NAAMIOIDEN TAKANA: eläviä sarjakuvahahmoja

27.4.2017

Se on kohta vappu – Senhän tietää kelistäkin.
Kohta katukuva täyttyy viattoman valkoisista ja suloisen kellertävistä ylioppilaslakeista. Mutta tiesittekö, että jos haluaa käyttää ylioppilaslakkia muulloinkin kuin vapun ja syyskuun välisenä aikana, sitä varten pitää anoa lupa. Ei sillä, että virkavaltamme hirveästi kuluttaisi aikaa näiden vääräaikaisten hattupäiden ratsaamiseen…

Mutta mitenkäs vappu liittyy Jyväskylän Kesään? Helppo kysymys. Festivaalimme ohjelmaan kuuluu nimitäin kiinteästi sanaton teatteri, jossa hyödynnetään usein naamioita.
Vappunaamarin ja naamioteatterinaamion välillä on toki iso ero, mutta perusajatus on sama – peittää kantajan kasvot. Vapun juhlijoiden tapauksessa piiloon kätketään ehkä punaiset silmät ja kalvakka iho. Teatterissa taas naamio siirtää huomion ruumiinkieleen. Usein käy tosin niin, että näyttelijän kehonkieli on niin elävää, että ilmeetön naamarikin tuntuu ilmaisevan moninaisia tunteita.
Saksalainen naamioteatteriryhmä Familie Flözin jäsenet sanovat maskin luovan välimatkan näyttelijän ja hahmon välille. Kun näyttelijä loppukiitosten aikaan heittää naamion kasvoiltaan yleisöstä kuuluu kohahdus. ”Ei se ollutkaan nuori poika vaan aikuinen mies.”

Teatro Delusio. Kuva: Valeria Tomasulo

Kyseinen maailman arvostetuimpiin sanattoman teatterin ryhmiin kuuluva Familie Flöz saapuu Jyväskylän Kesään kahdella esityksellä. Festarikansaa hemmotellaan Teatro Delusiolla ja Hotel Paradisolla. Tämä on uniikkia ryhmällekin, sillä esimerkiksi Edinburghin ja Avignonin festivaaleilla tämä naamioteatteriryhmä on esiintynyt aina vain yhdellä teoksella. Vuonna 1994 perustettu ryhmä on esiintynyt 34 maassa.

Kesässä nähtävistä esityksistä sen verran, että Hotel Paradiso on herkullinen mustan huumorin dekkaritarina ja Teatro Delusiossa sukelletaan teatterikulissien salaisuuksiin. Teoksen 29 roolin takana on vain kolme näyttelijää.
– Naamioitujen hahmojen katsominen on jollain tapaa taianomaista. Siinä on ehkä jotain samaa kuin jos näkisi sarjakuvahahmon elävänä, ryhmän jäsen Marina Rodríguez Llorente sanoo.

Familie Flöz Jyväskylän Kesässä:
Teatro Delusio keskiviikkona 5.7. klo 19.30. Kaupunginteatteri
Hotel Paradiso torstaina 6.7. klo 19.30. Kaupunginteatteri

Vapunaatosta on muuten 66 päivää Jyväskylän Kesään ja sehän ei ole kovin pitkä aika ollenkaan!