Kukilla näkyväksi

16.7.2016

Kukkahattutätien kokoontumisajot

Perjantaina Jyväskylän Taidemuseon ikkunoiden edessä Täti Moonika vilkutteli ohikulkijoille iso lierihattu päässään ja houkutteli väkeä Kukkahattutätien kokoontumisajoille. Jyväskylän katujen kukkahattutädit ovat spontaania porukkaa ja pian taidemuseon kodikas “Oravien koti” täyttyi lierihatuista.

Tanssitaiteilija Helena Ratisen luoma hahmo Täti Moonika ilmestyy silloin tällöin Jyväskylän katukuvaan ja tuo positiivisella tavalla aikuiset naiset esille. Kyseessä on Ratisen mukaan kannanotto siihen sosiaaliseen rakenteeseen, jossa yli keski-ikäiset naiset pullahtavat pois työelämästä ja katoavat mediasta ja katukuvasta. Kukittamalla ja hassuttelemalla Täti Moonika tekee naiset jälleen näkyviksi. – Se liittyy laajempaan ajatukseen siitä, että luonto ja mummot ovat saavutettu etu, joiden poissaolon huomaa vasta, kun niitä ei enää ole, Ratinen sanoo. Ratinen viittaa esimerkiksi äitiinsä, joka on edelleen ahkerasti lapsenvahtina korkeasta iästään huolimatta. – Että osattaisiin arvostaa silloin kun vielä on, eikä silloin kun ei enää ole, Ratinen sanoo. Hän muistuttaa, että vanhuksia ei pitäisi unohtaa vanhainkoteihin voimien hiipuessa. – Kukkahattutätien kokoontumisajot on kiitos aikuisille naisille siitä, että he ovat olemassa ja jaksavat ja tuottavat hyvinvointia kaikille meille. Tämä on heidän oma hetkensä, kun kukittaa itse itsensä ja tekee itsensä näkyväksi. Ratinen summaa.

Kokoontumisajoilla vieraili perjantaina kuusikymmentä kukkahattutätiä ottamassa aikaa itselleen. Täti Moonika liikkuu Kirkkopuiston alueella elokuun loppuun asti.

Kukkahattutätien kokoontumisajo oli osa Jyväskylän Kesän ilmaisohjelmaa