Info

Jyväskylän Kesä

Jyväskylän Kesä on pohjoismaiden vanhin yhtäjaksoisesti järjestetty kaupunkifestivaali. Vuonna 1955 keksitty tapahtuma nousi pian perustamisensa jälkeen koko Euroopan merkittävimpien kesätapahtumien joukkoon. Jyväskylässä ovat käyneet maailman johtavat säveltäjät, arkkitehdit, muusikot, elokuvantekijät, filosofit, tutkijat, tanssijat ja teatterintekijät. Festivaalin ydin on ollut perustamisesta saakka korkeatasoisissa taidesisällöissä, uusien teosten ja tekijöiden esiintuomisessa, yhteiskunnallisissa teemoissa ja yleisöjä osallistavassa järjestämisfilosofiassa.

Hanki liput nyt!

Lippuja myyvät

Jyväskylän Kesän lippumyymälä

 • Tämä sivusto verkossa myy lippuja kaikkiin esityksiin joka päivä, ympäri vuorokauden. Jyväskylän Kesän verkkokaupassa käyvät yleisimmät Paytrailin maksutavat sekä Smartum Saldo, Epassi ja Eazybreak.
 • Festivaaliviikon lippumyymälä 6.–12.7. Seminaarinkatu 15 (Jyväskylän yliopiston kirjaston edustalla). Joka päivä klo 12–18. Lippumyymälän puhelinpalvelu 050 464 6025. Maksuvälineinä käyvät korttimaksu sekä SmartumPay, Epassi ja Eazybreak.

Tiedustelut:
liput@jyvaskylankesa.fi

Ovilipunmyynti:

Jyväskylän Kesän tapahtumapaikoilla myydään lippuja alkaviin esityksiin tuntia ennen esitysten alkua. Ovilipunmyynnissä käyvät korttimaksu sekä SmartumPay, Epassi ja Eazybreak.

 

 

Jyväskylän Kesän kaupunginteatterin esitykset sekä La Kala -oopperan tuotannot ovat myynnissä Lippupisteen myyntikanavissa ja R-kioskeissa kautta maan. Kaikkien esitysten lipunmyynti toimii myös Jyväskylän Kesän verkkokaupassa.

Lippupisteen lipunmyynnin puhelinpalvelu 0600 900 900
(2€/alk. min+mpm/pvm) ma–la klo 9–21, su klo 10–18

Useimmat arvosetelit käyvät maksuvälineenä Lippupisteen myyntipisteissä. Arvoseteliä ei voi käyttää Lippupisteen verkkokaupassa. R-kioskeilla voit maksaa seuraavilla arvoseteleillä: Edenred-kortti, Eazybreak, Smartum Saldo Mobiili ja Epassi.

Jyväskylän Kesän lahjakortti ostettavissa Lippupisteen toimipisteistä. Lahjakortille voi ladata 10–100 euron summan käytettäväksi Jyväskylän Kesän tapahtumiin. R-kioskeissa ei voi maksaa lahjakorteilla.

Lippuvaihtoehdot

 • peruslippu
 • eläkeläislippu
 • opiskelija/työtön/siviilipalv.hlö/varushlö/alle 18-vuotias

Avustaja pääsee veloituksetta esityksiin yhdessä avustettavansa kanssa.

 

K-Plussa-kortilla kymmenen prosentin alennus seuraavista tapahtumista. Ostoista ei saa Plussa-pisteitä. Vain ennakkomyynnissä. Saatavilla Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteissä.

6.7. Avajaiskonsertti: Iiro Rantala, Minna Pensola, Antti Tikkanen, Jyväskylä Sinfonia
7.7. Georg Malmstén 120 v -konsertti: Arja Koriseva, Aki Hietala ja Loiskis
7.7. Circo Aereo: Hetki, 55 
8.7. Vähin äänin 
9.7. Irti Päästä Mistä
10.7. Fôret

OP Keski-Suomen omistaja-asiakkaille tarjotaan alennuksia Puistojuhlien lipuista. Etuhintaisia lippuja on tarjolla rajoitettu määrä 30.6. saakka. Edut löydettävissä KSOP:n markkinointikanavissa.

 

S-etukortilla Keskimaan asiakasomistajille kymmenen prosentin alennus Puistojuhlien lipuista. Vain ennakkomyynnissä. Saatavilla Lippupisteen täyden palvelun myyntipisteissä.

Verkkosivuilla ilmoitetut hinnat sisältävät Lippupiste Oy:n tai Liveto Group Oy:n palvelumaksun (1,50–4,50 € / lippu). Alennuksia ei voi yhdistää. Pääsylippuja ei lunasteta takaisin. Muutokset esitteen tietoihin ovat mahdollisia. Mikäli tilaisuus joudutaan perumaan, ostetuista lipuista hyvitetään lipun hinta (ei palvelu- tai toimitusmaksuja).

Ennakkolipunmyynti seuraaviin esityksiin päättyy tuntia ennen esitysten alkua. Tästä eteenpäin lippuja voi ostaa esityspaikkojen ovilipunmyynnistä.

 • Circo Aereo: Hetki, 55
 • Vähin äänin
 • Vesa Purokuru: Irti Päästä Mistä
 • La Kala: Herttua Siniparran Linna
 • La Kala: The Telephone – Puhelin
 • Avajaisklubi: Samigo & Amigos
 • Kapun Lauluklubi: Ville Leinonen

Turvallisuus Jyväskylän Kesässä

Jyväskylän Kesän yleisön, esiintyjien ja henkilökunnan turvallisuus on etusijalla. Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja varmistamme osaltamme turvallisen osallistumisen festivaalin tapahtumiin. Ethän tule tilaisuuksiin sairaana. Festivaalin henkilökunta työskentelee ainoastaan terveenä.

Suosittelemme ostamaan Jyväskylän Kesän tapahtumaliput ennakkoon. Jyväskylän Kesän ovilipunmyynnissä käyvät korttimaksu sekä SmartumPay, Epassi ja Eazybreak.

Jyväskylän Kesä seuraa aktiivisesti koronatilannetta, ja tarvittaessa päivitämme festivaalin koronaturvallisuussuunnitelmaa.

Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme festivaaleilla!

 

Majoitu

Jyväskylän Kesän kävijät majoittuvat Hotelli Versossa etuhintaan festivaaliviikon aikana. Verso on moderni urbaanihotelli vahvoilla perinteillä ja ensiluokkalaisella osaamisella. Kaupungin parhaalla paikalla sijaitseva 128 huoneen hotelli on ainutlaatuinen yhdistelmä kaupungin sykettä ja inhimillisiä kohtaamisia – persoonallisuutta ja paikallisuutta.

Seuraavat etuhinnat ovat voimassa 6.-13.7.2022 välisenä aikana.

 • Standard-huone yhdelle 106€/yö
 • Standard-huone kahdelle 119€/yö
 • Superior-huone yhdelle 126€/yö
 • Superior-huone kahdelle 129€/yö

Huonehinnat sisältävät Verson asiakassaunan sekä runsaan suomalaisen aamiaisen. Hotellin sisäänkirjautuminen alkaa klo 15, ja huoneiden luovutus on lähtöpäivänä klo 12. Superior-huoneet ovat kooltaan tilavampia ja sisältävät laajemman valikoiman laadukkaita kotimaisia Lumenen kylpytuotteita sekä kylpytakit ja tossut. Huoneessa voit myös keittää kahvia tai teetä.

Tee varaus Verson verkkosivuilla täällä. Käytä varausta tehdessäsi kampanjakoodia JKLKESÄ.

Voit myös tehdä varauksen suoraan Verson vastaanotosta: info@hotelliverso.fi tai 014-333 999. Mainitsethan tällöin tunnuksen JKLKESÄ huonevarasta tehdessäsi. Yksittäiset huonevaraukset on mahdollista perua veloituksetta saapumispäivänä klo 12 mennessä.

 

Arvot

Jyväskylän Kesän arvoja ovat yhdenvertaisuus, vastuullisuus ja laadukas sisältö. Nämä arvot ohjaavat festivaalin kaikkea toimintaa.

Yhdenvertaisuus

Tavoitteenamme on, että Jyväskylän Kesä on avoin kohtaamisten paikka tasavertaisesti kaikille. Haluamme, että jokainen kävijä, esiintyjä ja työntekijä voi osallistua Jyväskylän Kesän tapahtumiin turvallisesti ja tasavertaisesti omana itsenään, erilaisine lähtökohtineen ja ominaisuuksineen.

Tiedostamme, että työtä näitä tavoitteita kohti on tehtävä jatkuvasti. Turvallisempi festivaali ja paremman toimintakulttuurin kehittäminen ovat prosesseja, jotka vaativat pitkäjänteistä, aktiivista työtä.

 

Lupaamme:

 • Otamme vakavasti häirinnän, syrjinnän ja epäasiallisen käytöksen. Puutumme ongelmatilanteisiin.
 • Olemme valmiita keskustelemaan festivaalin arvoista ja toimintatavoista Jyväskylän Kesän sidosryhmien kanssa.
 • Otamme vastaan palautetta toiminnastamme. Suhtaudumme palautteeseen mahdollisuutena kehittää festivaalin käytänteitä. Voit antaa palautetta myös anonyymisti.
 • Käytämme viestinnässämme ymmärrettävää kieltä. Ohjelmalehdessämme ja verkkosivuillamme tiedot ovat saatavilla myös englanniksi.
 • Kehitämme tapahtumapaikkojen saavutettavuustietojen listausta kattavammaksi. Päivitämme saavutettavuustiedot vuosittain.

 

Vuonna 2022 olemme edistäneet yhdenvertaisuuden toteutumista esimerkiksi seuraavin keinoin:

 • Henkilöstömme on kouluttautunut turvalliseen tilaan ja häirintään liittyen. Festivaalin työryhmä on sitoutunut tarkastelemaan ja kehittämään Jyväskylän Kesän toimintamalleja.
 • Festivaaliviikon tapahtumista on laadittu riskiarvio turvallisen tilan ja koskemattomuuden näkökulmasta.
 • Olemme verkostoituneet keskustelemaan käytännöistä myös muiden tapahtuma-alan toimijoiden kanssa.
 • Kaikki festivaalin aikana työskentelevä henkilökuntamme tutustuu Jyväskylän Kesän yhdenvertaisuuskäytäntöihin. Tapahtumissamme työskentelevä henkilökunta tietää, kuinka häirintätilanteissa toimitaan.

 

Yhdenvertaisuus festivaalin aikana

 • Festivaaliviikon ajan on käytössä yhteydenottolomake, jolla kuka tahansa voi ilmoittaa kokemastaan häirinnästä tai epäasiallisesta kohtelusta Jyväskylän Kesän tapahtumissa. Voit  täyttää lomakkeen anonyymisti tai halutessasi pyytää Jyväskylän Kesän tuotantotiimistä määrättyä vastuuhenkilöä olemaan yhteydessä sinuun puhelimitse tai sähköpostilla, valintasi mukaan. Yhteydenottopyyntöihin vastaa tuottaja Mette Seppälä tai hänen varahenkilönsä.

Pääset yhteydenottolomakkeeseen tästä.

 • Puistojuhlissa päivystää koko tapahtuman 7.–8.7. ajan koulutettu häirintäyhteyshenkilö. Häirintäyhteyshenkilönä toimii Fanni Rantala, ja hän päivystää Puistojuhlien ensiapupisteen läheisyydessä.
 • Keskustelut häirintäyhteyshenkilöiden kanssa ovat luottamuksellisia, eikä mihinkään toimiin ryhdytä ilman henkilön suostumusta.
 • Puistojuhlien wc:t eivät ole sukupuolitettuja.

 

Kannustamme tutustumaan ennen festivaalia YK-liiton turvallisen tilan periaatteisiin. Turvallisen tilan periaatteet ovat hyvä työkalu siihen, miten voimme jokainen omalla toiminnallamme vaikuttaa tapahtumien ilmapiiriin ja turvallisuuteen. Tutustu turvallisen tilan periaatteisiin täällä.

 

Ympäristö

Jyväskylän Kesä on sitoutunut kehittämään kestävämpiä toimintatapoja, huomioimaan ympäristön sekä toimintamme ympäristövaikutukset. Tavoittelemme festivaalin aiheuttaman ympäristökuorman vähentämistä esimerkiksi seuraavin tavoin:

 • Jyväskylän Kesällä on ympäristösuunnitelma, joka päivitetään vuosittain. Ympäristösuunnitelma ohjaa valintojamme ympäristöasioissa.
 • Valitsemme kumppaneiksemme paikallisia ja arvomme jakavia toimijoita aina, kun se on mahdollista.
 • Hyödynnämme olemassa olevia esityspaikkoja tilapäisten esityspaikkojen rakentamisen sijasta.
 • Vältämme kertakäyttöisten materiaalien käyttöä, ja panostamme kierrättämiseen ja materiaalien uusiokäyttöön.
 • Kaikki takahuonetarjoilumme ovat kasvisruokaa. Edellytämme, että henkilökunnan ja artistien lounasravintoloissa on tarjolla myös kasvisvaihtoehto.
 • Olemme mukana festivaalitoimijoiden Siirtymä kohti hiilineutraalia toimintaa -vertaisverkostossa, jossa tavoittelemme festivaalien hiilineutraaliutta.
 • Teemme tiivistä yhteistyötä Jyväskylän yliopiston resurssiviisausyhteisö JYU.WISDOMin kanssa. Ohjelmistossamme käsitellään ajankohtaisia ympäristöaiheita akateemiseen, tutkittuun tietoon perustuen. Festivaali on mahdollisuus tuoda näitä aiheita näkyviksi ja yhteiskunnalliseen keskusteluun myös akateemisen maailman ulkopuolella.

 

Otamme vastaan palautetta ja kehitysehdotuksia vastuullisuuteen, yhdenvertaisuuteen ja muihin teemoihin liittyen. Voit lähettää palautetta sähköpostilla osoitteeseen kesa@jyvaskylankesa.fi. Avaamme tälle sivulle myös palautelomakkeen, jonka kautta voit jättää palautetta tai raportoida epäkohdasta halutessasi myös anonyymisti.

Kartta

Tapahtumapaikkojen saavutettavuus

Jyväskylän Kesän tapahtumia järjestetään useissa tapahtumapaikoissa ympäri Jyväskylää. Alla ilmoitetut saavutettavuustiedot perustuvat tapahtumapaikkojen omiin ilmoituksiin, ja siksi niiden tarkkuus vaihtelee. Avustaja pääsee veloituksetta esityksiin yhdessä avustettavansa kanssa. Jos sinulla on kysyttävää saavutettavuudesta, pyydämme sinua olemaan yhteydessä sähköpostitse kesa@jyvaskylankesa.fi. Autamme mielellämme.

Freetime

 • Ravintolaan on pääsy pyörätuolilla.

Havumäki Ranch

 • Havumäki Ranch ei ole esteetön.

Hotelli Alba

 • Hotelli Alba on esteetön tila terassi mukaan lukien.

Jyväskylän kaupunginteatteri (suuri näyttämö)

 • Suurella näyttämöllä on käytössä induktiosilmukka.
 • Pyörätuolipaikkoja on 2–4 (pyörätuolien koosta riippuen), ja ne sijaitsevat ylimmällä rivillä katsomon vasemmalla puolella. Pyydämme teitä ostamaan tai varaamaan pyörätuolipaikat etukäteen Lippupisteen myyntikanavista. Pyörätuolilla liikkuvat käyttävät teatterin pääovea, Vapaudenkatu 36.
 • Vahtimestarit tai henkilökunta ohjaavat pyörätuolia käyttävät noin kolmekymmentä metriä pitkiä käytäviä hissille ja sieltä suuren näyttämön katsomoon. Pyörätuolilla ei pääse kulkemaan katsomoon itsenäisesti.
 • Jyväskylän kaupunginteatterin esteettömyyteen liittyvissä asioissa yhteyshenkilö on Turkka Saarikoski, p. 050 311 8916

Jyväskylän kaupunginteatteri (pieni näyttämö)

 • Pienellä näyttämöllä on 93 katsomopaikkaa. Näyttämön katsomo on numeroimaton, joten katsojat saavat valita itse paikkansa salista saapumisjärjestyksessä.
 • Pienen näyttämön katsomoon pääsee sisääntuloaulan oikealta puolelta luiskaa pitkin.

Jyväskylän taidemuseo

 • Jyväskylän taidemuseo on liikkumisesteetön. Kaikkiin kerroksiin pääsee hissillä. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Pyörätuoli on lainattavissa museokäynnin ajaksi.
 • Lastenhoitohuone on alakerroksen naistenhuoneessa ja miestenhuoneessa. Lastenrattaat ovat lainattavissa museokäynnin ajaksi.
 • Opas -ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon. Taidemuseon oppaat ja salivalvojat on koulutettu avustamaan näkövammaisia kävijöitä. Vaatesäilytyksestä saa lainaksi apuvälineitä, kuten taskulampun ja suurennuslasin.

Jyväskylän yliopiston päärakennuksen juhlasali

 • Juhlasaliin on pääsy hissillä sekä yleisön puolelle että esiintymiskorokkeelle. Nousevan katsomon porrastuksen vuoksi esteetön pääsy on vain aivan eteen, missä liikkumatila on niukka.
 • Hissi saliin on pääsisäänkäynnistä etuoikealla noin 35 metriä, Ilokiven puoleisen sisäänkäynnin lähellä. Hissin ovi on kapeahko, vapaa leveys 860 mm, syvyys 1500 mm.
 • Varsinkin suurikokoisella sähköpyörätuolilla on suositeltavaa mennä hissiin peruuttamalla, koska ovi saliin on hissin vasemmalla puolella. Hissin valinnoissa 2. kerros vie juhlasaliin, 3. kerros esiintymiskorokkeelle. Vahtimestarit opastavat siirtymisessä.
 • Inva-wc sijaitsee 1. kerroksessa, pääovista etuoikealle noin 30 metriä naulakoiden taakse.

Keski-Suomen museo

 • Keski-Suomen museossa pääset liikkumaan esteettömästi hissillä kaikkiin kerroksiin. Liikkumisesteisten WC-tilat sijaitsevat ensimmäisessä kerroksessa. Museolta on lainattavissa myös pyörätuoli käynnin ajaksi.
 • Lastenhoitohuone on alakerroksen naistenhuoneessa. Lastenvaunujen kanssa liikuttaessa bussipysäkeistä esteettömin kulku on Hannikaisenkadulla sijaitsevalta pysäkiltä Museo 2 (etäisyys museon sisäänkäyntiin Alvar Aallon kadulla 170 m).
 • Opas- ja avustajakoirat ovat tervetulleita museoon.

Kirkkopuisto

 • Kirkkopuisto terasseineen on esteetön esiintymistila.

Kulttuuritalo Villa Rana ja Villa Ranan puutarha

 • Ovien edessä on yksi merkitty invapaikka autolle. Inva-wc löytyy rakennuksen molemmista päädyistä.
 • Esteetön sisäänkäynti ylä- ja alasaliin niille, jotka tarvitsevat porrashissiä, on kaupungin puoleisessa päädyssä.  Porrashissin lavakoko on 800x1000mm.
 • Kun tarvitset esteetöntä sisäänkäyntiä ja ovi ei ole auki, soita ovikelloa. Suosittelemme ilmoittamista tapahtumanjärjestäjälle etukäteen, mikäli tarvitset esteetöntä sisäänkäyntiä. Pääoven sisäänkäynti ei ole esteetön.

Lounaispuisto

 • Lounaispuisto sijaitsee mäessä, ja valitettavasti puistossa liikkuminen ei ole esteetöntä.
 • Avustaja pääsee veloituksetta Puistojuhliin yhdessä avustettavansa kanssa.
 • Alueella on esteetön wc.
 • Lounaispuistossa ei ole induktiosilmukkaa.

Mäki-Matin perhepuisto

 • Perhepuiston katsomo on esteetön. Ilmoitathan pyörätuolipaikasta ennakkoon numeroon 044 321 7510.
 • Terassialueella pystyy liikkumaan pyörätuolilla, mutta kahvila ja wc eivät ole esteettömiä.

Poppari

 • Poppari ei ole esteetön tila.

Ravintola Sohwi

 • Sohwi ei ole esteetön tila.

Kävelykierros Miljoonasateen opastuksella

 • Kierros ei ole esteetön.

Ruusupuisto

 • Jyväskylän yliopiston esteettömyysyhdyshenkilö on Tuula Maijanen, tuula.maijanen@jyu.fi
  Rakennuksen vasemmalla sivustalla on 3 Invaparkkipaikkaa noin 45 metrin päässä sisäänkäynnistä.
 • Pääsisäänkäynnin ovet ovat melko raskaat. Vasen ovi on moottoroitu ja kynnys 30mm. Tuulikaapissa on kaksi moottoroitua ovea.
 • Vasemmalla on leveät pariovet, joiden kautta pääsee hisseille.
 • Rakennuksessa on kaksi 13 henkilön hissiä sisäänkäynnistä vasemmalla, ravintolan puolella.

Suomen käsityön museo

 • Vammaiskortin haltijan kanssa saapuvat henkilökohtaiset avustajat pääsevät museoon ilmaiseksi. Museossa on lisäksi lainattavissa rollaattori ja pyörätuoli. Myös opas- tai avustajakoirat ovat tervetulleita museoon.
 • Museon katutasossa on katseltavissa viittomakielellä museon esittely sekä opastus perusnäyttelystä Käsityössä elämän tuntu. Näyttelytiloissa ei ole käsijohtimia, joten näkövammaisten ei tämän vuoksi suositella tutustuvan näyttelyihin ilman avustajaa.

Toivolan vanha piha ja Käsityöläismuseo

 • Toivolan vanha piha on sorapiha.
 • Kahvilassa on inva-wc.

Wanha Voimala

 • Wanhan Voimalan yläkerta ja vessat ovat esteettömät.

Äänekosken valtuustosali

 • Lipun oston yhteydessä ilmoitathan mahdollisen saattajan mukaan. Saattajan lippu on ilmainen.
 • Pyörätuolilla on esteetön pääsy tilaan, mutta äänen kuuluvuus saattaa olla heikko tilan korkeuden ja koon takia.
 • Suosittelemme ottamaan yhteyttä vahtimestariin muun muassa äänenkuuluvuuteen liittyvistä kysymyksistä.
 • Paikat ovat numeroimattomia.