Tornio – tuo flamencon luvattu maa…

04.7.2016

Joonas Widenius näppäilee tunteikkaasti kitaraa. Flamenco sävelet vievät kuulijat edesmenneiden suurten kitaristien kuten Niño Ricardon ja Sabicas:n teosten äärelle. Traditionaalisten sävellyksistä edetään modernimpaan maailmaan. Widenius sekoittaa soittoonsa vaikutteita rockista, jazzista ja maailmanmusiikista. Häntä kiehtookin nimenomaan uusi flamenco ja purismia kaihtava tyyli, joka ei pyri orjallisesti noudattamaan perinnettä.
– Paras määritelmä lienee se, että mun musiikki sisältää elementtejä muista musiikkityyleistä. Se on tarpeeksi epämääräisesti sanottu, Widenius nauraa.joonas widenius pakattu

Mukaan on tarttunut vaikutteita vuosien varrelta. 1980–1990 -luvulla nämä vaikutteet olivat vahvasti heavyssa.
– Soitin silloin R.A.M.C.-nimisessä marginaali industrial yhtyeessä. Se oli sillä tavalla ihan vakavaa touhua, että soitettiin esimerkiksi Yhdysvalloissa. Meidän musiikki oli kuitenkin marginaalimusaa siinä missä esimerkiksi Terveet kädet oli marginaali punk bändi.
Terveet kädet vertaus kertoo Wideniuksen synnyinpaikasta. Mies on kotoisin Torniosta – kaupungista, jossa mainitun yhtyeen mukaan haisee keväisin… noh. Sanotaanko pahalta.
– Tornio – tuo tyypillinen flamencon keskittymä Suomessa, Widenius nauraa.
– Flamenco on ollut ylipäätänsä Suomessa marginaalissa monta kymmentä vuotta. 1990-luvulla sen suosio alkoi kasvaa. Siihen vaikuttivat monet tekijät. Ihmisillä oli laman jälkeen rahalliset resurssit matkustaa aurinkorannoille, joissa flamenco oli näkyvissä. Sen kautta flamenco alkoi saada lisää näkyvyyttä, Widenius arvelee.

 

Joonas Widenius Flamenco!-konsertti Jyväskylän Kesässä, lauantaina 16.7. kello 19 Vakiopaine-baarissa. K18. Liput 17.50 lippu.fi.

 

Katso esimakua Wideniuksen soitosta tästä: