Jyväskylän Kesä: Näin se alkoi

12.7.2016

minä en ole kala pakattu

“Minä en ole kala” sai paljon kehuja.

Avajaiskatselmus kuurosateiden suojissa Nikolainkulmassa

Nikolainkulman salissa vallitsee lämmin ja tiivis tunnelma, kun yleisö pääsee näkemään ja kuulemaan Jyväskylän Kesän avajaisohjelmaa. Pienet lapset istuvat eturivissä aivan esiintyjien lähellä ja muu sali täyttyy nopeasti. Tilassa on noin 150 henkeä. Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis ottaa ensimmäisenä estraadin haltuunsa esittämällä lapsille ja lapsenmielisille suunnattuja makupaloja HIIULIHEI-konsertista. Perinteiset lastenlaulut toimivat sukupolvien yli ja Mikki Hiiri merihädässä jännittää edelleen.

Seuraavaksi salissa esitetään otteita Raili Kivelän koskettavasta teoksesta “Keijujen kuninkaalle menetetyt lapset”. Kivelä on käsikirjoittanut aikuisille suunnatun poikkitaiteellisen teoksen mielenterveyskuntoutuvien nuorten tarinoiden pohjalta.

– Nuorten tarinoita on yhdistetty ikiaikaisiin kansanrunoihin, joissa on sama suru ja huoli lapsista, joka nykyvanhemmillakin on ja pitäisi olla, Kivelä kuvailee. Yleisössä lapset tuijottavat upeaa nukkehevosta ja ihmishahmoja. Kivelän mukaan teoksen takana seisoo joukko rautaisia ammattilaisia ja lisäksi kansainvälistä vahvistusta.

Saliin alkaa hiljalleen valua nostalgiannälkäisiä nuoria aikuisia. Avajaisohjelmassa on jäljellä Ultra Bra:ta tributoiva yhtye “Minä en ole kala”, joka on jo löytänyt yleisönsä Jyväskylän seudulta. Minä en ole kala on saanut inspiraatiota yhtyeen naissolistin Helleka Tallgrénin omista Ulta Bra:n musiikin siivittämistä matkoistaan. Tallgrén on koonnut 12-14 henkisen yhtyeen yliopistoystäviensä keskuudesta. – Ultra Bra:n alkuperäiskokoonpanoa ei pääse tällä hetkellä kuulemaan missään ja tällä musiikilla on osoittautunut olevan paikka ihmisten sydämissä, miessolisti Aimo Laitamo perustelee yhtyeen suosittuja konsertteja. – Jokaisessa kaupungissa täytyy olla oma Ultra Bra:n tribuuttiyhtye, Laitamo nauraa.

Minä en ole kala jatkaa keikkailua syksyllä, jolloin biisilistaan on luvassa uutta materiaalia.

aliisa tiittanen mitä 5 pakattu