Innoittajina Ultra Bra ja italialaiset sävelet

01.7.2016

”Laulajan pitää harjoitella paljon sitä varten, että esiintymistilanteessa voi unohtaa sen mitä on harjoiteltu ja elää siinä hetkessä ja olla läsnä. Laulajan ja pianistin välille vedetään tavallaan kuminauha. Mitä paremmin on harjoiteltu, sitä joustavampi kuminauha on ja yhteys säilyy.” Näin tenori Simo Mäkinen luonnehtii hyvin pohjustettua konserttia.
Hän nousee Jyväskylän Kesässä lavalle yhdessä sopraano Reetta Haaviston ja pianisti Eliisa Sunin kanssa. Lavan sijaan voitaisiin tosin puhua pikemminkin yleisön eteen nousemisesta. Kesäilta Toivakassa konsertti pidetään nimittäin Toivakan kirkossa.

Reetta Haavisto (Kuva: Eero Kokko)

Reetta Haavisto (Kuva: Eero Kokko)

Mäkinen lupaa konsertin tarjoavan samanlaista läsnäoloa kuin kevättalvinen Jyväskylä Oopperan Don Giovanni.
– Konsertti on yleisöystävällinen ja helposti lähestyttävä, mutta mukana on niin sanotusti taiteellisesti vähän haastavampaakin aineistoa, Mäkinen sanoo.
Kevään ooppera on läsnä muutamana duettona. Haavisto esitti oopperassa Donna Elviraa, mutta Toivakassa hän astuu Donna Annan saappaisiin.
– Oma musiikkirepertuaari on aika laaja. Olen alusta asti tehnyt paljon Rahmaninoveja ja niitä kuullaan Toivakassakin. Oopperasta italialainen ohjelmisto sopii minulle parhaiten. Se on hieno tunne, kun tuntuu siltä, että tämä on ihan kuin sävelletty itselle. Että ”Oih, onko tämä säveltäjä säveltänyt tämän minulle”, Haavisto nauraa.
Mozartin ja Rahmaninovin ohella Toivakassa kuullaan mm. Merikantoa, Sibeliusta ja Hugo Wolf:ia.
Näistä säveltäjistä ei kuitenkaan löydy syytä siihen, miksi Mäkisestä tuli laulaja. Syy on yhtyeessä nimeltä Ultra Bra.
– Ultra Bran miehet olivat täysin kouluttamattomilla, tavallaan poikamaisilla perusäänillään tosi katu-uskottavia, Mäkinen naurahtaa.
Toinen syy musiikkiuraan oli se, että Mäkisen isä oli laulanut aikoinaan Ylioppilaskunnan Laulajissa ja ollut mukana ensi-levyttämässä Sibeliuksen Kullervo-sinfoniaa.
– Se oli teos, jonka halusin päästä laulamaan kuorossa. Kun sitten aloitin viulunsoitto-opintoni olin itsekin mukana YL:ssä ja kävin laulamassa sitä Sinfonia Lahden kanssa, Mäkinen muistelee.

toivPalataan lopuksi vielä siihen Mäkisen mainitsemaan hyvin harjoiteltuun ohjelmaan. Haavisto sanoo, että harjoitukset ovat menneet hienosti, sillä hänellä ja Mäkisellä on samanlainen ajatus musiikista.
– Tämä tuli hyvin esiin kun harjoiteltiin duettoja. Meillä on samanlainen fraseeraus, tulkinta ja tekstinkäsittelytapa. Ei tarvitse juurikaan puhua vaan kaikki käy yhteen ilman sanojakin.

 

Kesäilta Toivakassa torstaina 14.7. kello 19. Reetta Haavisto (sopraano), Simo Mäkinen (tenori), Eliisa Suni (piano)