Ota kiinni kierrätys-kirjahyllypyörä!

14.7.2016

Jyväskylän kulttuuriluotsien kierrätyskirjahyllypyörä on ajellut tällä viikolla keskustan alueella. Pari hyllyllistä vetävän pyörän tarkoituksena on vauhdittaa kirjojen kiertoa hauskalla tavalla ja tuoda kirjat lähemmäksi lukijoita.
Kulttuuriluotsit Matti Kaukonen, Tuula Vuorinne sekä Marita Jokinen kulkevat pyörän kanssa Kirkkopuistosta Kompassille ihmisten keskelle. Kaukonen ajaa sähköpyörää ja tuumaa, että ihmiset suhtautuvat pyörään hyvin kaksijakoisesti.
– Toiset närkästyvät, että heille tullaan tämmöistä esittämäänkään ja nykyajan kiire vaivaa, vaikka ollaan kesäloman parhaissa kuukausissa. Sitten on ihmisiä, jotka kertovat mielellään lukutottumuksistaan ja lempikirjailijoistaan ja aloittavat esitelmän tästä, Kaukonen nauraa.

Kärrystä löytyy monipuolista kirjallisuutta moneen makuun.
– Eilen oli muutamia vieraskielisiä kirjoja ja nekin menivät hyvin. Huomaa, että ihmiset osaavat kieliäkin, Vuorinne kertoo.
Pyörän ollessa parkissa, kirjoja voi kierrättää esimerkiksi Jyväskylän pääkirjaston kierrätyskirjahyllyissä.
Kierrätyskirjahyllypyörä on yksi idea Jyväskylän kulttuuriluotsien monipuolisessa toiminnassa, jonka tarkoituksena on tarjota taide-elämyksiä sellaisille ihmisille, joiden on haasteellista kulkeutua kulttuuritapahtumiin itse.  Kulttuuriluotsitoiminnan on kehitellyt Jyväskylän taidemuseon museolehtori Sirpa Turpeinen.

Kulttuuriluotsien koordinaattorin Hanne Laitisen mukaan ikäihmiset lukevat paljon ja heille on tärkeää päästä itse paikan päälle kirjastoihin sekä kirjastoautolle valitsemaan mieleistään lukemista.
– Lukeminen on terveellistä ja mukavaa ja se on helppo tapa päästä taide-elämyksien pariin, Laitinen kertoo.
Kompassilla pieni poika löytää pyörän kopasta heti mieleisensä lastenkirjan ja jatkaa tyytyväisenä matkaansa rattaissa.