VIIMEINEN VUOSI: toiminnanjohtajasta takapiruksi

23.3.2017

Kesän tekijät 3/3

TOIMINNANJOHTAJA TANJA RASI

Kun Tanja Rasi istahti Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajan penkille vuonna 1996, ei penkkiä ollut. Ei ollut muitakaan kalusteita. Ei myöskään muita työntekijöitä tai budjettia.
– Huone sentään oli siivottu, mutta se oli tyhjä, Rasi muistelee.
Jyväskylän Kesä oli sanalla sanoen viittä vaille valmis hautaan. Kun Rasia oli pyydetty tehtävään, hänen ensimmäinen reaktionsa oli ollut ”EI”. Tilanne näytti epätoivoiselta.
– Kesä oli uppoava laita. Oli ollut sitä jo 5 – 6 vuotta. Mutta sitten mietin, että katastrofitilanne se oli Kuopio tanssii ja soi -tapahtumassakin kun menin sinne toiminnanjohtajaksi 1980-luvun lopulla. Siitäkin selvittiin.
Nyt Rasi on toiminut Jyväskylän Kesän toiminnanjohtajana 21 vuotta. Vuosi 2017 on lajiaan viimeinen, sillä syksyllä hän kirmaa eläkelaitumille.

Rasi sanoo Jyväskylän Kesän kasvaneen siihen mittaan, joka näillä resursseilla voi olla mahdollista. Kuva festivaaliviikolta vuodelta 2001.

Rasi otti Kesän ohjaksiinsa varmoin ottein. Kohta toimistossa oli jo huonekalut, tapahtumalla budjetti ja työryhmä miettimässä tulevia vuosia.
Hän kiittelee vapaaehtoisia ja aiempien vuosien tekijöitä, jotka luotsasivat hänet niin Jyväskylään, Kesään kuin Talveenkin. Niin – Jyväskylän Talvikin kuului siis aluksi toiminnanjohtajan työsarkaan. Uppoavan laivan pelastamisessa oli niin paljon tehtävää, ettei uusi toiminnanjohtaja ehtinyt perehtyä ihan kaikkiin edeltäneiden vuosien tapahtumiin. Läheskään kaikesta ei ollut edes dokumentaatiota.
– Hauskaa sinänsä, että luotsasin Kesää sanattoman teatterin suuntaan tietämättä, että vein sitä oikeastaan takaisin alkujuurille. Tapahtumassa oli nimittäin 1950 – 1970 -luvuilla mukana sanatonta teatteria, Rasi kertoo.
Hän muistelee, ettei esitys sanattomasta teatterista synnyttänyt Kesän hallituksessa heti välitöntä innostusta.
– Puhuin uudesta sirkuksesta, joka oli rantautumassa Suomeen. Joku kysyi, että en kai vaan tarkoita sitä sellaista sirkusta, jossa on elefantteja, Rasi nauraa.

 

Miimikko taiteilija Dame Nola Rae oli ensimmäinen sanattoman teatterin tähti Jyväskylän Kesässä.
– Nola on käynyt meillä esiintymässä melkein kaikilla teoksillaan.
Tästä kuningattaren aateloimasta miimikosta on tullut vuosien saatossa myös eräänlainen festivaalin kuiskaaja.
– Hänellä on hyvä hahmotus siitä, mikä toimii Kesässä. Sain häneltä taas alkutalven London Mime festivalin jälkeen listan ryhmistä, joiden hän ajatteli sopivan Kesään.
Ensimmäisenä listalla komeili Familie Flöz.
– Nola ei tiennyt, että olin jo ehtinyt buukata heidät Kesän 2017 ohjelmaan, Rasi hymyilee.

Toiminnanjohtaja ja miimikko-akrobaatti Thomas Kubinek vuoden 2003 festivaaleilla.

Rasi sanoo, että on tärkeää muistaa, ettei kulttuuritapahtumia järjestetä vain kulttuurin suurkuluttajille.
– Jollekin osalle ihmisistä kulttuuri on vieläkin kirosana. Se on sääli. Kulttuurilla olisi tarjota elämyksiä, jos ihmiset vain uskaltaisivat tulla ja jättää ennakkoluulot pois.
Rasi sanoo taistelevansa omalla kohdallaankin ennakkoluuloa vastaan. Näin esimerkiksi jääkiekkoilu ei luontaisesti kiehdo häntä, mutta joskus on hyvä astua pois omalta mukavuusalueelta ja kokeilla jotain uutta.
– Aina pääsee jonkun kynnyksen yli kun kokeilee uutta. Silloinkin kun ei tykkää.

Rasi sanoo Jyväskylän Kesän tuoneen Suomelle paljon ulkomaalaisia ystäviä saunalla ja makkaralla. Kesän kunnia-asia oli pitkään kaikkien ulkomaalaisten esiintyjien saunottaminen. Enää sellaiseen ei ole aikaa. Kyse ei ole siitä, etteivätkö kesäläiset ehtisi vaan siitä, että artistit ovat entistä kiireisimpiä.
– He käyvät kuin kissa kuumassa saunassa kääntymässä ja sitten eteenpäin seuraavaan esiintymispaikkaan.

Toiminnanjohtajan seurassa presidentti Ahtisaari, tämän puoliso ja Jyväskylän Kesän silloisen hallituksen puheenjohtaja, kunnanjohtaja Tarmo Pipatti. Kuva festivaalin avajaiskonsertin väliajalla vuonna 1998.

Puhutaan lopuksi vielä vähän lähtemisestä. Sitä sanotaan, että lähteminen on pieni kuolema. Sellainen se taitaa olla Rasillekin. Näin vaikka päätöstä on tehty jo vuoden päivät.
– Tunteet menevät “up and down”. Välillä tuntuu mukavalta, sitten pelottavalta ja hankalaltakin. Tiedä sitten miltä se tuntuu sinä päivänä kun tulee “slut/finito”, hän pohtii.
– Mutta ei tämä niin jyrkkä muutos ole kuin voisi kuvitella. Olen kulttuurin kanssa tekemisissä jatkossakin.
Hän puhuu mm. takapiruna olemisesta, matkustamisesta ja kulttuurimatkoista Eurooppaan.
Yksi asia on selvää. Rasia ei huoleta se, miten Kesä muuttuu seuraavan toiminnanjohtajan käsissä.
– Seuraavat tuovat varmasti valtavasti uusia juttuja mukanaan ja se on vain hienoa. Uuden kehittäminen on aina tärkeää.

 

Muutamia tähtihetkiä:

 • Miimikko Avner Eisenberg, 2001
 • Barbara Hendricsin konsertti, 2006
 • Paco Peña and Flamenco Dance Company, 2007
 • Nola Raen useat esiintymiset ja kurssit vuosien varrella
 • Darevon Harlekin-esitys, 2011
 • Nathalie Stutzmanin konsertti, 2012

Toteutumattomia haaveita:

 • Viktoria Mullova
 • Leonard Cohen
 • Joan Baez
 • Tom Waits
 • Slava Polunin ”Snow show”

Rasi kyykkiin Kompassilla Mitä noi tekee? -ilmaisohjelman yleisössä, keltaisessa paidassa. Meneillään vuoden 2001 festivaali.