Radio Jyväskylän Kesä

Radio Jyväskylän Kesä

Radioaallot kuljettavat Kaj Chydeniuksen mökkirantaan, kaivelemaan Kesän unohtuneita skandaaleja ja puhumaan ympäristöstä Mari Pantsarin, Panu Pihkalan ja muiden asiantuntijoiden kanssa. Tervetuloa mukaan!

Radio Jyväskylän Kesä 1.–3.7. klo 18-20
Radio Keskisuomalainen, https://www.radiokeskisuomalainen.fi/ ja 95,9 MHz Keski-Suomen alueella.

Ohjelmat ovat kuunneltavissa podcasteina näissä palveluissa:

Soundcloud: http://soundcloud.com/jyvaskylankesa
iTunes: https://podcasts.apple.com/fi/podcast/radio-jyv%C3%A4skyl%C3%A4n-kes%C3%A4/id1521132451
Spotify: https://open.spotify.com/show/4HSerrW9h0IrY2LaYNPaed?si=C8zhupmqTrm165wKxHqQlw

Radio Jyväskylän Kesän päätoimittaa teatteriseurue Puskakollektiivi. Ympäristökesän ohjelma on toteutettu yhteistyössä JYU.Wisdom-resurssiviisausyhteisön kanssa, ja äänessä ovat Jyväskylän yliopiston tutkijat sekä muut huippuasiantuntijat.

Ohjelmisto

KESKIVIIKKO 1.7.

18.07 Jäänteitä -ääniteos, työryhmä Pietu Arvola, Olli-Pekka Tennilä, Nina Sääskilahti

Kuinka voi suojella sitä mistä emme tiedä? Tuntemattomia eliölajeja, jotka ovat näkymättömissä ja kuulemattomissa. Ehkä meidän on ensin kysyttävä, kuinka tiedämme sen, minkä tiedämme. Teknologia, ihminen ja luonto kietoutuvat toisiinsa ääniteoksessa, joka esittää havaitsemisen tapahtuman ja tietämisemme rajat. Ääniteos on syntynyt Mustankorkean jätekeskuksen ja Nenäinniemen jätevedenpuhdistamon ympäristöissä. Teos on toteutettu osana Jyväskylän yliopiston Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitoksen tutkimushanketta Taide, ekologia ja ihmisen monimuotoinen luontosuhde (Koneen säätiö 2020-2022). Osallistu tutkimukseen vastaamalla ääniteosta koskevaan kyselyyn täällä.

18.15 Ulkoministeri Pekka Haaviston tervehdys
18.20 Kesäkatu-gallup
18.35 Kesä skandaaleissa, vieraana Mikko Pyhälä
18.55 Dear Puskis, vastauksia kuuntelijoiden kysymyksiin
19.05 Ympäristökesä: Ekologinen kompensaatio, Anna-Kaisa Tupala, Sami El Geneidy ja Lasse Leipola

Onko luonnolle aiheutuva haitta hyvitettävä? Miten sen voi tehdä? Kenen vastuulla se on? Ohjelmassa tutkitaan kahden läheisen kompensaatiokäsitteen, ekologisen ja päästö- eli hiilikompensaation, eroja ja yhtäläisyyksiä sekä niiden näkyvyyttä tulevaisuuden yhteiskunnassa. Vieraanamme aiheesta on keskustelemassa Lasse Leipola, pitkän linjan toimittaja ja ilmastoasiantuntija Finnwatchista.

Sami El Geneidy on Resurssiviisausyhteisö JYU.Wisdomin projektipäällikkö Sustainability for JYU -hankkeessa, jonka tarkoituksena on selvittää Jyväskylän yliopiston kaikki ilmasto- ja luontohaitat sekä löytää keinoja haittojen vähentämiseen ja kompensointiin. Geneidy on ympäristöjohtamisen väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Anna-Kaisa Tupala on ekologisen kompensaation väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopistosta. Hän perehtyy väitöstutkimuksessaan menetelmän soveltuvuuteen kansalaistasolle. Tupala toimii tutkijana myös JYU.Wisdom-resurssiviisausyhteisössä ja on kiinnostunut tieteenalojen rajat ylittävästä jaetusta ymmärryksestä monimutkaisten ympäristöongelmien ratkaisemisessa.

19.30 Puistobuusti, haastattelussa Räjäyttäjien Jukka Nousiainen

TORSTAI 2.7.

18.05 Tutkimusmatka Kesään, vieraana näyttelijä-laulaja Ritva Oksanen
18.25 Kesä skandaaleissa, vieraana Olli Alho
18.45 Aalto kylässä, haastattelussa Aino Aalto
19.05 Ympäristökesä: Ilmastoahdistus, Katri Savolainen ja Panu Pihkala 

Ilmastoahdistus. Tältä käsitteeltä et varmastikaan ole voinut välttyä viime vuosien aikana ilmastonmuutokseen liittyvässä keskustelussa. Mutta mitä ilmastoahdistus itseasiassa tarkoittaa ja ilmeneekö sitä myös nuorilla? Onko ilmastoahdistus negatiivisesta kalskahduksestaan huolimatta hyvä vai huono asia? Saako se meitä tarttumaan toimeen vaiko kenties lamaannuttaa? Muun muuassa näitä asioita pohtivat Katri Savolainen ja Panu Pihkala.

19.30 Ympäristökesä: En minä, mutta muut -ilmiö, Matleena Käppi ja Silja Tuunanen

“Suomen ei pidä pienenä maana pyrkiä vähentämään päästöjään, koska ilmastonmuutoksen ratkaiseminen on isompien valtioiden, kuten Kiinan ja Intian tehtävä!” Kuulostaako tutulta? EMMI-ilmiö eli “En minä, mutta muut”-ilmiö kuvaa ympäristöongelmiin liittyvän vastuun siirtämistä itseltä tai omalta ryhmältä toisille. EMMI-ilmiön nimeäjät Matleena Käppi ja Silja Tuunanen keskustelevat ilmiön psykologisista taustoista ja sen yhteiskunnallisista vaikutuksista. Älä EMMI, vaan ole osa ratkaisua!

Katso EMMI-ilmiötä käsittelevän jakson lähdeluettelo tästä.

19.50 Haastattelussa Iiro Rantala

PERJANTAI 3.7.

18.05 Terveisiä kompostista!
18.10 Ympäristökesät 1970-1971, vieraana Hannu Halinen
18.30 Ainutlaatuinen Kesä, vieraana Mikko Pyhälä
19.05 Ympäristökesä: Ekologinen jälleenrakennus, Teea Kortetmäki ja Mari Pantsar

Suomessa puhuttiin jälleenrakennuksesta viimeksi 1940-luvulla sotien jälkeen, mutta nyt sana on taas noussut keskusteluun kahdestakin suunnasta. Ensin BIOS-tutkimusyksikkö totesi, että ekologisen jälleenrakennuksen aika on nyt. Sitten tuli koronaviruspandemia ja mediassa on alkanut vilahdella puheita koronan jälkeisestä jälleenrakennuksesta pandemian jälkimaininkien yli selviämisen ehtona. Mitä on ekologinen jälleenrakennus, miksi se on tärkeää juuri nyt, ja hukkuuko se pandemian jälkeisen rakennusurakoinnin alle?

Mari Pantsar (PhD) on Suomen Itsenäisyyden juhlarahasto Sitran hiilineutraali kiertotalous -teema-alueen johtaja. Hän on myös ympäristö- ja ilmastoministerin asettaman valtakunnallisen, koronapandemiasta kestävästi selviämiseen liittyvän Kestävä elvytys -työryhmän toinen puheenjohtaja.

Teea Kortetmäki (PhD) on JYU.Wisdomin tutkijatohtori. Hän on yhteiskunnallisen ympäristötutkimuksen kautta paneutunut mm. ympäristöetiikan ja oikeudenmukaisuuden kysymyksiin, ruokajärjestelmien kestävyyteen sekä reiluun kestävyysmurrokseen. Hän on myös ollut mukana tekemässä Suomen Ilmastopaneelin selvityksiä ilmastotoimien sosiaaliseen kestävyyteen ja hyväksyttävyyteen liittyen.

19.30 Kesävieraana Kaj Chydenius
19.50 Linnunradan kesäkirja festareille