Oman liikkeen etsimistä

05.7.2016

Panu Varstala ja Antti Lahti vetävät Jyväskylän Kesässä tanssikurssia ihan aloitteleville ja jo tanssia harrastaneille.
Varstala vakuuttaa, että kurssille voi ilmoittautua, vaikka housun molemmista punteista löytyisi vasen jalka ja joskus jopa kaatumatta seisominen olisi pikkuisen hankalaa. Varstala sanoo, että aloittelevien kurssi on matalan kynnyksen kurssi.
– Kurssin sisältö riippuu osallistuvista porukoista. Mennään hyvinkin paljon osallistujan ehdoilla. Katsotaan vähän, että jos ei ole tanssinut mitään, niin mitä se oman kropan liikuttaminen voisi pitää sisällä ja mitä apukeinoja ihan arkielämään eri kehonhoitoharjoitteilla voisi olla kullekin osallistujalle.
Liikkeelle lähdetään yleishyödyllisillä asioilla ja oman liikkeen etsimisellä. Varstala sanoo, että ajatuksena on tutkia sitä, millainen oma liike voisi olla.

Enemmän tanssineiden kurssilla Varstala ja Lahti jakavat oppimaansa.
– Eli sitä mitä me yleensä käytämme tehdessämme teoksia. Luvassa on valmista, koreografioitua materiaalia, kehonhoidollista materiAntti Lahtiaalia, liikelaajuuksia tai liikkeen orgaanisempaa tekemistä helpottavia harjoitteita. Esille nousee myös se, voisiko tanssi laajeta aiemmasta ilmaisusta. Haluaako tanssija oppia lisää, millaista työmaata omassa kropassa ja etenkin ajattelussa on, Varstala luettelee.
– Useasti ainakin meillä vähän enemmän tehneillä tai vanhemmilla on tapana lyödä lukkoon vastauksia. Että olen sellainen kuin olen. Me ehdotetaan, että sitä tapaa suhtautua omaan itseen ja omaan tekemiseen voisi vähän avartaa.

Varstala ja Lahti esiintyvät Kesässä myös Trash Heroes –esityksellään.
– Trash Heroesin idea on yksinkertainen. Ajetaan pyörillä. Pysähdytään ja siivotaan, jotta siinä mestassa voi tanssia. Sitten jorataan ja vaihdetaan paikkaan, Varstala kertoo.
Varstala sanoo Trash Heroesin olevan hänen ja Lahden ehdotus paremmasta kaupungista.
– Että voisiko jokainen pitää huolta lähiympäristöstään. Pyöräily ja aurinkoenergia esimerkiksi edustavat vihreää liikennettä.
Varstala lupaa, että tanssikursseille osallistuvat voivat niin halutessaan lähteä mukaan myös Trash Heroes –kierrokselle.

Antti Lahti & Panu Varstala: Nykytanssikurssi

trash heroes kuva Jani Salonen

Kuva: Jani Salonen