Tommi Hakalalta konsertti Jyväskylän Kesän kunniaksi

20.4.2017

Kun baritoni Tommi Hakala sopi konsertista Jyväskylän Kesään, hän päätti oitis, että konserttiin täytyy valita juuri tietynlaista ohjelmaa. Nimittäin Seppo Nummen säveltämiä ja tämän veljen Lassi Nummen kirjoittamia kappaleita.
– Se oli itsestään selvää, sillä Seppo Nummi oli 1960-luvulla yksi Kesän perustajajäsenistä ja toimi festivaalin toiminnanjohtajana. Samalla hän on oikeastaan yksi koko Suomen kesäfestaritoiminnan primus motoreista, Hakala sanoo.
Jyväskylän Kesän alkuunpanijoita olivat säveltäjä Nummen ohella professori Päivö Oksala ja musiikkitieteen professori Timo Mäkinen.
– Tämä on minulta kunnianosoitus Nummen suuntaan. Kyseessä on myös festivaaliin hienosti sopiva kokonaisuus, joka tuo Nummen ja hänen veljensä työt esiin kaikessa nuoruuden raikkaudessaan.
Jyväskylän Kesän päätöskonsertti sisältää Nummen Vuoripaimen-teoksen ohella Hugo Wolfin Michelangelo-lauluja, Shubertia, Toivo Kuulaa ja Merikantoa.
– Schubert on mieletön aarreaitta, joka aukeaa iän ja elämänkokemuksen myötä paremmin. Niitä katselee vähän eri lailla nyt kuin 20 vuotta sitten. Tästä aiheesta voisi puhua vaikka tunteja, Hakala naurahtaa.

Hakala lauloi alkuvuodesta Ilmarisen roolin Turun filharmonisen orkesterin ja Turun musiikkijuhlien tuottamassa Die Kalewainen in Pochjolassa –oopperassa. Mies on muutoinkin ollut viime aikoina mukana isoissa tuotannoissa.
– Teen mielellään vieläkin konsertteja, vaikka oopperaroolini alkavatkin muuttua yhä megalomaanisimmiksi.
Hakala sanoo pienten ja isojen produktioiden tukevan hienosti toisiaan.
– Suurten produktioiden kautta laulaja saa kokemuksen tilan ja ajatuksen mallintamisesta kun taas pienemmissä konserteissa pureudutaan mikrotasolle.

Wienissä asuva Hakala laulaa pääsääntöisesti suomeksi tai saksaksi. Näin riippumatta siitä missä maassa hän esiintyy.
– Ne ovat mulle ne kaksi kieltä, jotka ovat olennainen osa mun henkilökohtaista identiteettiä. Molemmista kielistä löytyy enemmän laulumusiikkia, mitä yhden elämän aikana ehtii käydä läpi, Hakala sanoo.
Hauska paradoksi on että Hakala on asunut Itävallassa kymmenen vuotta ja tehnyt sieltä lukuisia konsertteja naapurimaihin, mutta Itävallassa hän ei ole konsertoinut vielä kertaakaan.
– Konserttia on kyllä kysytty monta kertaa, mutta aikataulut eivät ole osuneet kohdilleen.
Nyt kalenterissa on merkintä vuodelle 2018. Silloin Hakala siis noussee kotikaupunkinsa Wienin lavallekin. Jyväskylässä tämän maailmantähden laulua voi ihailla jo tulevana Kesänä.

Jyväskylän Kesän Päätöskonsertti tiistaina 11.7. klo 15 Taulumäen kirkossa

 

Katso pätkä Tommi Hakalan esiintymistä Die Kalewainen in Pochjolassa –oopperassa osoitteesta: