Yari ja Jyväskylän nuorta energiaa

03.7.2017

SE-yhtyeen Yarin ja Litku Klemetti ja tuntematon Numero -yhtyeiden yhteistyö on hauskojen yhteensattumien summaa.
– Se lähti kivoista sattumista, kuten elämässä parhaat jutut lähtevät, Yari sanoo.
– Bändin rumpali Sami lähetti mulle bändin levyn “Horror ’15” ja tykkäsin siitä hirveästi. Siinä oli sellainen kappale kuin Kimaltava mekko ja mä päätin esittää sen vuosi sitten Sideways-festivaaleilla Helsingissä, Yari kertoo.
Tovi keikan jälkeen Yari törmäsi Jyväskylän Kirkkopuistossa Litkuun, joka kirjoitteli muistikirjaansa. Yari päätti mennä moikkaamaan naista.

Yari työskentelee nykyisin musiikin sekatyötekijänä. Hän tekee mm. leffamusiikkia, sovituksia, sävellyksiä, nuotintamisia yms.

Yari treffasi koko bändin illalla Vakiopaineessa ja selvisi, että Litkun yhtye oli soittanut SE-biisejä coverina omilla keikoillaan.
– Syntyi idea, että jos tulisin heidän keikalle vierailevaksi solistiksi johonkin biisiin.
Mutta kun vetää yhden biisin, niin miksei sitten useampaakin. Tai vaikka koko keikan. Yari mainitsi asiasta keikkamyyjälle ja siitä se lähti. Haasteena oli kuitenkin se, että Litku Klemetti ja Tuntematon Numero -yhtyeen keikkakalenteri oli melko lailla täynnä.

Keikanmyynnin alkuhaaste oli myös se, että SE-yhtye ei ollut kaikille klubille kovin tuttu. He epäilivät vetääkö yhtye paikalle edes 70 ihmistä.
– Nykyään on vaikeaa saada musiikillista yleissivistystä kun on musiikkilistat. Se-yhtye oli kuitenkin marginaali bändi, eikä kukaan näistä nykyisistä tekijöitä ole kuullutkaan tästä. Meidän keikkamyyjä tiesi kuitenkin, että SE vetää enemmän kuin 70 ihmistä. Sitten kävi niin, että kaikki ovat olleet käytännössä loppuunmyytyjä, Yari naurahtaa
Bändin vastaanotto on ollut hyvä. Erityisesti Yarin sydäntä on lämmittänyt se, että yleisöstä noin puolet on ollut nuorta. Kyse ei ole siis pelkästä nostalgia jutusta.

SE-yhtyettä oli kysytty aikaisemminkin takaisin lavoille. Jyväskylän Kesäänkin muutamaan otteeseen.
– Silloin oli kuitenkin kyse alkuperäiskokoonpanosta ja se ei onnistunut, sillä osa bändin jätkistä ei soita enää ollenkaan, yksi on kuollut ja yksi hoitaa intiaanireservaatteja jossain Kanadassa.
Yari sanoo, että yhteistyö Litku Klemetin bändin kanssa on ollut ihanteellista.
– Nämähän osaa ne biisit kun ovat soittaneet niitä.
Yari myöntää, että hän oli ajatellut, ettei esittäisi tiettyjä Se-yhtyeen kappaleita enää koskaan.
– Soitan kyllä joitan biisejä soolokeikoilla, mutta osa bändin biiseistä on liian orkestraalisia siihen. nyt on tuntunut kyllä hyvältä tarttua niihin pitkän ajan jälkeen.

Yari & Se Tuntematon Numero perjantaina 7.7. klo 19 Teltassa.

Katso Yari & Se Tuntematon Numero -yhtyeen keikkataltiointi Nosturista.

Katso Yarin ja Litku Klemetin bändin haastattelu oheisesta linkistä: