajoitukset työssä, liiketoiminnassa ja yhteiskunnassa”.