WHS: Lähtö

su 8.7. klo 20:00
Jyväskylän kaupunginteatteri, Vapaudenkatu 36
Liput 36/34/28 EUR

Kalle Nio (ohjaus), Vera Selene Tegelman & Kalle Nio (koreografia), Kalle Nio & Vera Selene Tegelman (esiintyjät), Mila Moisio ja Kaisa Rissanen (pukusuunnittelu), Samuli Kosminen (musiikki ja äänisuunnittelu), Jere Mönkkönen (valaistus),Matias Boettge & Kalle Nio (videot) ja WHS (tuotanto)

Nykysirkuksen edelläkävijäryhmä WHS saapuu ensimmäistä kertaa Jyväskylään. Lähtö on Kalle Nion ohjaama kiitetty ja kansainvälisesti palkittu teos. Esityksessä seurataan toisiltaan vieraantunutta pariskuntaa, joka harhailee unenomaisten kuvien ja illuusioiden keskellä. Siinä yhdistyvät valtavat videoprojisoinnit, näyttämöilluusiot, tanssi, teatteri, sirkus sekä jylhät äänimaisemat. Mystinen, humoristinen ja traaginen Lähtö on saanut inspiraatiota 1800-luvun taikureiden lavailluusioista.

WHS tunnetaan teatteria, nykysirkusta ja visuaalista taidetta yhdistävistä uniikeista esityksistään.

WHS: LÄHTÖ from WHS on Vimeo.

 

Esiintyjä kertoo

Ohjaaja Kalle Nio:

“Lähtö on tunnelmaltaan hyvin unenomainen. Esityksen juoni ei ole lineaarinen vaan se seuraa unen logiikkaa. Mikä tapahtui ensin ja mikä jälkeen ei ole selvää. Aika venyy. Illuusiot, alati muuttuvat näyttämökuvat ja unenomainen ääniraita kertovat näyttämöllä olevien henkilöiden ristiriitaisesta sisäisestä maailmasta.

Hyödynnämme 1800-luvulla keksittyjä näyttämöilluusiotekniikoita, joista olemme tehneet täysin uusia versioita ja upottaneet ne osaksi kokonaisuutta. Lisäksi hyödynnämme uutta teknologiaa ja videoprojisointeja. Teos on inspiroitunut myös 60-luvun italialaisista elokuvista, erityisesti Antonionista. Ehkä tekniikoiden ja tyylien yhdistäminen tekee teoksen maailmasta melko ajattoman.

Lähtöä on esitetty yli 20 maassa teatteri-, tanssi-, nukketeatteri- ja sirkusfestivaaleilla sekä nykytaiteen museoissa. Yleisön tulkinnat ovat erilaisia riippuen heidän odotuksistaan. Aihe on kuitenkin hyvin universaali. On ollut upeaa nähdä, miten erilaisista kulttuuritaustoista tulevat ihmiset ovat voineet samaistua esitykseemme ja löytää siitä uusia näkökulmia.

Esitys on suunniteltu kiertämään, mutta se ei ole kiertue-esitykseksi kovinkaan yksinkertainen. Teoksen tekniikka on niin tarkkaa, että pystyttämiseen menee kaksi kokonaista työpäivää. Teemme monta päivää töitä voidaksemme esittää esityksen, joka kestää vain tunnin. Tietenkin lavalla vietetty aika on se tärkein hetki, johon kaikki työ tiivistyy.

Lähtöä olisi paras tulla katsomaan avoimin mielin, ilman sen kummempia ennakko-odotuksia. Esitys sijoittuu monen eri taiteenlajin rajapintaan ja jättää katsojan tulkinnalle paljon tilaa.“

 

Kaikki esitykset:

La 7.7. Klo 20
Su 8.7. Klo 20