Alastonmallipiirustusta ja konsertti museolla

13.7.2016

Jyväskylän maakunnasta Suomen ensimmäinen alastonmalli

Keski-Suomen museo ylpeänä esittää näyttelyn Lydia alaston setelityttö sekä konsertin Kepeästä klassiseen – Musiikkia museossa. Näyttely ja konsertti ovat osa Jyväskylän Kesän perjantaista “Mitä noi tekee?!”-ilmaisohjelmaa.

Jyväskylässä syntynyttä Lydia Metsämaata (1893–1981) pidetään Suomen ensimmäisenä ammattimaisena alastonmallina. Metsämaa oli hyvin itsenäinen ja edistyksellinen nainen, sillä hän muutti 17-vuotiaana Helsinkiin ja ryhtyi Ateneumin malliksi. Keski-Suomen museon näyttely kertoo Metsämaan tarinan hänen 25 vuotta kestäneestä mallinurastaan.

82384_Harka-Toivo-Vikstedt-Apollo-1928_ISOMetsämaan sukulainen, monipuolinen muusikko ja harmonikkataiteilija ja Guardia Nuevan kapellimestari Raimo Vertainen, ehti tavata Lydian monta kertaa vieraillessaan isänsä kanssa tämän luona Helsingissä ja myöhemmin Puuppolassa entisessä Jyväskylän maalaiskunnassa. Vertainen muistaa Lydian hyvin ja kuvailee tätä iloiseksi ja moderniksi naiseksi.
– Lydia ei mennyt koskaan avioon ja eli hyvin itsenäisen naisen elämää. Tämä olikin hyvin ymmärrettävää, sillä tuohon aikaan ei ollut mahdollista olla aviossa ja toimia alastonmallina.
Vertaisen mukaan Lydia oli itsenäisen Suomen ensimmäinen todellinen huippumalli, joka verkostoitui hyvin Helsingin taidepiireissä. Hän toimi mallina monille ajan kuuluisuuksille, kuten Eero Järnefeltille sekä Martta Wendelinille.
– Oli toki kuulemma tämmöisiä, jotka eivät arvostaneet hänen mallintyötään, mutta ei hän siitä välittänyt.

Lydia Metsämaa eli ja asui vanhemmalla iällään pitkään Lallukan taiteilijakodissa toimien siivoojana ja jonkinlaisena muusana taiteilijoiden keskellä.
– Lydia tunsi taiteilijat ja taiteilijat tunsivat hänet, joten hän pystyi luomaan hyvää yhteishenkeä ympärilleen, Vertainen kertoo. Keski-Suomen museon näyttelyn työt ovat suurelta osin Metsämaan omista kokoelmista testamentattuja teoksia, joita taiteilijat aikanaan lahjoittivat hänelle. Näiden lisäksi esillä on muun muassa Eliel Saarisen piirtämiä vuoden 1922 seteleitä, joissa Metsämaan figuuri niinikään koreilee. Vertainen kuvailee näyttelyä innoissaan.
– Kyseessä on ainutlaatuinen tarina piiasta jumalattareksi ja Lydian tiestä Helsingin taide-elämän keskiöön.

Lydian jälkeläiset konsertoivat museossa teosten keskellä ja esittävät musiikkia kevyestä klassiseen. Vertainen soittaa vibrandoneonia ja hänen tyttärensä Sonja Vertainen harmonikkaa, pianossa serkku Arto Rantanen ja  laulusolistina toimii Satu Rantanen. Ohjelmassa kuullaan soolo- ja duo-esityksiä. Musiikkiesitystä seuraa kuvanveistäjä Juha Mennan ohjaama croquis-piirrustushetki.

Kepeästä klassiseen – Musiikkia museossa klo 15-16 Ohjattu croquis-piirrustushetki klo 16.30-18. Ilmainen ohjelma. Piirtämiseen ennakkoilmoittautuminen.

Keski-Suomen museon sivuilta lisää näyttelystä