”Me tuutataan ihan täysillä”

03.6.2016

Torstaina 14.7. Jyväskylän Kesän Teltan lavalle nousee 20 esiintyjää. Karri ”Paleface” Miettisen, Tommy Lindgrenin ja Lasse ”Redrama” Mellbergin takana on 17-henkinen Ricky-Tick Big Band. Idean isä on Big Bandin nokkamies Valtteri Pöyhönen. Hän vastaa puhelimeen Berliinistä.

– Big Band -musiikki liitetään usein viihteelliseen Sinatra-soittoon, mikä sekin on ihan hyvää, mutta me tehdään ihan jotain muuta. Me tuutataan ihan täysillä.

Pöyhönen sanoo big bandien eläneen kulta-aikaa 1930–1940 –luvuilla. Huippuhetkiä mahtuu vielä seitsemänkymmentäluvullekin. 2000-lukua ei kaiketi voi kuitenkaan kutsua edes big bandien pronssiajaksi.X RTBB & JS, photo Joni Sarkki copy2 – Kopio

– Halusin ajankohtaistaa big band –musiikkia yhdistelemällä sitä muiden musiikkilajien kanssa. Tämä yhdistely ei sinällään ole mikään mullistava idea. Hiphopparit ovat aina ottaneet musiikkiinsa jazz-sämplejä ja jazzia ja räppiä on yhdistetty usein. Räpin ja big band –musiikin yhdistäminen on silti ihan oma juttunsa.

Pöyhönen arvelee, ettei moista yhdistelmää oikeastaan löydy mistään.

– Tai ei ainakaan tällä volyymillä tehtynä.

Yhdistelmä on siinä määrin epätavallinen, että Ricky-Tick Big Band ja Julkinen Sana ovat saaneet huomiota myös ulkomailla.

– Flowssa esimerkiksi Public Enemyn tyypit fiilistelivät lavan vieressä ja legendaarinen Cody Chesnutt katsoi koko keikan.

17-henkisen bändin, kolmen räppärin ja neljän taustahenkilön aikataulujen yhteensovittaminen ja logististen suunnitelmien teko vaatii pitkämielisyyttä ja hyvää mielikuvitusta. Tämä on yksi syy siihen, miksei poppoo esiinny kaikilla festareilla ja jokaisessa konserttisalissa.

– Se effort, että saadaan tämän kokoinen porukka minnekään keikalle on aika iso, Pöyhönen naurahtaa.

 

Pöyhönen sanoo olevansa musiikillisesti kaikkiruokainen.

– Biisejä on aina kiva kuulla yhden kerran. Periaatteessa siis ihan mitä musiikkia tahansa. Aina kiinnostavaa kuulla mitä kappaleessa seuraavaksi tapahtuu.

Joidenkin radiokanavien kuuntelun käy kuitenkin kuulemma raskaaksi, mutta lähinnä Pöyhösen tyttöystävälle. Tätä kun ei välttämättä aina jaksa kiinnostaa yhtä paljon se ”mitä kappaleessa seuraavaksi tapahtuu”.

Pöyhönen tarkistaa vielä lopuksi, että Jyväskylän Kesän keikka on teltassa. “On se”.

– Hyvä. Siellä on hyvä meininki. Me sovitaan sinne ihan täydellisesti.

RTBB&JS2015, kuva Ville Juurikkala pakattu

Valtteri Pöyhönen kuvassa oikealla. Räppärit vasemmalta Redrama, Tommy Lingren ja Paleface.

 

Ricky-tick Bif Band ja Julkinen Sana Jyväskylän Kesässä torstaina 14.7. klo 21.30. Liput Lippu.fi

Alla olevasta linkistä esimakua tulevasta konsertista: