Mimmit on koko Suomen lastenbändi

02.7.2017

“Mimmi” on naisen synonyymi, joka pursuaa iloa, spontaaniutta ja reipasta elämänasennetta. Kun jotain sanotaan mimmiksi, harvoin viitataan siipi maassa kulkevaan naiseen vaan pikemminkin Paulina Lerchen ja Hannamari Luukkasen kaltaiseen kanssasisareen – Naiseen jolla on napakka ote elämään ja taskut täynnä hymyä.

Lerchen ja Luukkasen Mimmit-yhtye perustettiin kymmenen vuotta sitten.
– Olin julkaissut kaksi soololevyä ja aloin saada palautetta, että lapset tykkäävät paljon musiikistani, Värttinässäkin aikoinaan laulanut Lerche kertoo.
– Se oli Iloista ja energistä musiikkia sellaista kalevalaiseen kansanmusiikkiin pohjautuvaa maailman musiikkia, Luukkanen kuvailee.
Musiikki ei ollut erityisesti lapsille suunnattua, mutta se upposi hyvin muksuihinkin. Joku ehdotti lasten levyn tekemistä, mutta Lerche sanoi ei.
– Koin sen silloin liian haastavaksi, hän hymyilee.

Mimmien iloiset asut on ovat siskosten äidin käsialaa. Kirjonnat ovat syntyneet Luukkasen käsissä ja idea kehitetty yhdessä. – Tuntui kivalta ottaa mukaan vähän kansanperinnettä ja uudistaa sitä, Luukkanen sanoo.

Ajatus jäi kuitenkin kytemään ja ajan myötä se kasvoi levyksi. Lerche alkoi tehdä musiikkia, joka poikkesi aikuisten kansanmusiikista lähinnä vain sanoituksiltaan. Olisihan se nimittäin ollut hassua muuttaa musiikkityyliä, jos juuri siitä lapset olivat pitäneet. Syntyi Hats Hats Harakkainen -levy, jonka vahva inspiraatio oli Kalevala ja suomalaiset kansansadut.
– Tämä on sellaista lastenmusiikkia jota itsekin jaksaa kuunnella. Sehän voi nimittäin olla aikuiselle aika rasittavaa jos lapsi huudattaa vaikka kaikki automatkat musiikkia, josta ei yhtään pidä, Lerche naurahtaa.
– Tuo levy on ollut meillä monta vuotta loppuunmyyty ja me julkaistiin se nyt juhlavuoden kunniaksi uudelleen, Luukkanen kertoo.
Mimmeiltä on ilmestynyt myös ihan uunituore levy. Jyväskylän Kesän konsertti on itse asiassa levynjulkaisukeikka. Tähän mennessä levyä on nimittäin saanut ostaa vain keikoilta tai suoraan Mimmeiltä. Keikan jälkeen sen löytää useista myyntipisteistä ja Spotifystakin.

Lerche ja Luukkanen ovat siskoksia. Yhdessä on soitettu niin kauan kuin pikkusisko “Hansu on oppinut puhumaan ja laulamaan”. Mimmit oli oikeastaan olemassa jo ennen kuin siitä tuli lastenmusiikkiorkesteri.
– Me kaivettiin tämä naftaliinista kun ajateltiin, että olisi kiva, jos lavalla olisikin kaksi esiintyjää. Syntyisi mukava vuorovaikutustilanne, Lerche sanoo.
Idea oli hyvä, sillä Mimmeistä on tullut valtakunnallisesti rakastettu yhtye. Näin vaikka Mimmien keikoista valtaosa tehdään Etelä-Suomessa. Tämä kävi konkreettisesti ilmi, kun Mimmit keräsivät tuoretta levyä varten lasten kommentteja ystävyydestä. Vastauksia tuli niin yksittäisiltä faneilta kuin päiväkoti- ja kouluryhmiltä ympäri Suomea.
– Oli tosi upeata itselle huomata, että Mimmit on koko Suomen lastenbändi. Vastauksia tuli hangosta Utsjoelle, Vaasasta Ilomantsiin.

Mimmien kappaleet syntyvät pitkälti Lerchen kynästä. Kappaleiden sovittamisesta vastaavat “bändin pojat” eli Tuomas Logrén, Antti Halmetoja ja Jukka Kyllönen.
Mimmien musiikissa soi muun muassa viulu, piano, melodika, kontra- ja sähköbasso, kitara ja lyömäsoittimet.
– On vähän surullista, että lastenmusa alkaa olla ainoaa musiikkia, jossa kuulee enää oikeita soittimia. Tietysti on jazz ja kansanmusiikki, muuta yleisesti se musiikki jota kuulee radiosta on järkyttävän digitalisoitunutta. Ei siinä montaa oikeaa soitinta ole joukossa, Lerche sanoo.
Musiikin ohella Mimmit ovat tehneet animaatioita, kirjoja ja lasten televisio-ohjelmia. Joskus tekeminen on ollut niin tiivistä, että jälkeenpäin on vaikea muistaa edes missä vaiheessa mitäkin saatiin valmiiski. “Ja välillä on tehty lapsiakin”, Lerche nauraa.

Mimmien Ystävyys -konsertti Teltassa perjantaina 7.7. klo 14.

Ryhmälipulla neljä henkeä 42 eurolla. Yksittäislippu 15 euroa.

Katso Mimmien haastattelu oheisesta linkistä:

Katso hersyvä Ystävyys-laulun animaatiovideo tästä: