Härski miimikko sukeltaa mielen pimeälle puolelle

31.5.2016

Sitä törmää kohtalaisen harvoin teatterin ohjelmistoissa K-18 merkintään – että joku kappale on sellainen, ettei sen katsota sopivan alle 18-vuotiaille katsojille. Jyväskylän Kesässä nähtävä Marc Gassotin Dark Side of the Mime on tällainen. On syytä kysyä, että mitä ihmettä mies lavalla oikein tekee. Gassot lupaa yleisölle porno-miimi-väkivalta-splatteria.

marcgassot v– Mielikuva pantomiimista on tosi kevyt, runollinen ja herkkä. Minua alkoi kiinnostaa sen törmäyttäminen groteskin kuvaston kanssa. Useinhan vastakohtien yhteen saattaminen voi synnyttää jotain mielenkiintoista.

Gassotin esityksen tuhmuus kumpuaa itse asiassa katsojasta. Miimikko kun sanoo vain piirtävänsä ilmaan pisteitä, joita katsoja mielessään yhdistelee. Esitys saa elokuvamaisen äänimaisemansa livenä soittavan Karl Sinkkosen (pääkuvassa Gassotin kanssa) kautta.

– On tärkeää, että soitto tulee livenä. Se mahdollistaa nopean reagoimisen tapahtumiin, Gassot sanoo.

Teatterikorkeakoulun ja Pariisin École internationale de Theatre de Jacques LecoCirco Aereo kuva Terho Aalto (3) pakattuq:n kasvatti sanoo haluavansa kurkata teoksellaan ihmismielen pimeälle puolelle.

– Kaikillahan meillä se sellainen pimeä puoli on. Me käymme ajatuksissamme vaikka minkälaisia kamalia mielikuvia läpi. Se mikä erottaa meidät niistä ihmisistä jotka istuvat suljetulla osastolla, on se, että me emme toteuta ajatuksiamme.

Gassot on näytellyt yli kymmenessä elokuvassa ja lukuisissa tv-sarjoissa, mm. Hovimäki, Käenpesä, Tahdon asia, Kotikatu, Tehdas ja Mustat lesket. Hän on vieraillut The Dark Side of the Mime –teoksellaan mm. Färsaarilla.  Esityksen on ohjannut Akse Pettersson. Jyväskylän Kesässä Gassot esiintyy myös Circo Aereon teoksessa Abracadabra.

Teoksesta lisää linkistä: http://darksideofthemime.com/

Allaolevasta linkistä esimakua teoksesta:

Marc Gassot: Darks Side of the Mime, K-18 lauantaina 16.7. klo 20 Jyväskylän Kaupunginteatterilla. Liput lippu.fi 26,50/2450/20,50

Circo Aereo: Abracadabra torstaina 14.7. klo 18 Kaupunginteatterilla. Liput lippu.fi 24,50/22,50/18,50

 

Marc_9040 pakattu

 

marc carl pakattu

Dark Side of the Mime -teoksen musiikillisesta puolesta vastaa Karl Sinkkonen.