Historia

Ensimmäinen Jyväskylän Kesä järjestettiin vuonna 1956 nimellä Jyväskylän Musiikkikulttuuripäivät, jonka suunnittelivat Timo Mäkinen, Seppo Nummi ja Päivö Oksala. Festivaali oli pitkään ainoa Pohjoismaissa. Ohjelma koostui kongresseista, seminaareista, luennoista, paneeleista ja musiikkikursseista. Lisäksi ohjelmassa oli konsertteja, taidenäyttelyjä, elokuvia ja ulkoilmatapahtumia.

Vuosikymmenten saatossa festivaalin painopisteet ovat muuttuneet, mutta koko historian ajan mukana ovat säilyneet musiikki, seminaarit, ulkoilmatapahtumat ja kurssitoiminta. Ensimmäisten vuosikymmenten merkittäviä vieraita olivat mm. Karlheinz Stockhausen, Krzyztof Penderecki, György Ligeti, Ravi Shankar, Grigori Sokolov, Alfred Snittke, Liana Izakadze ja silloin 20-vuotias Viktoria Mullova.

Nykyinen linja on pääpiirteissään syntynyt viimeisen 20 vuoden aikana. Jyväskylän Kesä on perustamisvuodestaan lähtien yhtäjaksoisesti järjestetty monitaidefestivaali, joka täydentää suomalaista kulttuuritarjontaa tuottaen sellaisia kotimaisia ja ulkomaisia esityksiä ja ohjelmakokonaisuuksia, joita alueella ei muuten nähtäisi.

Festivaali esittelee laajasti eri taiteenlajeja: konsertteja klassisesta jazziin ja maailmanmusiikkiin, pienimuotoisista sooloista isoihin orkesteriteoksiin, sanatonta teatteria, katuteatteria, näyttelyjä, puheohjelmaa ajankohtaisista aiheista sekä lasten ja koko perheen ohjelmaa.

Ainutlaatuista festivaalissa on sanattoman teatterin ohjelmakokonaisuus (mimiikka, klovneria, akrobatia, fyysinen teatteri, naamioteatteri, esineteatteri, visuaalinen teatteri, nykysirkus, nukketeatteri ja näiden yhdistelmät) ja näihin liittyvät mestarikurssit, joiden tuottajana festivaali on toiminut uranuurtajana jo 20 vuotta.

Festivaalin ohjelmatarjonta koostuu maksullisten esitysten lisäksi laajasta ilmaistarjonnasta ”Mitä noi tekee!?” –otsikon alla. Ilmaisohjelma tarjoaa muun muassa musiikkia, katuteatteria, nykysirkusta, tanssia, puistojoogaa, puhe- ja keskusteluohjelmia, yhteislaulua, käsityönäytöksiä ja katutanssitapahtuman.

Jyväskylän Kesä tarjoaa vuosittain yhteensä lähes 100 tapahtumaa, josta noin puolet on maksullisia ja puolet ilmaistapahtumia. Esityksistä valtaosa on Jyväskylässä ja sen välittömässä ympäristössä. Kesän avajaiskonsertteja on jo 1990-luvun loppupuolelta alkaen järjestetty yhteistyössä useiden keskisuomalaisten kuntien mm. Luhanka, Saarijärvi, Keuruu, Laukaa, Hankasalmi, Jämsä, Korpilahti kanssa. Lisäksi pienimuotoisempia konsertteja ja tapahtumia on toteutettu naapurikunnissa. Jyväskylän Kesä on vienyt jo viiden vuoden ajan katuteatteriesityksiä eri puolille maakuntaa, yhteistyökumppaneina mm. Karstula, Kannonkoski, Kinnula, Saarijärvi, Äänekoski/Sumiainen, Keuruu, Jämsä, Jämsänkoski, Orivesi.

Nykyisen festivaalin kansainvälisesti merkittävimpiä vieraita ovat olleet: sopraanot Barbara Hendricks (USA), Elina Garanca (Latvia) ja Marina Mescheriakova (Venäjä), viulistit Isabelle van keulen (Hollanti) ja Sergey Khachatryan (Armenia), sellisti Frans Helmerson (Ruotsi), flamencotaiteilijat Paco Pena (Espanja) ja Isabel Bayon (Espanja), fadolaulajatar Mafalda Arnauth (Portugali), sanattoman teatterin taitajat Avner Eisenberg (USA), Nola Rae (UK), Derevo (Venäjä), Familie Flöz (Saksa), Spymonkey (UK) sekä etnomusiikin edustajat Te Vaka (Polynesia), Septeto Nacional (Kuuba), Cambell Brothers (USA) ja Linda Tillery and The Cultural Heritage Choir (USA).

Autotalo Laakkonen