Kulttuuriluotsin matkassa Familie Flözin esityksessä

06.7.2017

Kulttuuriluotsi Tuula Vuorinne (kuvassa keskellä) istui eilen Familie Flözin esityksessä erityisessä seurassa. Vieressä istui Zahra Fadel Ismail Al-Karawi (kuvassa oikella). Naisilla ei ollut yhteistä kieltä, mutta mukana oli tulkki Mariem Harrabi. Esityksen ymmärtämiseen tulkkia tosin ei tarvittu, sillä Familie Flöz tekee sanatonta teatteria. Näytelmän jälkeen kaivattiin kuitenkin jotakuta auttamaan jutustelussa. Keskusteleminen on nimittäin juuri tärkeä osa kulttuuriluotsien toimintaa. Perusajatuksena on yhdessä kokeminen ja kokemuksen jakaminen.

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, joita kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Luotsit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.
– Luotsattava on usein esimerkiksi päiväkeskuksen asiakas tai vähän huonokuntoinen vanhus, mutta myös ihan kuka tahansa, joka kaipaa seuraa kulttuurimenoihin, joihin ei tule lähdettyä yksin, Vuorinne kertoo.
Hän on toiminut luotsina kuutisen vuotta. Välillä tiheämpään – välillä harvempaan.

Al-Karawi sanoo Familie Flözin esityksen olleen kaunis. Hahmoja oli paljon ja mukana komeita musikaalisia elementtejä.
– Se oli hurjan taitavasti tehtyä ja mukana oli hienosti sitä sellaista teatterin taikaa. Olin erottavinani esityksestä Maria Callaksen hahmon, Joutsenlampea ja operettisävelmiä, Vuorinne sanoo.
Familie Flözin Teatro Delusio oli tosiaan kurkistus teatterimaailman kulisseihin. Siinä vilahteli niin lavastajia, esiintyjiä, roudareita kuin tanssijoitakin. Osa yleisöstä oli niin hurmioitunut Teatro Delusiosta, että he varasivat oitis lipun myös tämäniltaiseen Hotel Paradiso -esitykseen.
– En ole nähnyt aikaisemmin tällaista. Irakissa näin perinteistä teatteria, mutta tätä oli helppo seurata, Al-Karawi sanoo.
Vuorinteellekin pitkä naamioteatteri-esitys oli ensimmäinen lajissaan.
– Minusta tuntui kuitenkin, että olen vähän vanhanaikainen kun en nauranut ja aplodeerannut niin paljon kuin muut, hän naurahtaa.
Vierustoveri sanoo nauraneensa kyllä kovasti ihan ääneenkin.
Vaikka familie Flöz miellytti kumpaakin teatterinkävijää, erityisesti mieleen jäi seuralainen.
– Kiitos, että tavattiin. Olen joskus kärsinyt vähän masennuksesta ja yksinäisyydestä. Nyt oli hienoa kun oli ystävä mukana, Al-Karewi hymyilee.
– Minä voin viedä sinut joskus vaikka kaupunginmuseoonkin, Vuorinne sanoo. 

Kotoutumispalveluiden sosiaalityöntekijä Arja Liinamaa sanoo, että on tärkeää, että sotaa paenneet, turvapaikan saaneet ihmiset saisivat kotoutumisaikanaan kokea muutakin kuin selviytymistä jokapäiväisistä arjen asioista.
– Jotakin sellaista mikä hetkeksi kohottaa arjen yläpuolelle, koskettaa tunteita, antaa ajattelemisen aihetta. Ehkä myös oivalluksia siitä, mitkä asiat yhdistävät kaikkia ihmisiä – uuteen maahan kun koettaa sopeutua, voi tulijallekin syntyä enemmän kokemuksia ihmisryhmien välisistä rajoista kuin kaikkia ihmisiä yhdistävistä tekijöistä.

 

Kulttuuriluotsin voi tilata puhelimitse p. 050 338 1114. Kulttuuriluotsikoordinaattorilta saa halutessaan myös neuvoja ja vinkkejä mielenkiintoisista vierailukohteista tai ajankohtaisista tapahtumista. Kulttuurikäynnin yksityiskohdat sekä erityistoiveet käydään yhdessä läpi tilausta tehtäessä.

Lisää luotseista osoitteessa:

http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/palvelut/kulttuuriluotsit