Avajaisissa pelleiltiin, Teltassa puhuttiin asiaa ja hempeiltiin

13.7.2016

Kesä alkoi sadekuurolla, joka siirsi ilmaisohjelman Kompassilta Nikolainkulman yläkertaan. Koolla oli kuitenkin arviolta noin parisataa kesäilijää.

Teltan paneelikeskustelu

Jyväskylän Kesän Teltan-tapahtumat avasi ”Ihmiset liikkuvat – kansat kohtaavat” – paneelikeskustelu, jonka keskiössä oli monikulttuurisuus. Paikalla oli noin 200 henkeä. Tilaisuuden järjestivät: Jyväskylän Kaupunki, Keski-Suomen liitto, Keski-Suomen ELY-keskus, Keskisuomalainen ja yliopisto. Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto avasi tilaisuuden toteamalla, että Suomi tarvitsee yhtälailla avointa keskustelua monikulttuurisuudesta kuin kansainvälisyyttä ja ihmisiä muualta. Tilaisuudessa puheenvuoron pitivät Outi Fingerroos, Päivi Nerg ja Jukka Mattila.

Sisäasiainministeriön kansliapäällikkö Nerg kertoi Eurooppaan virranneen yhteensä 1,8 miljoonaa ja Suomeen yhteensä 32 500 turvapaikan hakijaa vuonna 2015. Pakolaiskriisi yllätti, sillä vaikkei kriisialueilla ollut ratkaisuja, kukaan ei ottanut todesta, että pakolaisleireiltä lähdettäisiin liikkeelle. Nerg kuvaa Suomen ja Euroopan tämänhetkistä tilannetta rauhalliseksi. Tänä vuonna pakolaisia on tullut Suomeen EU:n sisäisten diilien kautta siirrettyinä hallitusti 3500 henkilöä. Koska Suomenkaan järjestelmää ei ole tarkoitettu suuriin massoihin turvapaikanhakijoita, ratkaisuja halutaan löytää yhdessä. Suomen osallistuminen 19.–20.9. YK:n järjestämään huippukokoukseen on vielä epävarma. Huippukokouksessa tuodaan maat yhteen pohtimaan muuttoliiketeemaa ja luomaan inhimillisempää, koordinoidumpaa lähestymistapaa ja vahvistaa kv katatasrofiapuvalmiutta pakolaistilanteen tehokkaamman hallinnan kautta. Maailmalla liikkuu eri statuksin noin 63 miljoonaa pakolaista.

Avajaiskonsertti

Loppuunmyydyssä avajaiskonsertissa naurettiin ääneen, taputettiin tahdissa ja ihasteltiin duo Igudesman & Joo:n taituruutta. Vaikka komiikka oli pinnassa, esityksen ydin oli taiturimaisessa viulun ja pianon käsittelyssä.
– Vaikka meidän Youtube-videoilla on miljoonia katselukertoja, se ei ole mitään verrattuna videoon, jolla kissa soittaa pianoa. Sillä on biljoona katsojaa, Hyung-ki Joo leukaili esityksestään ja YouTube-suosiostaan päivällä.
– Tuon asian tiedostaminen tekee hyvää egolle, mies totesi.

Tästä linkistä Campasimpukan blogiin

Emma Salokoski

Teltan ensimmäisessä konsertissa kuulijoita oli nelisensataa. Teltassa vallitsi melkein harras tunnelma, kun kuulijat pysähtyivät kuuntelemaan Salokoskea. Sateisein päivän kruunasi – jos sitä nyt kruunaamiseksi voi sanoa – vesisade, joka saattoi kesäilijät kotiin.

Jyväskylän Kesä, Igudesman & Joo, avajaiskonsertti

Jyväskylän Kesä, Igudesman & Joo, avajaiskonsertti