Tuottajalta jäi käsi Kesään

09.3.2017

Kesän tekijät 1/3

TUOTTAJA MARI LANKINEN

Jyväskylän Kesän festivaalikautta 2017 voi syystä sanoa muutosten Kesäksi. Yksi on poissa, toinen tilalla ja kolmas valmiina pakkaamaan laukkunsa.

Lankinen jää kaipaamaan työtoverien ohella tapahtumaan vuosittain saapuvia vapaaehtoisia. (Aiheesta lisää myöhemmässä Kesän blogissa)

Aloitetaan siitä poislähteneestä eli 14 vuotta Jyväskylän Kesän tuottajana toimineesta Mari Lankisesta, joka siirtyi vuoden alusta Fazer Artists’ konserttitoimistoon taiteilijamanageriksi.
– Olihan se lähteminen ihan kamalaa. Ihan hirveää. Kesästä on niin paljon muistoja ja rakkaita ihmisiä. Tuli vähän sellainen olo kun sydän olisi revitty rinnasta tai käsi katkaistu.
Päätös lähteä tuli äkkiä ja sattumien kautta. Fazerille avautunut työpaikka oli niin houkutteleva, että sitä oli ikään kuin pakko hakea. Mielessä oli toki kytenyt jo aiemmin ajatus, että festivaali ei jää eläkeviraksi, mutta silti Kesää 2016 tehdessään Lankinen ei tiennyt tuottavansa viimeistä festivaaliaan.
– Uusi työ on imaissut onneksi niin vauhdilla sisäänsä, että en ole asiaa sittemmin ehtinyt surra. Vaikka kyllä minä mietin välillä, että olisi pitänyt sekin asia vielä ehtiä hoitaa Kesässä ennen lähtöä, Lankinen naurahtaa.
Fazerilla Lankinen toimii taiteilijoiden edustajana. Hän suunnittelee ja pyrkii edistämään näiden uraa niin taloudellisista kuin taiteellisista tavoitteista käsin. Työhön kuuluu myös taloushallintoa.

 

Kesän tuottajana 14 vuotta toiminut Mari Lankinen sanoo Helsinkiin muuton tuoneen mieleen, kuinka iso puute konserttisalittomuus on Jyväskylälle. Kuvassa myös Jyväskylän Kesän hallituksen jäsen Inkeri Pasanen.

Lankisen kädenjälki näkyy vielä vahvasti tulevan Kesän ohjelmassa. Pyrkimys oli tehdä Kesän 2017 kiinnitykset valmiiksi mahdollisimman pitkälle niin, ettei tuottajana aloittavan Kyösti Ylikuljun tarvitse ensimmäisenä vuotenaan tehdä ihan kaikkea. Tuottajan työhön nimittäin kuuluu paljon muutakin kuin artistivalintojen tekeminen yhdessä toiminnanjohtajan kanssa. Lankinen on ollut Kesässä muun muassa se, joka vastaa pelastus- ja turvallisuussuunnitelmista, lupapolitiikasta, tekniikasta, aluesuunnittelusta, majoittumisista, ruokalipuista, logistiikasta ja monesta muusta pienestä yksityiskohdasta.
Jos joku on hukassa – olkoon se sitten melkein mitä tahansa sohvan ja katulavan ruuvien väliltä – sitä kannattaa ensimmäisenä kysyä Lankiselta.
– Aina on ollut kaikenlaista hoitamista ja säätöä, mutta ei se ensimmäisen kerran jälkeen enää tunnu juuri miltään, jos vaikka jonkun soittajan tavarat ovat hävinneet, Lankinen hymyilee ja viittaa työnkuvan moninaisuuteen.

Radion haastateltavana vuonna 2007.

Lankinen tuli Kesän tuottajaksi vuonna 2003. Matka ei ollut suuren suurin, sillä hän siirtyi Kesän toimistoon saman käytävän varrelta. Yliopiston Sinfonian kapellimestarinakin toiminut Lankinen ahersi tuolloin päivätyökseen Kampus Datassa ja kesäisin Nikolainkulmassa muun muassa Jyväskylä Summer Jazzin parissa.
– Ymmärsin jossain vaiheessa, että musiikkikasvatuksen opinnoista huolimatta minusta ei tule musiikinopettajaa. Pedagogiikka ei niin kiinnostanut. Minua kiinnosti musiikki ja tapahtumien järjestäminen.
Lankinen toivoo tehneensä Kesästä organisatorisesti tehokkaamman toimijan, joka on hyödyntänyt kalliita resursseja kuten tiloja ja tekniikkaa mahdollisimman tuottavalla tavalla.
Lankisen kädenjälki näkyy myös konserttitarjonnassa.
– Olen tuonut Kesään tietysti taustani takia erityisen mielelläni klassista musiikkia. Vaikkakin eihän sitä artisteja buukata sen mukaan mitä itse haluaisi nähdä vaan sen mukaan mitä ajattelee yleisön haluavan nähdä, hän muistuttaa.

Avajaiskonsertin tunnelmia vuodelta 2011. Toiminnanjohtaja Rasin ja tuottaja Lankisen kanssa konsertin jatkoja odottivat viulisti Nikita Borisoglebsky ja kapellimestari Eri Klas.

Viimevuosina taloudelliset paineet ovat muokanneet festivaalin tarjontaa. Kun tukia on leikattu ja yhteistyötahojen houkuttelu mukaan on yleisen taloudellisen tilanteen vuoksi ollut vaikeampaa, on budjetti täytynyt laskea enemmän lipputulojen varaan. Tällaiset muutokset ovat kapealla lankulla tasapainoilua, sillä tukivajetta ei voi korvata sillä, että buukkaisi vain salit täyteen vetäviä kuumia nimiä.  Syitä on kaksi. Ensinnäkin opetusministeriön tuki on myönnetty nimenomaan taide- ja kulttuuritapahtumalle. Ja toiseksi Kesä haluaa säilyttää merkityksensä juuri kulttuurifestivaalina.
– Sikäli nykyinen työni eroaa aiemmasta, että olen selkeämmin taidekentän ja eritoten lähinnä musiikin kanssa kosketuksissa, Lankinen sanoo.

Ruokatauko kontra-altto Nathalie Stutzmannin kanssa kesällä 2012

Vaikka Jyväskylän Kesä onkin jäänyt taakse Lankinen lupaa palata Jyväskylään heinäkuussa.
– Totta kai tulen Jyväskylän Kesään. Ainakin Allsång på Telttaan laulamaan ja kuuntelemaan Paulaa (Koivuniemi), Lankinen lupaa.

Toteuttamattomia haaveita Kesän artistivalinnoissa:

  • Viulisti Viktoria Mullova
  • Mezzosopraano Anne-Sofie von Otter
  • Laulaja Eva Dahlgren