Kesäkatu: Taiteilijaseura jalkautuu maalaamaan Kauppakadulle

12.6.2017

LastenKesä alkaa perinteisesti oikokadun maalauksella. Jyväskylän Kesässä maalataan muutakin. 10.7. Kauppakatu täyttyy taiteilijoista kun Jyväskylän taiteilijaseuran jäsenet astuvat ateljeistaan kadulle.
Yksi maalaa öljyväreillä, toinen vesivärein, yksi piirtää nopeita croquis-piirustuksia.
– Tapahtuma on osa suurta Suomi 100 Maalaustapahtumaa, joka toteutetaan ympäri Suomea. Työskentelyn aiheena on suomalainen maisema, Johanna Pisto taiteilijaseurasta kertoo.
Päivä on Helene Schjerfbeckin syntymäpäivä ja nimetty Kuvataiteen päiväksi.

Monella paikkakunnalla päivää vietetään esimerkiksi työhuoneiden avoimien ovien merkeissä tai osallistuvalla maalauksella. Jyväskylässä taiteilijat tulevat osaksi Jyväskylän Kesän Kesäkatua. Katsojat pääsevät siis ikään kuin kärpäsiksi ateljeiden seinille. Seiniä vain ei ole ja ateljeetkin taivasalla. Yksi maalaa Galleria Beckerin pihassa, toinen Sohvin edustalla, yksi Patinan edessä jne.
Pisto sanoo itse tekevänsä nopeita croquis-piirustuksia, joihin taltioituu lähinnä kaupungin arkkitehtuurista katukuvaa. Jos joku jää kuitenkin pitkäksi aikaa seisomaan paikalleen tai istumaan penkille, hänkin saattaa päätyä Piston teokseen.
– Suomessa ei hirveästi näe katukuvassa maalareita. Klassisella puolelle esimerkiksi Venäjällä heitä näkee paljon useammin. Tämä riippuu kaiketi kulttuurista, mutta myös siitä, että taiteilijoiden käsitys tekemisestä on muuttunut ja klassista maalausta tehdään Suomessa ehkä vähemmän, Pisto arvelee.

Kuvataiteen päivän tapahtumaan osallistuvat ainakin Jyväskylän taiteilijaseuran taiteilijat: Maisa Kivi, Kaisa Koljonen, Kristiina Lempiäinen-Trzaska, Päivi Meriläinen, Johanna Mäkitalo, Milla Nousiainen, Johanna Pisto, Minja Revonkorpi ja Väinö Rusanen. Ilmoittautumien on auki vielä kesäkuun loppuun, joten lisääkin tekijöitä saattaa kadunvarteen vielä ilmaantua. Tapahtumalla ei ole kelivarausta. Jos sataa, niin sitten sataa ja taidetta tehdään jonkinlaisten katosten alla.
– Toivotaan kuitenkin aurinkoa, Pisto sanoo.

Sisäministeriö on antanut suosituksen, että Kuvataiteen päivänä liputettaisiin. Kalenterissa päivää ei ole kuitenkaan vielä merkitty liputuspäiväksi.