18.4.2023

Jyväskylän Kesän esittävän taiteen ohjelmisto on julkaistu!

Monitaidefestivaali Jyväskylän Kesän 5.–11.7. esittävän taiteen ohjelmistossa on monologeja, poikkitaiteellisia performansseja, butotanssia ja oopperaa. Festivaalin ohjelmassa on myös koko päivän kestävä risteily ja taideretki Päijänteelle. Lipunmyynti kaikkiin esittävän taiteen esityksiin alkaa perjantaina 21.4.

 

Ristiriitaiset hahmot monologien päähenkilöinä

Näyttelijä Lassi Alhorinteen monologiesitys Kymmenen kohtausta kirkossa perustuu kirjailija ja pappi Kai Sadinmaan tuotantoon ja elämään. Sadinmaa on tunnettu kirkon kriitikko. Hän oli Suomen ensimmäinen pappi, joka vihki samaa sukupuolta olevia pareja vuonna 2017, kun sukupuolineutraali avioliittolaki tuli voimaan. Tuomiokapituli määräsi Sadinmaan menettämään pappisvirkansa syksyllä 2021 tämän näkemysten vuoksi. Kymmenen kohtausta kirkossa käsittelee ikuisuutta, rakkautta ja läsnäoloa, mutta myös tällä hetkellä seurakuntaa ja kansaa puhuttavia aiheita.

Teatteri Aurore B:n Everstinna on Tuula Väisäsen monologidramatisointi Rosa Liksomin palkitusta kirjasta. Alkuperäisteoksessa päähenkilön esikuvana on ollut ylitorniolainen kirjailija Annikki Kariniemi. Everstinnassa nuoren naisen rakastuminen itseään huomattavasti vanhempaan Everstiin johtaa hänet natsien sisäpiiriin talvisotaan valmistautuvassa Suomessa. Esitys on vuoden 2023 valtakunnallisen monologikilpailun voittaja, ja sitä on kehuttu erityisesti Virpi Peitson intensiivisestä tulkinnasta.

Anna-Mari Laulumaan Koulun tila – osa 1 puolestaan käsittelee koulujärjestelmää ja keskustelua sen ympärillä. Esitys on vakavaa stand upia ja osallistavaa performanssia, jossa henkilökohtaiset kokemukset, haastattelut, tekstit ja tutkimustieto muuttuvat yhdeksi suureksi kysymysten ryppääksi. Miten tähän on tultu? Ja mihin tähän? Mihin ollaan menossa ja miksi? Laulumaan ohjauksia on aiemmin nähty Jyväskylän Kesässä Laukaan vankilassa ja Hitonhaudalla.

Poikkitaiteelliset performanssit vievät luonnon, kasvun ja toivon äärelle

Festivaaliviikon lauantaina on mahdollista päästä taideristeilylle Päijänteelle: laivakuljetus lähtee Jyväskylän satamasta, ja päivä vietetään Mämminiemen retkeilyalueella. Taidekollektiivi Haukanmaan kesäteatterin järjestämä Kato tarkemmin -tapahtuma pitää sisällään laivamatkan, luontoretken, luonnosta ammentavia esityksiä ja työpajoja. Kato tarkemmin kutsuu kestävän yhdessäolon äärelle ja näkemään, millä tavoin olemme rinnakkain ja kietoutuneita ympäristömme kanssa. Koko päivän kestävän tapahtuman aikana yleisöllä on mahdollisuus piirtää, musisoida, tanssia, kiivetä tai vain katsoa ja kuunnella.

Haukanmaan kesäteatteri -kollektiivi koostuu sirkuksen, tanssin, musiikin, teatterin, kuvataiteen, performanssin ja parkourin ammattilaisista.

Paikallisista, valtakunnallisista ja kansainvälisistä tekijöistä koostuva poikkitaiteellinen Tupacircus-ryhmä vierailee Jyväskylän Kesässä uudella teoksellaan Toivon kipinöitä. Tupacircuksen sateenvarjon alla yhdistyvät sanaton teatteri, klassinen musiikki ja tropiikin rytmit sekä runous, tanssi, klovneria, nukketeatteri, sirkustaide ja erilaiset ihmiset.

Vuonna 2008 perustetun kollektiivin intiimitunnelmaisissa esityksissä yhdistyvät harjoiteltu esitys, improvisaatio ja täydellinen läsnäolo. Toivon kipinöitä -teoksellaan ryhmä haluaa välittää yleisölle ilon ja toivon tunteita.

Minja Mertasen butotanssiesitys Kasvu ja kukoistus taas on ylistystanssi vanhenemiselle, sille että jos olosuhteet ovat otolliset, voimme kasvaa ja kukoistaa läpi elämänvaiheiden. Teoksessa on myös esitystaiteen ja performanssin elementtejä. Mertanen on pitkän linjan butotaiteilija, joka on työskennellyt japanilaisen nykytanssin lajin parissa kohta 20 vuoden ajan.

Oopperamatkalla Keski-Suomessa

La Kala -ooppera tunnetaan Suomen pienimpänä oopperatalona. Jyväskylän Kesässä nähdään La Kalan sovitus Giovanni Battista Pergolesin oopperasta La serva padrona, suomalaisittain Piika emäntänä. Ooppera esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 1733 Napolissa. Teoksesta tuli opera buffa -genren eli koomisen oopperan malli ja olennainen teos, jonka riemastuttaa edelleen tarinankerronnallaan.

La Kalan esityksiä nähdään festivaaliviikolla Konginkankaan kylätalolla sekä Jyväskylän Vanhassa pappilassa.

 

Lipunmyynti kaikkiin esityksiin alkaa perjantaina 21.4. klo 10 Jyväskylän Kesän verkkokaupassa osoitteessa www.jyvaskylankesa.fi.

 

Tupacircus: Toivon kipinöitä (FIN/SUI/UK/GEO/BRA)
Ke 5.7. & to 6.7. klo 18, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

La Kala: Piika emäntänä
To 6.7. klo 18, Konginkankaan kylätalo
La 8.7. klo 19:30 & su 9.7. klo 19:30, Vanha pappila
Liput 32/28/22 €

Koulun tila – osa 1
Pe 7.7. klo 18 ja 20, Huoneteatteri
Liput 32/28/22 €

Taideristeily: Kato tarkemmin
La 8.7. klo 11.45–15.45, Mämminiemi
Laivakuljetus lähtee Jyväskylän satamasta klo 10, paluu satamaan klo 17.30. Tapahtuma Mämminiemessä klo 11.45–15.45. Paikalle on mahdollista saapua myös omatoimisesti.

Liput:

  • Peruslippu 62,50 € (sis. laivamatkan, meno-paluu, ja tapahtumalipun)
  • Peruslippu 27,50 € (tapahtumalippu, ei kuljetusta)
  • Alennuslippu 52,50 € / 17,50 € (laivamatka ja tapahtumalippu / vain tapahtumalippu)
  • Lapset 12,50 € (4–14 vuotta) (tapahtumalippu)
  • Perhelippu 142,50 € (2 aikuista 2 lasta, sis. laivamatkat ja tapahtumaliput)

Kasvu ja kukoistus
La 8.7. klo 16, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

Kymmenen kohtausta kirkossa
Ma 10.7. klo 18, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

Teatteri Aurore B: Everstinna
Ti 11.7. klo 16, Kulttuuritalo Villa Rana
Liput 32/28/22 €

Artikkelia muokattu 18.4. klo 12:41: La Kalan Piika emäntänä -esitykset ovat Konginkankaan kylätalolla ja Jyväskylän vanhassa pappilassa, ei Vaajakosken Wanhassa Woimalassa.