Shakespearen naiset puhuvat nykypäivän ihmisille

08.7.2016

romeo and juliaLoppiaisaatto

Rakkaus on nyt ja tässä,
nauru joukkoon pyrkimässä.
Tulevan ken tietää vois?
Säästää et voi, turhaan luulet,
suukkoon sopii tuoreet huulet.
Nuoruus haihtuu kohta pois.

Suomennos: Pentti Saaritsa

William Shakespeare kuoli neljä sataa vuotta sitten toukokuussa. Maailmalla on järjestetty lukuisia juhlia ja tapahtumia hänen muistokseen. Jyväskylän Kesä nostaa suurelle runoilijalle hattua Elina Mustosen Her Infinite Variety -esityksen kautta. Mustonen päästää Kuokkalan kirkossa ääneen suuren joukon Shakespearen naisia.
– Valitsemamme tekstit esittävät Shakespearen naiset loputtomassa moninaisuudessaan (infinite variety) kehystettyinä aikakauden virginaalille sävelletyillä teoksilla. Kuultavilla on laaja valikoima vahvoja tunteita – rakkaus, himo, viha, kunnianhimo, turhautuminen, pelko, huumori – niin musiikin kuin tekstien kautta ilmaistuina. Toivomme, että esitys tuo esiin ei vain Shakespearen naisten loputtoman moninaisuuden, vaan myös hänen kielensä loputtoman kauneuden suomen kielellä.

shakespeareKonsertissa elämästä ja tunteista puhuvat mm. Julia, Hermione, Gertrude ja Lady Macbeth. Suomennoksista vastaavat mm. Kirsti Simonsuuri, Matti Rossi, Pentti Saaritsa ja Aale Tynni. Mustonen korostaa, että kyseessä ei ole yltiömäisen korkeakulttuurinen ja vaikea esitys, joka jättää yleisön korkeintaan hämmentyneeksi. Tai hämmentyneeksi se nimenomaan jää, mutta siksi, että on yllättävää kuinka 1500–1600 luvuilla eläneen miehen tekstin tuntuvat ajankohtaisia vielä vuonna 2016.
– Yleisö on aina ihmeissään ja hämmästynyt kuultuaan näitä uusia suomennoksia. On omituista ajatella, että joku 400 vuotta sitten elänyt mies on voinut kuvata näin hyvin naisten tunteita. Ja ei pelkästään naisten, vaan myös miesten tunteita tietenkin, Mustonen huokaa.

Esitys jaksottuu siten, että Mustonen esittää monologin ja soittaa tämän jälkeen Shakespearen aikakautena sävellettyä musiikkia virginaali-soittimella. Virginaali on cembaloa pienempi vanha kosketinsoitin, jossa kielet ovat poikittain koskettimistoon nähden.
– Ihmiset saavat ikään kuin soiton aikana sulatella kuulemaansa, Mustonen sanoo.
Hän on itse suuri Shakespearen ihailija.
– Shakespeare on tehnyt hienolla tapaa hirveän erilaisia näytelmiä. Tuli mieleen, että jos Shakespeare eläisi nykyaikana, hän kirjoittaisi näytelmän Englannin brexitistä ja siihen liittyvästä konservatiivien kähmintä ja selkään puukottamisesta, Mustonen nauraa.

Teoksen tekstit on valittu näytelmistä Loppiaisaatto, Henrik V, Romeo ja Julia, Talvinen tarina, Julius Caesar, Kesäyön uni, Macbeth, Kuningas Juhana, Hamlet, Othello ja Kuten haluatte. Musiikkia kuullaan mm. seuraavilta säveltäjiltä: William Byrd, John Dowland, Orlando Gibbons, Thomas Morley ja Giovanni Picchi.