Yona rakastaa virheitä ja vaaran tunnetta

09.6.2017

(Kuva: Tiina Palm. Pääkuva: Mirkku Merimaa)

Monella kesään kuuluvat kärpäset. Yonalla lavatanssit. Oikeastaan tosin ei ihan pelkästään kesäänkään, sillä noin vuoden lajia harrastanut artisti käy tiheään lavatansseissa muinakin vuodenaikoina.
– Keskimäärin kerran viikossa, mutta kesällä voi mennä viisikin päivää putkeen, Yona sanoo.
Vaikka Yona on laulaja ja hänen kutreillaan on keikkunut tangoprinsessankin kruunu, hän ei käy lavoilla esiintymässä.
– Mulla on sellainen periaate, etten tee lavatanssikeikkoja, ihan vaan siksi, että se pysyisi mulla vaan rakkaana harrastuksena. Mä meen sinne vain rentoutuun. Se on mulle tärkeä juttu ja se tuo paljon iloa elämään.
Yona käy siis lavoilla tanssimassa. Suosikkitanssi on tango, mutta muutkin maistuvat.

Myös Yonan musiikista voi bongata jazzin, folkin, hip hopin ja popin rytmeistä iskelmällisiä tahteja.
– Mussa on kaksi puolta vahvasti ja se kuuluu tietty myös mun musasta. Että siellä voi olla joku tosi iskelmällinen kappale yhdistettynä hip hoppiin. Se on vähän niin kuin cross kitcheniä jos kokkailusta puhuisi. Että hyvällä tyylitajulla ja maulla voi yhdistää kaikkea sellaista joka tuntuu itsestä kivalta. Ei tarvitse päättää, että “minä tykkään vain tästä” – ei sellaiseen ole mitään syytä, Yona sanoo.
Tärkeintä ei ylipäätänsäkään ole mitä lajia kappale edustaa. Tärkeää on se, että musiikki on hyvää.

Jyväskylän Kesän keikalla Teltassa kuullaan läpileikkaus Yonan tuotannosta ehkä muutamalla ikivihreällä höystettynä. Biisilistaa ei ole vielä tehty. Todennäköisesti ei ole tehty edes päivää ennen h-hetkeä.
– Me tehdään se yleensä vasta minuutteja ennen keikkaa ja saatetaan toteuttaa lennosta yleisön toiveitakin.
Yonan orkesteriin kuuluu jazztaustaisia muusikoita, joten improvisaatio on heillä ikään kuin veressä.
– He nauttivat tosi paljon siitä hetkessä elämisestä.
Tärkeintä on, että tuoreus säilyy.
– Huomaan, että soittajatkin soittavat paremmin, kun siinä on pieni vaaran tuntu. Ettei ihan tiedetä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

(valokuva: Tero Ahonen)

Yona keikkailee sekä Liikkuvat pilvet -orkesterinsa kanssa, että tästä lohkaistulla pienemmällä kokoonpanolla, johon ei kuulu jousia. Tällä joukolla hän saapuu myös Kesään. Vaikka jouset ovat hieno lisä musiikkiin, niiden poissaolo mahdollistaa joustavamman improvisaation. Impron kautta vanhoista tutuistakin biiseistä voi löytyä uutta ja raikasta kulmaa.
– Uuden löytäminen on ihana asia. Että tulee sellainen olo, että “hitsi tänään mä keksin uuden jutun tai teen uudella tavalla tuon vanhan”. Se on tärkeämpää kuin virheettömyys. Virheet keikoilla ovat itse asiassa monesti niitä hetkiä jolloin keikka muuttuu paremmaksi. Tulee joku selkeä moka. Jengi herää ja tajuaa, ettei me olla mikään kone. Siitä tulee enemmän sellainen kaikkien yhteinen juttu. Silloin koen olevani epäonnistunut, jos keikka on tuntunut rutiinilta, Yona sanoo.

Yona arvelee, että Jyväskylän keikalla saatetaan kuulla vielä julkaisematontakin aineistoa. Työn alla on nimittäin levy, jonka äänitykset alkavat syksyllä.
– Mutta en uskalla vielä luvata, kun se on aina niin jännittävää, hän huokaa.
Yona tekee orkesterinsa kanssa ensimmäistä kertaa levyä tuottajalähtökohtaisesti. Lopputulos on yhä tunnistettavaa Yonaa, mutta mukana on todennäköisesti enemmän elektronista tuotantoa ja kokonaisuus aiempaa tuotetump.
– Ehkä se on vähemmän luomua kuin ennen, Yönä naurahtaa.
Ulkopuoliseen tuottajaan päädyttiin vaihtelun halusta.
– Olen tehnyt monta levyä sillä reseptillä, että on bändi ja mennään studioon äänittämään. Nyt huvitti tehdä erilailla.
Sitä Yona ei suostu vielä paljastamaan, kuka tai ketkä levyn tuottavat.

Entisenä jyväskyläläisenä Yona sanoo, että Jyväskylään on aina kiva tulla.
– Siellä on aina hyvä tunnelma. Ja mulla on aina ollut sellainen olo, että Jyväskylän Kesä on hyvä ja laadukas festivaali. Se on oikeasti musiikillisesti ja taiteellisesti korkealaatuinen tapahtuma, joka sisältää laadukkaita juttuja. Ei pelkkää perushuttua, jota nyt on kaikkialla, Yona sanoo.

Yona Jyväskylän Kesän Teltassa torstaina 6.7. klo 19

Katso oheisesta linkistä Yonan Niitty ja taivas -video.