MUNAILUJA: Jyväskylän Kesässä kaikki ei ole mennyt aina ihan putkeen

13.4.2017

Pääsiäisen kunniaksi on paikallaan muistella Jyväskylän Kesässä tapahtuneita munauksia. Kaikki ei nimittäin ole aina mennyt ihan putkeen. Kun näitä vähän heikompia hetkiä penää toiminnanjohtaja Tanja Rasilta, tuntuu ensin siltä, ettei naisesta saa irti mitään oikein mehukasta ja noloa, vaikka pieniä kömmähdyksiä onkin ollut paljon.
”Festivaalissa on satoja pieniä yksityiskohtia. Vaikka olisi ollut mukana 100 vuotta, kaikkea ei voi muistaa. Siksi muistilistat ovat tärkeitä”, Rasi sanoo.
”Kun oppii varmistelemaan asiat, tulee hyvin vähän sellaisia ”Mä luulin” -hetkiä, joissa luulo ei olekaan ollut tiedon väärti.

Yks asia, joka festivaaliviikolla menee ensimmäisenä sekaisin on nimet. Kun liikkuvia osia on ”tsiljoona”, tuntuu yhtäkkiä luontevalta vastata puhelimeen ruudulla vilkkuvalla nimellä. Näin Tanja Rasi saattaa heinäkuun 5.-11. välisenä aikana väittää itseään luontevasti esimerkiksi Mikoksi, Hannaksi tai Villeksi.
Moista ei ehkä voi vielä pitää munailuna vaan pikemminkin ylikuormittumisena. Kesän entisestä tuottajasta, Mari Lankisesta, vastaavan stressitason nousun huomasi siitä, että tämä alkoi puhua kirjakielellä.

Enää Teltan kenttä ei pölise, sillä suolaus on merkitty muistilappuihin kissankokoisin kirjaimin.

Mutta kaivellaanpa niitä munauksia. Joitakin vuosia sitten kesäläiset unohtivat tyystin Teltan kentän suolauksen. Suolaveden levittämisen ei luulisi olevan hälyttävän vakava puute, mutta on se. ”Hyvä jos teltan takaosasta näki lavalla, niin paljon se hiekka pöllysi”, Rasi muistelee.
Tilannetta paikattiin sillä, että suolavettä leviteltiin jälkikäteen ämpärillä, mutta lopputulos jäi niin heikoksi, ettei suolaus kaiketi koskaan enää unohdu.
”Sekin on opittu kantapään kautta, että Teltan ulkopuolelle pitää kaivaa vesivallit, ettei sadevesi valu Telttaan ja tee siitä kuravelliä”, Rasi sanoo.

Moni moka on tapahtumahetkeltä nostattanut kylmän hien pintaan, mutta jaksaa naurattaa nyt. Näin esimeriksi suntion ilmoitus, että kaupunginkirkon hälytysjärjestelmä menee 15 minuutin päästä päälle, ei naurattanut Rasia ollenkaan hetkenä jolloin kirkossa oli 500 ihmistä ja konsertti vasta puolessa välissä. Onneksi hälytys saatiin peruttua, eikä Linda Tilleryn ja hänen kuoronsa
esiintyminen saanut erikoista taustasäestystä.

Joitakin vuosia sitten Kesässä tapahtui paita-katastrofi. Siihen ei tosin kesäläisillä ollut osaa eikä arpaa. Uusi painopaikka laiminlöi painotarkkailun ja festivaali sai laatikkokaupalla t-paitoja, joissa näkyi vain pieniä tekstin häntiä ja täysin vinksalleen painettuja kuvia. Murto-osa paidoista näytti siltä miltä oli pitänytkin.
Tänä vuonna moista munausta ei tapahdu. Paidat nimittäin tupsahtivat Kesän toimistolle tänään ja niitä voi ostaa ensi viikon keskiviikosta eteenpäin.

Vuoden 2016 festivaaleilla metsästettiin Lounaispuiston sähkökaapin avainta, ripusteltiin banderolleja vääriin paikkoihin, hukattiin pyyhelaatikot, manattiin rankkasateita ja kutsuttiin itseä ja muita milloin milläkin nimellä.
”Melkein kaikki inhimillinen on nähty ja aina toivoo, ettei vaan mitään pahaa sattuisi. Onneksi sitä ei muista edes pientä murto-osaa siitä kaikesta mikä on mennyt tai meinannut mennä mönkään”, Rasi nauraa.

Osallistu Kesän pääsiäisaiheiseen lippukisaan oheisesta linkistä:

PÄÄSIÄISKISA: