Ihana, liikuttava Kulunka Teatro!

14.7.2012

Espanjalaisen naamioteatteri Kulunka Teatron perjantainen André ja Dorine -esitys oli kerrassaan upea elämys. Teos kertoo tarinan vanhenevasta pariskunnasta, jonka yhteiselo on kuihtumassa arjen rutiineihin ja elämän yksitoikkoisuuteen. Kaikki kuitenkin muuttuu Dorinen sairastuessa Alzheimerin tautiin.

Kulunka 6 (kuva: Gonzalo Jerez "El Selenita")

Kulunka 6 (kuva: Gonzalo Jerez "El Selenita")

Teoksessa on onnistuttu loistavasti kuvaamaan kaikkia niitä tunneskaaloja, joita tosielämässäkin yhä useampia koskettava sairaus tuo mukanaan. Näytelmä osoittaa, kuinka Alzheimerin tauti on sairaus, joka muuttaa arjen lopullisesti ja jonka kanssa on vain opittava elämään. Samalla teos kertoo myös muistojen kautta Andrén ja Dorinen rakkaustarinaa, jonka André lopulta naputtelee paperille vanhalla kirjoitukoneellaan auttaakseen Dorinea muistamaan, keitä he olivat ennen ja keitä he ovat nyt. Voiko sydäntä raastavampaa enää olla?

Huolimatta siitä, että esitys oli täysin sanaton ja toteutettiin naamiot päässä, mikään osa tarinasta ei jäänyt katselijalle epäselväksi. Katselijalle teos tarjosi niin liikutuksen kuin huvituksenkin tunteita, ja niin taidokkaasti vuoroteltuna, ettei kumpikaan saanut missään vaiheessa ylivaltaa toisesta. Nauraa sai kirjaimellisesti kyyneleet silmissä ja pala kurkussa. Myös teoksen taustalla soinut musiikki tuki loistavasti naamioiden takaa välitettyjä tunteita.

Näytelmän lopuksi yleisö osoitti kolmelle espanjalaisnäyttelijälle suosiota seisaaltaan, eikä todellakaan suotta. Tämä teos oli niin vaikuttava, että se elää katsojan mielessä vielä pitkään. Gracias, Kulunka Teatro! Gracias!