Ritva Oksanen ja Pedro Hietanen: Makeaa ja suolaista Aino Suholan kynästä

14.6.2017

Ritva Oksanen sanoo Teltan sopivan oikein hienosti konsertin ohjelmalle.

Kun Ritva Oksanen ja Pedro Hietanen nousevat lavalle Jyväskylän Kesän Teltassa, luvassa on kahdenlaisia kyyneliä: naurusta makeita ja itkusta suolaisia. Konserttiohjelma kulkee syvistä vesistä ilon huipulle.
– Mukana on esimerkiksi teksti ihmisistä ja tietokoneista. Se on niin hauska, että ihmiset nauravat välillä niin kovasti, että mun täytyy keskeyttää esiintyminen, Oksanen naurahtaa.

Hän sanoo konserttiohjelman tekstiosuuksien olevan “Ihanan Ainon” käsialaa. Tällä hän viittaa keskisuomalaiseen toimittaja-kirjailija Aino Suholaan. Oksasen ja Suholan tiet osuivat yksiin kun Suhola työskenteli Keskisuomalaisessa ja haastatteli Jyväskylän kaupunginteatterin näyttelijöihin kuuluvaa Oksasta.
– Sain Ainolta sitten 50-vuotislahjaksi minulle kirjoitetun runon. Kysyin onko näitä enemmänkin ja Aino sanoi, että onhan niitä tuolla pöytälaatikossa, Oksanen kertoo.
– Olin heti myyty. Aino on niin fiksu, älykäs ja rakastettava. Hän puhuu asioista ymmärrettävästi.
Sittemmin Suhola on kirjoittanut Oksasella useammankin konserttikäsikirjoituksen. Seuraavakin on jo tekeillä tai ainakin suunnitelmissa.

Suhola kertoo kirjoittaneensa Älä jätä sinua yksin -konserttiin niin sanotusti “suolaisimmat” tekstinsä.
– Naurun särmä tulee niistä – jos kohta sen parina on aina kyynelkin, hän sanoo.
Konsertissa kuullaan muun muassa kappaleet “Ystävän laulu”, “Paratiisi”, “Kotkan ruusu”, “Minä olen muistanut” ja “Minne kukat kadonneet”.
–Viimeksi kun mentiin Pedron kanssa keikalle tämän ohjelman kanssa, Pedro sanoi, että eikö ole ihana mennään esittämään juuri tätä. Ja onhan sen. Esitän tätä oikein mielelläni.

Oksanen sanoo konsertin olevan eräänlainen Suomi 100 vuotta -kokonaisuus.
– Siinä pureudutaan suomalaiseen elämään, ihan lapsuudesta vanhuuteen saakka ja elämän laidasta laitaan.
Oksanen nauraa, että kuluvaan vuoteen voisi hivuttaa monta muutakin satasta. Esimerkiksi Oksasen kaksoset täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Oksanen ja Hietanen taas ovat heittäneet keikkaa kumpikin viitisenkymmentä vuotta.
– Yhteensä siis sata. Ja paljon on tehty yhdessäkin. Me ollaan Pedron kanssa kuin vanha aviopari. Pedro tietää pienestä nyökkäyksestä mihin suuntaan mennään, Oksanen nauraa.

Jos joku paikka on Oksaselle tuttu, niin Jyväskylä. Oksanen nimittäin astui ensimmäistä kertaa teatterin parrasvaloissa juuri Jyväskylässä. Paikkana oli Jyväskylän Huoneteatteri ja vuosi 1957. Teatterikouluun hän pääsi vuonna 1960, mutta palasi kaupunkiin astuakseen Kaupunginteatterin leipiin vuonna 1985. Sittemmin Oksanen on julkaissut neljätoista levyä ja työskennellyt lukuisien teatterien riveissä.
Keski-Suomi vetää entistä jyväskyläläistä yhä puoleensa. Kesät kuluvat Petäjäveden mökillä. Tänä vuonna alkukesänä on kuitenkin ollut niin kylmä, että mökkielämä on saanut odottaa itseään.
– Mutta kyllä se kesä sieltä vielä tulee. On aina tullut, Oksanen vakuuttaa.

Ritva Oksanen ja Pedro Hietanen: Älä jätä sinua yksin lauantaina 8.7. klo 18. Teltta.

Kuuntele alla olevasta linkistä Ritva Oksasen upeasti tulkitsema Kari Kuuvan laulu.