Raajarikko sirkustaiteilija taituroi Veitsenterällä

21.6.2016

puro 4 pakattuVesa Purokurun Veitsenterällä-teoksen esittelyssä mainitaan miehen olevan raajarikko sirkustaiteilija. Taustalta löytyy tarina epäonnistuneesta hauskuutustuokiosta.
– Olin vuosi sitten Irlannissa klovnityöpajassa ja meillä oli improharjoitus. Ideana oli, että kaikki muut katsoi ja yksi hauskuutti. Opettaja sanoi, että sitten kun Vesa sinä et ole enää hauska, lyön kädet yhteen ja saat lopettaa. Mulla lähti se jotenkin ihan lapasesta, Purokuru muistelee.
Kesken esityksen lahje jäi kantapään alle ja mies teki vahingossa kontrolloimattoman spagaatin. Opettaja kysyi ”Vesa is it real”. Kipu ainakin oli todellinen. Purokurun takareisilihas irtosi istuinluusta. Edessä oli leikkaus ja puolenvuoden harjoitustauko.

puro 6 pakattu

Purokurun esityksen punainen lanka on punainen lanka…

Nyt treenit ovat kuitenkin jo taas täydessä vauhdissa. Edessä on miehen ensimmäinen pitkä sooloteos nimeltä Veitsenterällä. 54-vuotias Purokuru juhlistaa kantaesityksellään 10-vuotista uraansa sirkustaiteilijana.
– Toiset ostaa keski-iässä moottoripyörän ja nahkatakin ja lähtevät baanalle. Minä ostin yksipyöräisen ja perustin sirkuksen, Purokuru nauraa.
Hän sanoo keski-iän villityksen tullee jäädäkseen.
– Tämä ei jäänyt vain kesäiseksi ajeluksi vaan tästä tuli ympärivuotinen projekti.
Purokurua kiehtoo nykysirkuksessa se, että laji hyväksyy alleen lähes kaiken.
– Se ei ole lokeroitua. Nykysirkus on niin ihana kuin se hyväksyy kuvataiteen, draaman, tanssin, kaiken ihmeellisen. Jopa friikkisirkuksen. Nykysirkus on poikkikulttuurinen sateenvarjo. Sen alla voi tehdä mitä vaan.

Purokuru halusi kantaesityksensä esiintymispaikaksi nimenomaan Juomatehtaan studion.
– Tämä on intiimi paikka ja tärkeää oli myös se, että kyseessä on tila, johon voin rauhassa rakentaa oman maailmani.
Yliopiston kesätauon takia, Juomatehtaalla on kohtalaisen hiljaista ja tavaroita ei tarvitse siirtää jatkuvasti syrjään. Tärkeää on toki myös se, että tilalla on myös korkeutta. Purokuru sanoo menevänsä niin ylös kuin tila antaa myöten.

puro 1 pakattu

IMG_3814

Juomatehtaan studio sijaitsee Vapaudenkatu 25:ssä.

Purokuru työskentelee päivätyökseen organisaatiokonsulttina. Äkkiseltään tämän luulisi olevan kovin kaukaista ja ei mitään sukua klovnerialle.
– Organisaatiokonsultti auttaa organisaatioita kehittämään itse omaa toimintaansa. En pyri antamaan ohjeita siitä mitä tehdä vaan synnyttämään keskusteluja joiden kautta koulutettavat löytävät oman polun ja sitoutuvat siihen. Pyrin virittämään halua uusiutumisen, oppimiseen ja kokeilemiseen. Siihen kuinka tärkeää on epäonnistua jotta voi keskittyä ja kehittyä.
Tulevan kantaesityksessä elementtejä myös näistä konsultoinneista, mutta pohjimmiltaan kyse on kuitenkin ihan eri teoksesta. Veitsenterällä on aikuisen miehen kasvutarina.

 

Circus Triste/Vesa Purokuru: Veitsenterällä tiistaina, keskiviikkona ja torstaina 12.-14.7. Juomatehtaalla klo 17. Liput Lippu.fi.

Vesa Purokuru (kuva: Jouko Arvonen)

Vesa Purokuru (kuva: Jouko Arvonen)