CUM BOYS vol. 3: tanssia Uusimaailma-otteella

31.5.2017

Luvassa muun muassa miesnaisvoimistelua, lattarilantioita ja intialaisia tiikereitä

Company Uusi Maailma eli CUM tuo Jyväskylän Kesään tuoreen teoksensa CUM BOYS vol.3 – CUM IN. Teos on kolmas osa tanssillista teossarjaa. Kysymys ”mistä esityksessä on oikein kyse” on CUM:n taiteellinen johtaja-ohjaaja Seija Hakkaraisen mielestä hankala.
– En usein itse tiedä mistä teoksissani on kyse, ainakaan ennen ensi-iltaa – olen tekijänä kovin intuitiivinen. Voin kertoa kuitenkin, miksi mua kiehtoo tehdä tätä. Käykö se, hän kysyy.
Ja toki käy. Hakkarainen kertoo, että esityskonsepti perustuu siihen, että otetaan tyyppejä, jotka eivät ole tanssijoita eivätkä ole paljoa tanssineet muutenkaan, ja koulitaan heistä tanssija-koreografi Saga Elglandin kanssa pesunkestäviä tanssijoita.

Toisin kuin tanssiesityksissä siis tavallisesti, CUM BOYS – esitykseen ei pääse, jos on liian taitava. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tanssijat olisivat esityksessä koomisen kömpelöitä. Ammattitaidottomuudella tähdätään pikemminkin siihen, että tanssijoiden oma persoona ei häviä teknisesti kehittyneen tanssitaidon alle.
– Hienous tulee siitä, että esiintyjien presenssi on niin vilpitön ja tuore. Liiallista rutiinia pitää varoa.
Tanssin kielessä on muun muassa miesnaisvoimistelua, marssia ja seurapiirivalssia, must lattarilantioita, intialaisia tiikereitä, gamelania ja butoa. Kaikki maustettuna absurdihkolla uusimaailmaisella otteella, Hakkarainen sanoo.

CUM BOYS -teokset syntyvät improvisaation kautta Seija Hakkaraisen ja Saga Elglandin tarkassa ohjauksessa. Varsinaisessa esityksessä improlla ei ole sijaa. “Tekemisen suurin asia on taimata tanssi tarkasti musiikkiin ja tehdä koreografiat lomittain käsi kädessä musiikin ja valon kanssa”, Hakkarainen kertoo. Kuva: aiemmasta CUM BOYS esityksestä.

CUM BOYS kolmosen tanssijat ovat olleet mukana jo aikaisemmissa vuonna 2014 ja 2015 tehdyissä esityksissä. Hakkarainen sanoo, että riskinä alkaakin olla, että esiintyjien tanssitaidot karttuvat liikaa.
– Vaarallista kun meinaavat oppia. Olen painostanut kovasti omiin treeneihin ja nyt ne meinaavat olla liian hyviä, Hakkarainen naurahtaa.
Yksi tanssijoista on niin hyvä, että hänelle oli pakko antaa lisähaasteena soolo. Hakkaraisen Leijonaksi kutsuma esiintyjä tanssiikin todennäköisesti soolon kappaleeseen nimeltä ”Läheisen eksoplaneetan ohimarssi”. Musiikki on Jukka Kaikkosen käsialaa. Näin on ollut myös aikaisemmissa CB -osissa ja tulee olemaan kaikissa seuraavissakin.
– Jukka säveltää meille koko maailman puoleen tuntiin, tai vähintäänkin lävistäen kaikki mantereet, Hakkarainen sanoo.
Hän luonnehtii musiikkia tarkemmin seuraavaan tapaan:
– Uusi maailmanmusiikki lävistää kaikki mantereet fuusioiden vapaasti etnisiä rytmejä, välillä arktisen maaäidin minimalistisessa syleilyssä käännähtäen. Poljento muodostuu muun muassa aasialaisesta kamarimusiikista, slaavilaisesta romantiikasta ja balkanilaisesta polyrytmiikasta. Lattarisäikeet on must ja musiikki kulkee myös lähimmän eksoplaneetan sävelkartan kautta.

Hakkarainen kehuu Kaikkosta supersäveltäjäksi ja sanoo, ettei CUM BOYS – esityksiä tehdä ilman tätä.
– Jukka on tehnyt tolkuttoman hyvää ja tyylin mukaista musiikkia. Kysyin häneltä varovasti, saanko ruveta jo suunnittelemaan CUM BOYS vol 4:sta. Hän vastasi, että tehdään vaikka kymmenen, Hakkarainen sanoo.
Äänessä on selvää onnea ja innostusta.

Esityksellä on ikäraja 18. Tämä ei tarkoita, että siinä välttämättä nähtäisiin mitään kovin shokeeraavaa. Hakkarainen vain haluaa pelata ikään kuin varmanpäälle ja ennen kaikkea mahdollistaa itselleen viimetipan luovat ideat.
– Olen tehnyt usein sen virheen, että olen laittanut ikärajaksi 12, enkä sitten saanutkaan sijoittaa esitykseen kaikkea sitä, mitä viime hetkellä tuli mieleen. Joka tapauksessa esitys ei sovi ihan perheen pienimmille, ja 12-18 –vuotiaita katsojia meillä ei kuitenkaan juuri käy.
Kun heti alkujaan on tehty selväksi, ettei kyseessä ole lapsille sopiva ohjelma, ei ohjaajan tarvitse sensuroida itseään ja luominen on vapaampaa.
– Vastuu Suomessa on iso ja tarkka. Esimerkiksi Ranskassa lapset katsovat juttuja, joita ei Suomessa annettaisi lasten nähdä.
Hakkarainen sanoo tilanteen olevan vähän kaksinaismoralistinen. Toisaalla lapset näkevät hyvin nuorina K18 aineistoa esimerkiksi netistä, mutta esitysten järjestäjiltä vaaditaan jopa korostetun suurta vastuuta sisällöstä.
– On tämä ehkä Suomessa vähän yliherkkää ja eri syistä kuin esimerkiksi Venäjällä, jossa esimerkiksi Globally Wantediin tuli K18 helähtämällä, kun Suomessa se oli alimmillaan 10.

 

CUM BOYS vol 3. – CUM IN sunnuntaina 9.7. klo 15.00, 18.00 & 21.00 ja maanantaina 10.7. klo 17.00 & 20.00 Huoneteatterilla. K-18

 

Katso oheisesta linkistä kooste Company uuden Maailman 11:sta eri esityksestä.