2theatre lupaa naurutakuun

07.7.2016

8506146_orig2theatren Baskitaustainen Txema Perez on näytellyt Jyväskylään saapuvan kokoonpanon ohella lukuisissa elokuvissa ja tv-sarjoissa. Suomen televisiossa häntä on voinut seurata viimeksi Benidorm-sarjassa. CineVasco valitsi Perezin vuonna 2013 vuoden parhaaksi baski-näyttelijäksi.
Teatteriseurueen toisen osapuolen, näyttelijä-tanssija-ohjaaja Svetlana Biban juuret ovat puolestaan Venäjällä ja Ruotsissa. Hän on hankkinut kannuksensa mm. cirque du Soleil:n riveissä ja television puolella hänet on voinut bongata Kova laki -sarjasta.

2theatre tuo Jyväskylän Kesään Boris and Igrid -teoksensa. Perez vastasi blogia varten muutamaan näytelmää ja teatteriseuruetta koskevan kysymyksen:

Kerro vähän Boris & Ingrid –teoksesta. Mistä siinä on kyse?
Boris & Ingrid on absurdia fyysistä teatteria sisältävä näytelmä vanhasta maahanmuuttajapariskunnasta. Esitys yhdistää groteskin body-mask komedian piirteitä, mimiikkaa ja nukketeatteria käsitellessään ikääntymisen vaikeaa aihetta. Tarinassa elämää määrittelevät vihannekset, rutiinit ja kummallinen huumorintaju, jota siivittää Lecoq-tyylinen performanssi ja klassisilla soittimilla ja keittiövälineillä soitettu live-musiikki.

perez

2theatren maskien alla ei ihan heti kuvittelisi olevan tämän näköisiä näyttelijöitä.

svetlana 2the2Lecoq:lla Perez viittaa tietenkin 1900-luvulla eläneeseen ranskalaiseen miimikko Jacques Lecoqueen. Moni näyttelijää haaveilee opinnoista tämän nimeä kantavassa pariisilaisessa koulussa. Jyväskylän Kesän kahdessa produktiossa (Circo Aereo ja Dark Side of the Mime) nähtävä Marc Gassotkin on hakenut oppinsa sieltä.

Miksi päätitte käsitellä juuri maahanmuuttaja-aihetta näytelmässänne?
– 2theatre tahtoo luoda kansainvälisiä tarinoita ja yhdistää erilaisia yhteisöjä. Toisten erilaisuuksien ja omituisuuksienkin hyväksyminen ja niistä nauttiminen auttaa meitä poistamaan rajoja.

Onko Boris ja Ingrid komedia vai pikemminkin tragedia?
– Ihan ehdottomasti komedia. Komediallisuus on oikeastaan myös näytelmän kantava sanoma eli  mitä ikinä sinulle tapahtuukin elämässäsi – valitse aina onnellisuus.

Mikä on ollut näytelmän vastaanotto ja onko se erilainen eri maissa?
– Yleisö saa ainakin hyvät naurut. Se on varmaa. On hauskaa nähdä miten ihmiset reagoivat eri tavalla eri maissa. Jotkus yleisöt pitävät mustasta huumorista, toiset hupsuttelevista vitseistä. Saa nähdä, minkälaisesta huumorista suomalaiset nauttivat eniten.

2theatre: Boris and Ingrid keskiviikkona klo 19 kaupunginteatterilla.


Alla olevasta linkistä makupaloja tulevasta esityksestä.