SEMMARIT: “Jyväskylän Kesää kannattaa kannattaa”

16.6.2017

Semmarit Jyväskylän Kesässä vuonna 2013. Kuva Helena Kujala.

Seminaarimäenmieslaulajat eli Semmarit ovat luvanneet vetää Jyväskylän Kesässä spesiaalia Kesäohjelmaa. Porukalla on työn alla uusia biisejä, mutta niitä ei kuulemma Teltassa vielä kuulla.
– Jotain muuta spesiaalia on luvassa. Jotain ainutlaatuista, Mikko Miettinen lupaa.
(Miettinen löytyy pääkuvasta seisomasta yhdellä jalalla, näkymätön huilu käsissä).
Hän on säveltänyt ja tulkinnut solistina monia Semmareiden klassikoita, kuten Paska Maanantai, Susien Teillä sekä Taina. Semmareihin hän on kuulunut syksystä 1993.
– Se on yli puolet mun elämästä, mies toteaa.
24 vuodessa moni asia on muuttunut, mutta ryhmän perusidea on pysynyt samana. Muutoksetkin koskevat lähinnä henkilökemioiden hitsautumista ja ystävyyssuhteiden syvenemistä.
– Semmarit on jalostunut ja kehittynyt parempaan suuntaan. Me osataan nyt kunnioittaa ja arvostaa toisiamme, toistemme mielipiteitä ja yksityisyyttä enemmän – paljonkin enemmän.
Ryhmän vaihtuvuus on vähäistä. Miettinen laskeskelee, että hänen 24 mukanaolovuoden aikana vain viisi jäsentä on vaihtunut. Viimeisinkin tulokas on ollut mukana jo kymmenisen vuotta.

Semmarit on paikkakuntauskollisten laulajien mieskuoro. Joukosta nimittäin valtaosa asuu yhä Keski-Suomessa.
– Semmarit on itselläkin ollut yksi syy jäädä seudulle. Porukka on pitänyt niin tiiviisti otteessaan ja yhdessä tekeminen on helpompaa jos asuu täällä, Miettinen sanoo.
Semmarit treenaavat noin kerran kolmessa viikossa. Silloin treenataankin sitten kunnolla eli perjantaista sunnuntaihin. Treenit ovat pääsääntöisesti Jyväskylässä, mutta Jyväskylän Kesän vetoa silmällä pitäen porukka on suunnitellut soittavansa Helsingin keskustassa muutaman yllätyskeikan.

Miettinen sanoo, että laulaminen on vain yksi osa harjoittelua. Aikaa ja energiaa vie moni muukin asia. Esimerkiksi kokonaisvisioiden suunnittelu ja koreografiat.
– Liikekieltä täytyy treenata itse asiassa aika paljonkin.
Koreografiat tulevat yleensä kuoron sisältä.
– Me ollaan sen suhteen aika omavaraisia. Porukassa on tanssijoita, jotka suunnittelevat koreografiat. Sompinmäen Hannu esimerkiksi on tanssinut muun muassa Krampissa, Miettinen sanoo.

Kesä 2013 ja rallimeininki. Kuva: Helena Kujala.

Miettinen sanoo huumorin olevan olennainen osa Semmareita.
– Onhan meillä semmoista hyvinkin hulvatonta meininkiä välillä, niin kuin tällaisissa poikaporukoissa muutoinkin. Vaikka kyllä me vakaviakin osataan olla. Porukasta löytyy mietiskelijöitäkin.
Miettinen sanoo, että kun jäsenet tuntevat toisensa hyvin ja pitkän ajan takaa, joukossa käydään syvällisiäkin keskusteluja.
– Me ei olla siinä mielessä perinteinen harrasteporukka, että oltaisiin vain yhden asian ympärillä. Me ollaan kaveriporukka. Ystäviä.

Miettinen kehaisee lopuksi vielä Jyväskylän Kesää.
– Se on hieno vanha festivaali, joka ei ole lähtenyt liikaa kikkailemaan turhuuksilla on persoonallinen festivaali. Sitä kannattaa kannattaa.

Semmarit Teltassa lauantaina 8.7. klo 22.

Katso alla olevasta linkistä aina vain timanttisesti toimiva Rallipaavo.

https://www.youtube.com/watch?v=A74p-jfEO3s