KONSERTTIHARVINAISUUS: Paula Koivuniemi klassisena ja hempeänä

19.5.2017

Kesällä 70 vuotta täyttävä Suomi iskelmän ”grand” ja ennen kaikkea ”wonderful lady” Paula Koivuniemi laulaa Jyväskylän Kesässä Rakkaudesta.
Vielä vähän aikaa sitten Koivuniemi oli tuttu näky useilla rock- ja pop-festivaaleilla, mutta nyt hän on sanonut jättävänsä ne muiden hoidettavaksi.
– Mä olen festarini jo kiertänyt. Tein 10 vuotta isoja festareita. Mä tunnen ne jo ja koen etten kuulu enää sinne, Koivuniemi sanoo
Mukaan on toki pyydetty tänäkin vuonna, mutta Koivuniemi on sanonut järjestäin ei.
– Mä teen nyt toisenlaisia juttuja.

Yksi toisenlainen juttu on Jyväskylän Kesässä kuultava Rakkaudesta-konsertti.
Koivuniemi julkaisi vuonna 2010 saman nimisen levyn, joka sisältää pääosin suomalaisten miesartistien lauluja rakkaudesta. Kappaleet sovitettiin klassiseksi ja Koivuniemi antoi äänensä esimerkiksi Eppu Normaalille, Juice Leskiselle ja Sielunveljille.
Se, että kappaleet ovat alkujaan miesartistien esittämiä on Koivuniemen mukaan sattumaa. Hän valitsi levylle suosikki kappaleitaan, välittämättä siitä onko kyse mies- vai naisartistinen kappaleista.
– Siitä levystä oli vain se julkaisu kiertue silloin vuonna 2010. Ohjelmistoa ei ole siis todellakaan kulutettu loppuun. Se on hieno konsertti, tykkään siitä kovasti. On upeaa, että Jyväskylän Kesä otti sen ohjelmaansa, Koivuniemi kiittelee.

Koivuniemen konsertin musiikista vastaa Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestari Lasse Hirvi, orkestereineen.
– Lasse on hieno muusikko, Koivuniemi kiittelee.
Koivuniemi halusi konserttiin ehdottomasti sellokvartetin, sillä hänen sydämessään soi sello.
– Pidän sellon äänestä. Viulukin on kaunis, mutta sello on pehmeämpi ja voimakkaampi. Se on tosi hieno.
Koivuniemen isä toivoi aikoinaan, että sydämen ohella tyttären käsissäkin olisi soinut sello, mutta niin ei vain käynyt.
– Isä ilmoitti mut sellotunneille Seinäjoella, mutta en koskaan mennyt. Ensiksi ehdotettiin viulua. En halunnut sitä ja sisko laitettiin viulutunneille. Sitten selloa, mutta en halunnut sitäkään.
Koivuniemi olisi itse valinnut pianon, mutta perheeseen ei koskaan sitä hommattu.
– Niin siinä sitten kävi, että en osaa soittaa mitään muuta kuin, että osaan jollain tapaa vähän tapailla pianoa, Koivuniemi sanoo.
Vähän ajan päästä hän lisää, että ”Ne eivät pystyneet painostamaan mua, kun olin niin kovapäinen.”
– Kovapäisyyskään ei ole aina hyväksi. Ne ajattelivat varmaan, että toi pärjää kyllä tuolla luonteella muutenkin ja hyvinhän tässä on mennyt. 50 vuotta laulettu ja tehty näitä keikkoja, hän nauraa.

Koivuniemi sanoo, ettei vietä juurikaan kesälomaa. Pieni irtiotto sentään löytyy syntymäpäivien aikaan kesäkuusta. Silloin hän matkaa Pariisiin katsomaan tennistä.
– Mä rakastan tenniksen seuraamista. Olen ihan hullu siihen. Se on niin rauhallista ja kivaa seurattavaa. Olen monta vuotta sitä jo seurannut ja tiedän paljon pelaajista.
Olkapäävamma estää Koivuniemeä itseä tarttumasta tennismailaan.
– On mulla maila ollut, mutta kyllä se seuraaminen on mielenkiintoisempaa.
Kesken tenniskeskustelun Koivuniemi huokaisee “Voi vitsit olen iloinen siitä, että pääsen tekemään tuota Rakkaudesta-konserttia taas pitkän tauon jälkeen.”

Paula Koivuniemi: Rakkaudesta Teltassa perjantaina 7.7. klo 21.30

 

Kuuntele oheisesta linkistä Rakkaudesta-levyn Vain Rakkaus -kappale.