TaidePiilo: Ronskia luovuutta ja arkista tekemistä

07.6.2017

kakkuja ja krumeluureja -pajan vetäjä Heidi Laapotti ja TaidePiilolainen Johanna Muhonen.

Johanna Muhosella on Jyväskylän Kesän alla vastuullinen tehtävä. Nimittäin sopivien karkkien valitseminen Hyväskylä-karkkitehtuuripajaan yhdessä arkkitehti Ilpo Vuorelan kanssa.
–Me myös testataan ne, Muhonen sanoo.
Mieleen nousee mielikuvia iloisen sokerihumalaisesta tapahtumasta, jossa TaidePiilolaiset syövät arkkitehdin kanssa kauheat määrät makeisia. Ihan näin tilanne ei mene. Testattavana on lähinnä karkkien soveltuminen työskentelyyn. Että ovatko ne sellaisia, että niiden läpi voi työntää vaikka tikkuja, murenevatko ne seistessään pöydällä, sulavatko käsiin tai tarttuvatko ikävästi toisiinsa.

Taidetoimintaa, -opetusta ja -elämyksiä lapsille ja vähän aikuisillekin järjestäjä TaidePiilo on Johanna Muhoselle intohimoasia. Hän on yksi yhdistyksen pari vuotta sitten perustaneista neljästä kantajäsenestä. Muita ovat kulttuurialan toimijat Mari Hautala, Maria Poikonen ja Heta Hämäläinen. Muhonen työskentelee itse vs. toiminnanjohtajana Keski-Suomen Tanssinkeskuksessa.
– TaidePiilo lähti siitä, että haluttiin tuoda laadukasta, monitaiteellista ja elämyksellistä, kokonaisvaltaista taidetoimintaa lapsilla ja lapsiperheille.
Muhonen sanoo, että toiminnan keskiössä on yhdessä tekeminen.
– Me lähdetään siitä, että vanhemmista tulee malli taidetoimintaan ja siihen, että lapsi omaksuu ihan pienestä pitäen taiteen osaksi arkeaan ja luonnolliseksi osaksi elämää.
Muhonen puhuu taiteen arkipäiväistämisestä. Siksi taide on mukana nimenomaan taide-sanana ei esimerkiksi askarteluna, piirtämisenä tai leikkinä. TaidePiilolaisten mielestä taidetta ei tarvitse pelätä, siksi se täytyy sananakin olla yhtä normaali kuin vaikka kesä tai omenamehu.

Jyväskylän Kesään TaidePiilo tuo jotain vanhaa, mutta jotain uuttakin. Viime vuonna moni aikuinen jätti haikeana lapsensa Kakkuja ja krumeluureja -pajaan tai rakentamaan karkkitehtuurisia kokonaisuuksia. Haikeus johtui siitä, että moni olisi halunnut itsekin osallistua. Kysymys “eikö olisi jotain aikuisillekin”, toistui tiheään. Toive on nyt kuultu. Tänä vuonna TaidePiilo järjestää Jyväkylän Kesässä Taidestopin aikuisille teemalla taiteesta eväitä vuorovaikutukseen. Pajaa vetää taiteilija Minja Revonkorpi, joka nähdään Kesässä myös Loiskiksen ja Eeva-Leena Pokelan konsertissa.
Taidestopissa saa vinkkejä helppoihin ja edullisiin taiteiluihin lasten kanssa. Paikan päällä voi kokeilla erilaisilla materiaaleilla esimerkiksi pienoismaiseman askartelua tai tuulikellon tekemistä ja inspiroitua yllättävistä kokeiluista.
–Ajatuksena on tarjota uusia ideoita vanhemmille siitä, miten tuoda taidetta osaksi lapsen elämää helposti lähestyttävillä tavoilla, Muhonen sanoo.
–Kierrätystaide on keksimistä ja näkemistä toisin. Siitä tulee hyvä olo, Revonkorpo kuvailee.

Lue lisää ja ilmoittaudu maksuttomaan pajaan tästä linkistä:

https://jyvaskylankesa.fi/ohjelma/kurssit/aikuisten-taidestoppi-taiteesta-evaita-vuorovaikutukseen/

Herkkuja viime Kesän Kakkuja ja krumeluureja -pajasta.

Muhonen sanoo lasten olevan lähtökohtaisesti niin spontaaneja ja luovia, että oikeastaan kaikki mitä he tekevät voidaan nähdä taiteena.
– Vanhempi voi tukea toimintaan ja kannustaa vielä enemmän tutkimaan ja kokeilemaan asioita, Muhonen sanoo.
– Me aikuiset monasti määritellään se, minkä arvon lapsen tekemiset saavat. Me voimme arvostaa lasten tekemistä ja siten osaltamme tukea heitä luovuuteen ja asioiden tutkimiseen, Heidi Laapotti sanoo.
Hän vetää tänä vuonna TaidePiilon Kakkuja krumeluureja -pajaa. Laapotti painottaa, ettei kyseessä ole kokkikoulu, vaan taiteen tekemistä välineillä, jotka nyt vain sattuvat olemaan keittiöstä tuttuja ja syötäviä.
– Pointti on koristelu ja aisteilla nauttiminen, väri-ilottelu, luova taiteilu ja luovuuden harjoittelu. Luovuus on erillinen asia taiteesta, mutta taide on ihan erinomainen väline sen harjoittamiseen. Ja sitten taas toisin päin, kun olet luova sen taiteen kanssa, voit löytää taiteen mistä vain, Laapotti sanoo.

Pajoissa työskennellään mm. syötävän glitterin, sokerimassan, efektivärien ja pastavärien kanssa. Käytännössä homma menee niin, että Laapotti neuvoo perusperiaatteet esimerkiksi sokemassasta ja pursotuksesta ja sitten lapsilla on vapaat kädet.
– Mua on aina ärsyttänyt se, että on joku tietty tapa, jolla pitää tehdä. Jos vaikka on resepti, on se täytynyt ottaa aina omiin nimiin, Laapotti nauraa.
Tekemisen ei siis ole tarkoitus olla haudan vakavaa. Jokainen tekotapa on oikea.
– Teet vaan ja kokeilet. Jos menee vaikka lyttyyn, niin ota uusiksi tai sitten hyväksyt sen, että massasta syntyi vaikka vähän erikoisempi kukka, jossa on ryppy reunassa.
– Heidi sopii hienosti meidän ajatusmaailmaan. Me ajatellaan kaikesta juuri tolleen, Muhonen riemuitsee.
– Että ei se ole niin vakavaan. Usein taide nähdään niin kauhean vakavana. Minä arvostan luovuuden ruokkimista kaikessa toiminnassa.
Muhonen huomauttaa, että pajat ovat tänä vuonna niin erilaisia kuin viime vuonna, että mukaan kannattaa tulla vaikka kerran olisikin jo osallistunut.

Kuva: Aino Huotari. (Samoin pääkuva)

TaidePiilo järjestää Mäki-Matin perhepuistossa myös JäätelöKesän. Tapahtuma on jatkoa viime vuodelle, jolloin vietettiin IntiaaniKesää. Kokoperheen maksuton tapahtuma toimii non stop -periaatteella. Omatoimipisteisiin voi tupsahtaa silloin kuin itselle sopii.
– Meillä on siellä vierailevana taiteilijana floristi Hanna Veander. Hänen kanssaan pääsee taikomaan erilaisista kukista ja luonnon aineista jätskitöttöröitä, Muhonen kertoo.

Jyväskylän kesän koko lastenohjelma löytyy tästä linkistä:

https://jyvaskylankesa.fi/ohjelma/lastenkesa/

Jyväskylän Kesässä kaksi Kakkuja ja krumeluureja -pajaa 5.7. ja 6.7. klo 12–16.
Kaksi Hyväskylä-karkkitehtuuripajaa 5.7. ja 6.7. klo 12–16.
Aikuisten taidestoppi 6.7. klo 12. Vapaa pääsy
JäätelöKesä 7.7. klo 9–13. Vapaa pääsy. 

Kuva viime vuoden Hyväskylä-karkkitehtuuripajasta.