Mikä ihmeen Allsång på Teltta???

10.6.2016

”Oh my god” on laulaja Johanna Förstin vastaus kysymykseen, mikä on kaikkein paras kesäbiisi. Sen nimistä kappaletta ei kuitenkaan tule ihan heti mieleen. Parahdus muuttuu lopulta vastaukseksi. Paras kesäkappale on Billy Stewartin esittämä Summertime. Stewartin versio on totuttua monta astetta svengaavampi. Kappaleessa on mukana soulia ja asennetta. Valinta tuntuu loogiselta Suomen Mahalia Jacksoniksi tituleeratulle Förstille.  Suomenkielisistä kesäkappaleista Förstin suosikki on Maija Vilkkumaan Kesä.
– Siinä lauletaan: ”Kesä/eikä mitään tekemistä/kaupunki nöyränä sylissä/sormissa tuoksuu tupakka/sun nauru on vieras ja ihana. Siinä on se sellaista festarikesän fiilistä ja kaveriporukan hyvää tuntua, Försti sanoo.
Försti laulattaa Sami Saaren kanssa kansaa Jyväskylän Kesän lanseeraamassa Allsång på Teltta –konsertissa.

allsång_på_teltta

Allsång på Teltan ohjelmasta vastaavat kapellimestari Lasse Hirvi, Sami Saari, Johanna Försti ja paikalle saapuva yleisö.

Mutta, mikä ihmeen Allsång på Teltta? Miksi tapahtuman nimi on ruotsiksi – tai ainakin melkein. Lauletaanko siellä siis myös ruotsiksi? Ja miten niin kaikki laulaa? Ja entä jos ei osaa ruotsia tai edes laulaa. Ja missä se Telttakin oikein on?

Tässä vastauksia esitettyihin kysymyksiin:

Mistä nimi:
Ruotsissa on järjestetty vuodesta 1935 lähtien Allsång på Skansen laulutapahtumia, joissa valtakunnan tunnetut artistin laulattavat yleisöä ja esittävät iltaan valikoituja kappaleita. Tätä kahdeksan kertaa kesässä järjestettävää lauluiltaa on näytetty televisiossa jo vuodesta 1979 lähtien. Suomessakin sitä on seurattu useiden vuosien ajan.
Jyväskylän Kesän Allsång på Teltta järjestetään Kesän tapahtumateltassa ja yleisöä laulattavat Förstin ohella suomisoulin kruunaamaton kuningas Sami Saari.

Mistä biisit:
Jyväskylän Kesä järjesti Vapun alla biisikilpailun, jossa yleisö sai esittää kappaleita laulajaisiin. Ehdotuslista vilisi soulia, funkia, suomipopin helmiä ja ikivihreitä klassikoita. Taisi joku ehdottaa Kaija K:n Korkkarit kattoon –kappalettakin.
Jyväskylän kaupunginteatterin kapellimestarin Lasse Hirvi valitsee solistien kanssa kappaleet ja tekee niistä sovitukset. Ohjelmasta paljastettakoon tässä vaiheessa sen verran, että Teltassa kajahtavat ainakin Mamma mia, Kesän lapsi ja Jag tror på sommaren. (Ruotsiksikin siis pääsee laulamaan…)

försti pakattu

Johanna Försti esiintyi Jyväskylän Kesässä viime vuonna nostalgisen Souldiersin kanssa.

Laulunsanat:
Lauluja ei tarvitse osata ulkoa. Osallistujille jaetaan lauluvihko.

Laulutaito:
– Laulamiseen liitetään usein ihmeellistä mystiikkaa. Että pitäisi osata jotenkin hienosti. Allsång på Teltassa ei olla missään musiikkituntien laulukokeessa, Johanna Förssti lupaa.
Kaikki laulavat siis äänellään – variksetkin, eikä Teltan ovella tehdä laulutestejä.
– Ja jos ei halua laulaa voi silti tulla mukaan kuuntelemaan.

Soolot:
Saari ja Försti esittävät Allsång på Teltassa myös sooloja ja duettoja. Ne ovat kuitenkin Förstin mielestä lähinnä väliaikaohjelmaa, johon yleisö saa lähteä niin tahtoessaan mukaan. Yhteislaulu on illan pääasia.

Teltta:
Sijaitsee Jyväskylän yliopiston alueelle, Kampuksen kentällä osoitteessa Keskussairaalantie 4.

Miksi:
Niin tosiaan. Miksi tulla mukaan laulamaan?
Siksi, että se on kivaa.
– Tärkeintä on yhdessä tekemisen tunne. Kaikki jotka ovat joskus istuneet leirinuotiolla tietävät kimpassa laulamisen tunteen. Sen miten siihen sisältyy paljon voimaa. Teltassa nailonkielinen kitara on korvattu 4-henkisellä bändillä ja laulajia on leirinuotiota aika paljon enemmän väkeä, Försti sanoo.

Yhteislaulutilaisuuden vetäminen on Förstillekin ensimmäinen sorttiaan.
– Mutta hyvin se menee. Jyväskyläläiset on niin hyvä yleisö. Vanhassa opiskelukaupungissa on aina hyvä esiintyä. Kaupunki on niin eläväinen ja siellä asuvien ihmisluonne aivan upea, Försti hehkuttaa.

 

ALLSÅNG PÅ TELTTA JYVÄSKYLÄN KESÄSSÄ LAUANTAINA 16.7.2016. klo 18. Liput Lippu.fi. K-18.

 

Tässä linkki Johanna Förstin suosikki kesäbiisiin: